Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Блог културата е вече тук и предстои да се развива

20 Декември 2013 / 09:12:52  Иван Петков
2181 прочитания

В Америка всичко е по-голямо: пространствата, сградите, автомобилите... и блоговете. Не вярвате ли? В актуалните класации за най-известни блогове през последните години, откриваме имената на Тhe Huffington Post, Techcrunch, Mashable, TMZ, Gawker, Engadget, BusinessInsider и много други. Все блогове, на които много големи и утвърдени световни сайтове могат да завидят за посещенията, екипите зад тях, техническите средства, с които разполaгат... и популярността. Така например, според последната класация на eBizMBA, първите три най-популярни американски блогове имат следните посещения за месец:

  • Тhe Huffington Post - 85 милиона посетители
  • TMZ - 25 милиона посетители
  • Gawker - 22 милиона посетители

            Наскоро ви разказах накратко за Тhe Huffington Post в статия за американските медии и можете да си припомните какви инвестиции и екип стоят зад този блог.

            За да няма объркване в понятието "блог" (от английското "web log"), съвсем накратко ще се спра на него. До 2009 блоговете са се смятали за сайтове, в които един или максимум няколко души изказват мнение като подреждат статиите в хронологичен ред. Най-новите мнения са поставени най-отгоре. Това е и определението, под което масовия читател, особено в югоизточна Европа, разбира блога. За нас блогърите са хора, които, предимно за собствена сметка и удоволствие, списват своя "интернет дневник". Блоговете набраха популярност с това, че предлагат друга гледна точка, като често изказват това, което големите медии не могат, поради политически или икономически съображения.

            От няколко години в световен мащаб и главно в Щатите форматът на блога претърпява огромно развитие и се появяват т.нар. "multi-author blogs" или MABs. Те се правят от големи екипи от професионалисти, какъвто е случаят с блоговете дадени в началото на статията. Като противовес на тези истински гиганти в блогосферата, се зароди микроблогинкът, чийто най-известен представител е Twitter. Имаше дори прогнози, че, под натискът на Facebook и Twitter, блоговете ще изчезнат, но за момента те не се оказват верни. Богът като начин на себеизразяване се развива и придобива все по-голяма популярност.

            В Youtube и други сайтове за видео споделяне се зароди видеоблогинкът, в който много автори правят свои "предавания" и имат канали на най-разнообразни теми. Особен тип блогове са корпоративните, в които можем да видим компаниите в малко по-различна светлина. Многообразието формите в които ще намерим блоговете се променя постоянно, което е признак за жизнеността на този вид сайтове.

            Стандартните нестандартни блогове

            The Billfold е блог за пари и как хората ги харчат. Тук няма да намрите задълбочени борсови съвети и репортажи от световните пазари. Сайтът определя своята мисия твърде либерално и подходът към на пръв поглед тривиални теми е нестандартен и оригинален. Подобно на много от най-добрите блогове, The Billfold е едновременно сериозен и наивно-очарователен по начин, който води до пристрастяване към него.

            В Awesome People Hanging Out Together, невероятните хора изглеждат още по-невероятно, когато са заедно. Примерно Луис Армстрон и Нилс Бор. И Карл Сандбърг с Мерилин Монро. Или пък Нийл Армстронг, Нийл Геймън и Нийл Стидънсън. Това е Tumblr блог, в който получавате фотографско доказателство за невероятни или твърде очаквани срещи между известни хора. Независимо дали срещите са се случили наскоро или преди десетилетия. Чарът на една снимка, която не се нуждае от много думи и разяснения, защото говори сама за себе си.

            The Beat е блог за комикс култура, която съществува от години. Блогът отразява всичко - от комиксите на DC и Marvel до крайтки, забавни или хапливи епизоди за злободневни теми. Както количеството, така и качеството на материалите в блога го правят задължително четиво за всеки, който се интересува от изкуството или бизнесът свързан с разказването на графични истории.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus