Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Euronews тръгва на гръцки до края на годината

26 Юни 2012 / 16:06:24  Виктория Миндова
1449 прочитания

От декември тази година Гърция най-сетне ще придобие първата си новинарска телевизия. Председателят на управителния съвет Euronews Майкъл Питърс обяви на специална пресконфереция в Атина, че до края на годината програмата ще създаде нов 24-часов новинарски канал на гръцки език. “Ние няма да превеждаме новини, а ще генерираме собствени репортажи от Гърция с европейско значение”, заяви Питърс.

Телевизията планира да създаде гръцки офис, който ще отговаря за събитията в страната и Кипър с общо персонал от 42 души. Той ще се състои от един ръководител на гръцкия екип, журналисти, а около една трета от заетите ще са технически и поддържащ персонал. Финансирането идва от компанията майка и Европейската комисия, като планът е след пет години дейност Euronews-Гърция да стане самофинансираща се медия. Дотогава телевизията ще се поддържа от бюджета на главната корпорация и средствата отпуснати от Европейската комисия.

Първият отговор на въпроса “Защо досега този проект не е бил пуснат в действие?”, Питърс поясни, че Европейската комисия доскоро не е одобрявала финансирането. “Не искаме да ви даваме пари за нещо, което няма да се гледа” – е отговорила Европейската комисия на управлението на медията, когато за първи път са поискали гръцкото разширение. Явно икономическата криза и Гърция в ролята си на ябълката на раздора в градината на единната валута са помогнали на Европейската комисия да промени позицията си. В допълнение Питърс поясни, че сега гръцката държавна телевизия ЕРТ е дала безвъзмездно национална честота за създаването на гръцкото издание на общоевропейската медия. Същото е направила и кипърската държавна телевизия.

Гърция и Кипър най-сетне ще придобият новинарска телевизия и с 10 минути чисти новини, обясни в презентацията си Питърс. Той се е запознал с традиционния за средиземноморците тип на представянето на новините, който прилича повече на едночасово talk show, отколкото на новинарска емисия.

Управлението на международната медия иска гръцкият й филиал да започне дейност докато Кипър оглавява председателството на Европейския съюз, което започва от първи юли 2012 и ще трае до края на годината.

До момента Euronews предава на 11 езика и има общо около пет милиарда зрители. “Нашата медия има най-голям успех в страните, в които предава на местния език”, заяви мениджърът. Медията действа от 1993 година, когато започва излъчване на новини на пет езика – английски, немски, испански, френски и италиански. По-късно програмата се разширява и поетапно включва предаване на португалски, руски, арабски, турски, ирански и украински. Според презентацията на Майкъл Питърс Euronews води между новинарските телевизии в света с около пет милиона зрители. След тях са CNN с около 1,5 милиона зрители и BBC с 884 хиляди зрители.

Категории: МедииМедийни вести euronews Гърция
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus