Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Епохата на фотолентата си заминава безвъзвратно

30 Април 2012 / 17:04:32  Виктория Миндова
3189 прочитания

Епохата на високите технологии промени живота ни завинаги. С това твърдение са съглсни всички, които си спомнят дуплекс телефоните, модемите, които издават странни звуци преди да се свържат с интернет или децата, които се превъщаха в разклонение на телевизионната антена, за да може татко да гледа новините или мача.

С развитието на технология, старите аналогови системи отстъпиха на цифровата епоха и днес всички тези премеждия остават в миналото. Един сектор, който най-бързо и най-драстично промени лицето си след налвлизането на цифровата технология във всекидневието ни е фотографията. Споменът за това как тръпнеш в очакване поне два дни докато кварталното фотографско студио прояви снимките от лятната ваканция или от празненството за рождения ден на детето изглеждат толкова далечни, колкото и планът на Горбачов за Перестройка на източния блок.

Снимките и други оптични материали днес могат да достигнат до всяка точка на света за секунди с помощта на един смартфон, интернет и някои от многобройните социални мрежи. В същото време явлението “квартално фотостудио” вече почти не съществува, а фотографията престана да бъде ексклузивно изпълнявана от професионалисти. GRReporter се свърза с Димитрис Хадзимоисис, който е професионален фотограф и наследник на семейния бизнес с фотографски стоки и аксесоари, за да разкаже своите впечатления как технолигичния прогрес промени занаята.

“Баща ми започна своя бизнес като търговец на фотографски стоки и услуги преди 25 години. Тогава фотографията се смяташе за високо доходна професия и приходите на фотостудията се облагаха със специален данък-лукс. Сега това е далечен спомен”, казва Димитрис. Той разказва, че сривът на фотографския пазар е започнал да настъпва с идването на новия милениум.

“В Гърция дойдоха почти едновременно големите търговски вериги за техника и малките цифрови апарати за битово ползване. Те започнаха да предлагат новите апарати на много по-ниски цени, отколкото се продаваха във фотостудиата, като залагаха главно на обема на продажбите, а не на печалба от единица продадена стока”. Хадзимоисис пояснява, че с промяната на технологиите двата основни източника на средства за фотостудиата са започнали да пресъхват – продажбата на фотоапарати и принтирането на снимки. “Хората престанаха да разпечатват снимките от специалните събития, а ги държат на електронен файл”, поясни той. Прашните фотоалбуми отстъпиха пред компютърните файлове, а лицата на любимите ни хора сега красят десктопа на личния ни копютър или се носят през екрана със скриинсейвъра.

“Цифровата технология има своите предимства и те главно са свързани с по-бързите резултати, които постигаме в работата си. Освен това след като си инвестирал в професионална фотокамера, после разходите са минимални за разлика от аналоговата технология”, пояснява Димитрис. Той отбелязва, че вече няма разходите за лента и проявяване, а неговите клиенти много бързо могат да видят резултатите от неговата работа. Цифровата технология се развива и променя много по-бързо от аналоговата. Димитрис обяснява, че в днешно време може да се достигне до революционни открития само за шест месеца и цифровите камери могат много бързо да остареят морално за разлика от аналоговата техника. “Едно време се появяваш нещо революционно ново всеки десет години, сега развитието е много по-бързо”.

Независимо от това, напредъкът в технологиите за него е нож с две остриета. От една страна навлизането на фотоапаратите за широко ползване и опростяването на технологията почти е коствало бизнеса на неговото семейство. От друга той смята, че цифровата фотография и развитието на различни програми и приложения свързани с нея предлагат по-голям творчески размах. “Фотостудията в кварталите така както го помним са изчезващ вид. Всички услуги, които едно време се предлагаха в тях днес или могат да се изпълнят в домашни условия, или ще може да се изпълняват от специализирани щандове в големите търговски вериги”.

Факт е, че в почти всеки голям супермаркет в Гърция може да се намери щанд за електронна техника, на който наред със стационарните телефони и електронните игри стоят изложени за продан и джобни фотокамери. “Фоторепортерите също са заплашени от масовото навлизане на дигиталните джобни фотокамери”, казва фотографът. Много аматьори снимат събития, които след това се публикуват във вестници и други официални издания, като по този начин качеството се измества за сметка на цената, поясни Димитрис.

Хадзимоисис стига до заключението, че от търговска гледна точка технологичното развитие е нанесло непоправими щети на сектора. Пример затова в световен план е и фалитът на Кодак, който бе обявен в началото на тази година. Като професионалист обаче, Димитрис не отрича ползите от модернизацията. Той е открил начин да запази семейният бизнес, макар и променен с помощта на интернет.

“Баща ми е колекционер и наред с обичайните услуги за едно фотостудио с годините си създадохме специализирана клиентела, която се интересува от старинни фотоапарати. След навлизането на цифровата техника, продажбите се сринаха и на мен ми дойде идея да се пробваме да продаваме старинните фотокамери в eBay. В момента, ако имаме една продажба в магазина, то значи сме продали 20 артикула чрез интернет. Това спаси семейният ни бизнес”.

Категории: Актуално фотостудия камери лента цифрова техника промяна
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus