Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Цените на имотите ще паднат още повече догодина

23 Май 2013 / 14:05:13  Виктория Миндова
2522 прочитания

“Как съм живял 49 години на тази планета, но никога не съм бил на гръцки остров преди. Толкова е красиво. Yassou Mykonos, ще се върна”. Това е туитът на Ръсел Кроу, който разтопи сърцата на гърците тази седмица. Холивудката звезда остана възхитена от гостоприемството и природната красота на острова на ветровете и припомни на света, че средиземноморската страна не е само размирици и криза.

Да имаш собствено късче от земния рай не е привилегия само на Мадона, Том Ханкс или Анджелина Джоли, особено след спада на цените на недвижимите имоти. GRReporter потърси експертното мнение на председателят на организацията на заклетите оценители на недвижимо имущество Бабис Харалабопулос, за да ни каже дали е дошло време да си търсим имот в Гърция.

След продължителна рецесия, цените на недвижимите имоти паднаха значително. Смятате ли, че вече има добри възможности за инвестиции в недвижима собственост в Гърция?

Цените наистина паднаха и може да се намерят много добри оферти за закупуване на недвижима собственост в страната. Въпреки това се иска проучване на пазара и добро договаряне. В момента на гръцкия пазар силната ръка държат купувачите, а не продавачите. Има много, които искат да продадат, но малко, които са готови да купят.

Тук има една особеност. В Гърция за момента има два вида продавачи. Едните са тези, които искат да продадат недвижим имот, но не са притиснати от погасяването на конкретни нужди (плащане на задължения към банка, данъци и други разходи). Те биха дали по-малка отстъпка в сравнение с периода преди икономическия крах (15%-20%).

Вторият вид продавачи са тези, които дължат големи суми на данъчните власти или финансовите институции и са готови да подбият цената, само за да могат да си набавят свободни средства. В тези случаи можете да намерите много добри цени, които са със 60% до 70% по-ниски в сравнение с цените, установени преди кризата.

Двете условия, които трябва да запомните за успешна инвестиция в недвижима собственост в Гърция сега са добро проучване на възможностите на пазара и готовност за сериозни преговори, за да получите най-добрата възможна цена. На пазара на недвижими имоти наистина има добри възможности за успешна инвестиции, главно за хора със свободни средства.

Как точно се промени пазара на недвижимите имоти в периода на кризата?

При жилищата средната стойност на спада в пазарната цена е 30%. Малките апартаменти остават най-търсени и там намалението на цената като ефект от кризата е най-ниско. При луксозните апартаменти с голяма квадратура цената може да е дори над 50% по-ниска в сравнение с периода преди задълбочаване на икономическата криза.

Наемът на помещенията за търговска дейност също падна. При този вид недвижими имоти има сериозно обезценяване. Намаленията там достигат 60% , понякога дори 70%. Погледнете ситуацията в една от най-централните улици на Атина, улица Стадиу. Почти половината от търговските обекти днес там са празни. Когато от шест работни дни, четири трябва да са затворени, защото има протестни шествия, стачки или понякога вандализъм, търговците не могат да издържат. Така се обяснява и намалението на пазарната им стойност.

Когато икономиката е в рецесия, бизнеси и предприятия прекратяват дейност всеки ден. Има хиляди квадратни метри, които остават празни, без ползватели. Това също насити пазара с офис помещения, които се предлагат на доста по-ниски цени. Спадът при тях варира между 30%-40% и засега няма търсене, за да бъдат запълнени. Когато безработицата по официални данни достига почти 30% разбирате, че няма компании, които да развиват дейност.

Новият данък върху недвижимото имущество, който влезе в сила преди две години също оказва натиск върху цените. Сега излиза по-скъпо да си собственик на голяма недвижима собственост в Гърция, отколкото преди години. Има много недвижими имоти за продан в страната, но много малко купувачи. Смятам, че поне още година цените ще продължат да спадат.

Преди години данъчните оценки бяха значително по-ниски от пазарната стойност на имота. Сега каква е ситуацията?

В момента е точно обратното. В по-голямата си част данъчните оценки, които не са променяни от 2007, са по-високи от реалната цена на имотите. Тяхната стойност е важна, защото от нея зависи колко голям ще е данъкът, който ще платим върху собствеността. Сега е свикана специална комисия за определяне на новите данъчни оценки, които отговарят на реалността. Това означава, че можем да очакваме намаление.

Ако правителството обаче настоява да прибере трите милиарда евро от облагане на недвижимата собственост, тогава не смятам, че ще има значителна промяна в данъчните оценки. Това, което можем да очакваме е да се увеличат данъчните оценки на жилищата в по-бедните квартали. За дълги години данъчните оценки там се държаха изкуствено по-ниско с политическо решение. Това беше част от социалната политика, която се прилагаше за бедни квартали, провинциални или отдалечени региони с цел да задържат хората в областта, като им дава данъчни отстъпки.

Според мен правителството можеше да използва друга стратегия, за да подпомогне по-изостаналите икономически райони. Можеше да остави данъчните оценки на реалните им нива, но да намали данъчните ставки.

За първи път от много години международните анализатори започват да коментират положително икономическото състояние на Гърция. Как смятате, че това ще се отрази на пазара?

Категории: ИкономикаПазари Гърция недвижими имоти криза възможности Ръсел Кроу
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus