Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Драси не влезе в парламента, но спечели популярност

27 Юли 2012 / 19:07:32  Анастасия Балездрова
2438 прочитания

Антипас Карипоглу е новият председател на партия Драси, след оставката на нейния учредител Стефанос Манос. В интервю за GRReporter той анализира изборните резултати, критикува радикалната левица и твърди, че това, което разделя гръцкото общество е желанието за промяна и упорството на привържениците на стария и порочен модел. 

Г-н Карипоглу, как анализирате изборните резултати?

След първата изборна надпревара опитите за сформиране на правителство не успяха, защото Нова демокрация и ПАСОК имаха голям спад в изборните проценти. Обяснението за това е, че на 6 май хората гласуваха по-скоро ръководени от гнева и недоволството за ситуацията в страната и така наказаха двете управленчески партии.

Не мисля, че резултатът от втората изборна надпревара на 17 юни е представителен за реалната политическа ситуация в страната. Много гласоподаватели, и от двете политически пространства гласуваха, без да са симпатизанти на конкретните партии. Например Нова демокрация постигна повишение с 10 на сто, което дойде от хора, които се уплашиха от възможността управлението на страната да премине в ръцете на СИРИЗА. От друга страна радикалнита левица също бе подкрепена от хора, които искаха да бъде премахнат меморандума и смятаха, че само тази партивя е в състояние да го направи. Така за СИРИЗА гласуваха и традиционни гласоподаватели на Комунистическата партия, ПАСОК и изобщо различни противници на меморандума.

Това, което има значение е, че днес имаме правителство с широка парламентарна подкрепа и то представлява мнозинството от гласоподавателите с европейска насоченост. Поне на думи. Те искат Гърция да остане в еврозоната и Европейския съюз и всички очакваме да видим какво ще направи. На ниво изявления много от нещата са добри и ние сме съгласни с тях. Подкрепяме правителството, защото страната не в състояние да се справи със ситуацията, която ще последва, ако този кабинет се провали. Това ще доведе до изхода на Гърция от зоната на еврото и най-притеснителното за мен е, че това няма как да стане, без страната да напусне европейските структури.

За колко време смятате, че ще просъществува правителствената коалиция?

Теоретично и според конституцията правителството трябва да управлява до 2016. Дали може или не да се справи с основния проблем, който не търпи отлагане ще стане ясно веднага, просто защото проблемите трябва да бъдат решени веднага. Гърция е заплашена от фалит след около месец, опасността е повече от реална. Ако правителството успее да се справи с няколко основни проблеми не е изключено да просъществува за много дълго време.

От друга страна смяната на правителствата не става само чрез избори. Съществува възможността и самият парламент да промени правителството, както стана преди няколко месеца с правителството на ПАСОК и излъчването на кабинета на Лукас Пападимос.

Много е трудно да се предвиди каквото и да е. Най-важното е как ще успеем да решим проблема до края на годината, защото сега той вече е много сериозен. Или ще направи необходимото, за да постави нещата в правилен ход, или ще претърпи такъв неуспех, какъвто не смятам, че може да издържи което и да е правителство. Имам предвид, че ако страната фалира ще бъдат заплашени социалният мир и дори демокрацията. Нямам предвид промени в държавното управление, просто тя не може да функционира, ако улиците всеки ден са пълни от протестиращи, някои от които предизвикват мащабни размирици и насилие. Смятам, че ако страната фалира това няма начин да бъде избегнато.

Според коментатори, независимо кой от двата сценария ще се осъществи, Алексис Ципрас ще бъде следващият гръцки премиер. Какво е вашето мнение?

Както вече казах, много е трудно да предвиждиш каквото и да е, но вероятно това е точно така. Ако това правителство се провали, според нас това няма да бъде провал на политиката, която масово наричат „политика на меморандума”. За нас това е единствената правилна политика: реформи, дълбоки промени, голямо орязване на държавните разходи, драстично намаляване на държавния сектор. Това са все неща, които правителството не прави. Т.е. на теория имаме един меморандум, но не спазваме заложеното в него, хората се затрудняват в ежедневния си живот и понеже не виждат никаква надежа на хоризонта се обявяват срещу меморандума. Например днес бе обявено, че ще има ново орязване на пенсиите, което не беше предвидено нито от първия меморандум, нито от Средносрочния план. Правителството го прави, защото не е направило нито една реформа.

Мнозинството от хората обаче не гледат на нещата така. Те ще кажат, че в страната се прилага политиката на меморандума. И ако тя ни докара до фалит, излизане от еврозоната или поне до по-трудни икономически условия и по-нататъшно намаляване на жизнения стандарт, това автоматично ще означава, че Алексис Ципрас и СИРИЗА са били прави.

В момента радикалната левица има огромното предимство от факта, че нейното предложение не е била приложено на практика. Ако хората се отчаят от това, което виждат сега, те ще се настроят срещу всички, които подкрепят „политиката на меморандума” и ще подкрепят едно предложение от типа на: „ще изнудим европейците, ще се върнем към драхмата” и други подобни неща.

Затова за нас е много важно правителството да успее и да се създаде един фронт, който да се противопостави на СИРИЗА. Иначе тази партия ще порасне още повече. Не от хора, които подкрепят тази идеологически, а от всички негодуващи и недоволни граждани.

Категории: Политика политически център партия Драси Антипас Карипоглу избори коалиция Стефанос Манос
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus