Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

BlackRock предлага 39% опрощаване на жилищните заеми в Гърция

26 Ноември 2013 / 15:11:47  GRReporter
2456 прочитания

В своя статия за он-лайн изданието «DEAL» журналистът Костас Нусис публикува секретен доклад на BlackRock за гръцките банки. Става дума за проучването, възложено от централната Банка на Гърция през август 2011 по нареждане на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд, като предпоставка за отпускането на финансова помощ в размер на 109 милиарда евро, предвидени в меморандума от 21 юли 2011.

«Проектът Solar», както е кодовото название на това проучване, струва 19 милиона евро и до сега беше секретен, и не само че не беше публикуван, но не беше даден дори на самите банкери. Смята се за сигурно единствено, че се намира в бюрото на управителя на централната Банка на Гърция Георгиос Провопулос, както и на финансовия министър Янис Стурнарас.

Всички искания за публикуването на доклада, а такива са били отправяни и от трибуната на парламента, са били отхвърляни. Въз основа на това проучване се стигна до промяна на банковата карта на Гърция, след пълния опис на „лошите“ заеми на банките, въпреки че дори подробните данни от изследването не оправдават необходимостта от свиване на банковата система.

Това изследване от 105 страници има огромно значение за цялата банкова, политическа и бизнес система на Гърция, тъй като излиза на бял свят малко преди да бъде предаден новият доклад (до 30 ноември), поръчан отново на американската компания.

Един от най-важните моменти в доклада е констатацията, че 90% от жилищните заеми, предоставяни от банки от Група A «не са били отпускани съгласно обичайната пракитка, която трябва да се следва, за да бъдат избегнати евентуалните рискове».

• При заемите, отпускани на малки и средни предприятия, 47% са били в рискова ситуация, а при професионалните рисковата експозиция е достигала 51%.

• BlackRock е сметнала, че данъчната оценка на недвижимите имоти по онова време е била с 33% по-висока от пазарната. Компанията определя продажбата на търг на жилищата като единствено възможно решение, като внася предложение да бъдат опростени минимум 39% от жилищните заеми, нещо, което до момента никога не е било оповестявано публично.

Разделяне на гръцките банки на две групи

За нуждите на доклада американските проверяващи разделят гръцките банки на две категории.

В Група A влизат седем банки – Националната банка на Гърция, Eurobank, Alpha Bank, Банка „Пиреос“, Emboriki Bank, Земеделската банка и Спестовната каса.

В Група Б са включени единадесет банки – Millennium, Geniki Bank, Attica, Probank, Proton, T-Bank, FBB, Credicom Consumer Finance, Panellinia Bank, Инвестиционната банка на Гърция и Aegean Baltic Bank.

Анализ на риска

Според доклада на BlackRock Solution, озаглавен «Diagrostic Assessment of Greek Banks» - December 30, 2011, заемите, проверени и от 18-те банки (отпуснати до 2011) са били на обща стойност 255 милиарда евро.

Група A

Обемът на портфейла на Група A е достигал 231 милиарда евро, от които обаче са проверени само 200 милиарда. От тях жилищните заеми са достигали 65 милиарда евро, потребителските – 26 милиарда евро, а търговските – 109 милиарда евро. Проверени са общо 2 981 кредитни досиета.

Група Б

Проверени са отпуснати жилищни и потребителски заеми на обща стойност над 500 милиона евро, както и кредитни портфейли на обща стойност под 500 милиона евро, намиращи се на ниво риск. Две банки от групата са били анализирани във връзка с конкретен въпрос.

• На 17 декември 2011 е обявена ликвидацията на T-Bank, така че всички анализи се отнасят до периода преди 30 юни.

• На 10 октомври Proton Bank е разделена на „добра“ и „лоша“. Анализът на заемите също се отнася до 30 юни.

При 11-те банки от Група Б BlackRock е анализирала заеми на обща стойност 23,7 милиарда евро, от които 15,8 милиарда евро са бизнес заемите, а останалите 7,9 милиарда евро са жилищни и потребителски заеми.

При потребителските заеми за пет от банките в Група Б (Millennium, Credicom, Geniki, Attica, T-Bank) подходът в общи линии е същият, както при банките от Група А.

Кредитни карти

Оценката е положителна

Заемите по кредитни карти за банките от Група А възлизат на 6,3 милиарда евро за общо 5 милиона заема. За всяка банка от Група А, която има в портфейла си заеми по кредитни карти над 500 милиона евро, е взета извадка от 80 заема (Националната банка на Гърция, Eurobank, Alpha, Банка „Пиреос“, Земеделската банка). Общо взето изглежда, че банките спазват указанията за съответствие, като 84% от заемите на пет от най-големите банки получават положителна оценка (A, В) за спазване на кредитната политика.

Категории: BlackRock доклад гръцки банки жилищнш заеми
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus