Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкото изкуство на гости във Венеция

08 Февруари 2016 / 18:02:04  GRReporter
972 прочитания

Гръцкото изкуство е на пътешествие в Италия чрез творбите на 10 значими съвременни художници. Те представят своето творчество заедно с още 38 художници от цял свят в рамките на груповата изложба Open Art Code Group, която ще се проведе в Двореца Кавали (Palazzo Cavalli Franchetti) във Венеция до 20 февруари. Входът е свободен.

Изложбата бе открита на 4 февруари в историческата сграда на Двореца Кавали, намиращ се на Канал Гранде, най-посещаваното място във Венеция, много близо до Галерия Академия и Колекция „Пеги Гугенфайм”. На това прекрасно място по време на световно известния Карнавал на Венеция публиката ще има възможност да се наслади на произведения на живописта, скулптурата, видео и фотографски инсталации.

GEORGE VARDAKIS

Аспа Папалександри

Участието на гръцките творци се осъществява чрез сътрудничеството им с Еми Варуксаки, изкуствовед и критик, която от години представя творчеството на гръцки художници и скулптори на значими изложби в чужбина.

Уредник на изложбата, съпровождана от луксозен каталог, отпечатан във Флоренция, е Вито Абба. Събитието е организирано от Studio Abba, в сътрудничество с Еми Варуксаки и Youngsook Park.

Андреас Деведзис

В изложбата Open Art Code Group участват утвърдени творци, които използват различни техники и форми. Това сътрудничество е довело до провеждането на успешни изложби в Grand Palais в Париж, в Auditorium Rainier III в Монако, в Oxo Gallery в Лондон и Pudong Library and CEIBS в Шанхай.

«Гърция винаги е била част от историята на Европа»

По този повод Еми Варуксаки отбелязва: «Тази изложба се реализира с цел да потвърди културните връзки между Гърция и Венеция и взаимните влияния на двете сродни култури чрез византийската и съвременната традиция.

Панделис Хандрис

Великият Ел Греко идва тук за първи път от родното си място остров Крит, като ученик на Тициан. Мнозина гръцки творци са идвали тук, за да участват успешно с творбите си на Венецианското биенале, и са обикнали този град на каналите.

Дори и напоследък, когато и Гърция, и Европа са в плен на икономическата криза, това желание за завръщане във Венеция продължава да е все така силно, което се вижда и от изложбата.

Ники Михаилиду

Гърция винаги ще вдъхновява Европа и Венеция, въпреки че напоследък занимава международния печат повече с вътрешните си проблеми. Но Гърция винаги е била част от историята на Европа».

Мина Кордали

Творците

В изложбата участват следните гръцки творци: Андреас Деведзис, Мина Кордали, Ники Михаилиду, Димитра Мудзури, Мария Муриаду, Фотини Отонеу, Аспа Папалександри, Катерина Сорула, Панделис Хандрис, Янис Психопедис.

Катерина Сорула

Допълнителна информация

Palazzo Cavalli Franchetti, Campo Santo Stefano, San Marco 2847 - Venice.

Работно време: 11:00 - 19:00 ч.

Вход: свободен.

Информация за изложбата можете да намерите и на сайта:

http://venice.openartcode.com/

 

Категории: изложба гръцки творци Венеция Двореца Кавали Канал Гранде
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus