Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Всеки стартиращ бизнес има нужда от свой ангел

28 Септември 2015 / 12:09:28  GRReporter
2373 прочитания

Николай Мавроматис е финансов мениджър на стартираща компания, като има зад гърба си 8-годишен опит в сферата на финансите. През годините работи като финансов анализатор в един от най-големите български холдинги. Минал е през успехите и провала на това да имаш собствен бизнес. Знае какво означава да тръгнеш от нулата и колко голям е рискът да се провалиш. Уроци, които смята за особено ценни. През 2008 за пръв път у него се заражда идеята за организация, която да обединява бизнес ангелите в България. Решава да я реализира сам, но не успява и се завръща в света на корпоративния бизнес, където да натрупа още опит. В началото на 2015 се завръща отново към създаването на мрежа на българските бизнес ангели, но този път вече има утвърден екип зад гърба си. Решават, че времето и моментът са подходящи, за да рестратират идеята и да я реализират по начин, по който искат да се случват нещата. Застават зад новоучредената Българска Асоциация на бизнес ангелите с целия опит и хъс за успех, които са натрупали през годините.

Какво точно означава „бизнес ангел”? Що за хора са бизнес ангелите, от какъв бизнес идват?

Понятието „бизнес ангел” не е непознато за определен кръг от хора в България, но за широката аудитория е неясно какво означава и какво стои зад този термин. Няма единна дефиниция, затова използваме две такива, които са популярни сред международните организации и мрежи на бизнес ангелите. Според тях, това са хора, които имат съществени финансови възможности, професионалисти и предприемачи, които инвестират лично и от собственото си състояние и активи в нови и развиващи се бизнеси. В повечето случи те не предоставят само капитал, а предоставят и своята мрежа от контакти, мениджърските умения, които са придобили, както и менторство, което е изключително важно за развитието на една стартираща компания. В повечето случаи рискът е за тяхна сметка. Вложената инвестиция е срещу дял от компанията и при неблагоприятно развитие на тази компания, загубата е за тяхна сметка. Съответно, при успех, печалбата е пропорционална на дела, който имат в компанията. Основната разлика между бизнес ангелите и фондовете за рискови инвестиции е, че бизнес ангелите инвестират от личните си средства, а не оперират със средства на други хора или финансови институции. Бизнес ангелите имат едно по-лично отношение, както аз го наричам, към предприемачеството, отколкото споменатите фондове. Не казвам че фондовете нямат лично отношение, но, когато инвестираш собствени средства в една идея и една компания, си много по-ангажиран в нейния успех. Общо взето с това се изчерпват дефинициите. Бизнес ангелите не инвестират само заради реализирането на капиталови печалби от своята инвестиция. Някои го правят, за да са в крак със съответните тенденции в предприемачеството в различни области, представляващи интерес за тях. Също така, за да споделят инвестициите си с други бизнес ангели. Бизнес ангелите могат да инвестират сами или да се обединяват в така наречените синдикати. По този начин могат да предоставят по-голям капитал, от една страна, а от друга – диверсифицират риска, тъй като имат възможност да поставят капитала си в няколко компании, а не само в една. В синдикатите има водещи бизнес ангели, обичайно това са хората, които имат по-близък поглед над съответната индустрия. На практика това е едно общество, в което частни инвеститори могат да обменят опит и идеи, да се учат да инвестират заедно, тъй като всеки е силен в различна сфера. Ползата е както за инвеститорите, които откриват нови хоризонти за влагане на капитал, така и за предприемачите, защото набират капитал, който е критичен в ранната фаза на развитие на тяхната компания. Особено, когато компанията е в етап на развитие на идеята, която стои в основата й и все още няма приходи от продукти.  В този етап е много важно някой да те подкрепи, за да продължиш напред. Двете страни имат интерес в този процес.

През последната година в Европа, в сегмента на ранните инвестиции се включват както бизнес ангели, така и фондове за рискови инвестиции. Делът на инвестициите е около 7,7 милиарда евро инвестиции, от които 5,5 милиарда се дължат на бизнес ангелите. Статистиката е на Европейската мрежа на бизнес ангелите, в която членуват 150 организации на бизнес ангели от 50 различни страни. В Европа има около 250 000 бизнес ангела.

Споменахте Европейската мрежа на бизнес ангелите, бихте ни разказали повече за нея, както и за организацията, която оглавявате? Какви са вашите цели и дейност?

Категории: Бизнес ангел рискови инвестиции предприемач асоциация проекти европа мрежа на бизнес ангелите
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus