Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Финансовата криза изкара Гърция извън Евровизия

29 Ноември 2012 / 16:11:50  GRReporter
1709 прочитания

Финансовата криза взе поредната си жертва – Гърция няма да участва в музикалния конкурс Евровизия. В условията на фискална консолидация националната телевизия ЕРТ няма да може да поеме разходите по продукцията. Миналата година за първи път конкурса се проведе в търговски центъра, вместо в скъпо обзаведено телевизионно студио. Тази година, ако не се намери генерален спонсор, който да поеме гръцкото представяне, средиземноморците за първи път от десет години няма да излъчат свой представител за участие в конкурса.

Новината се оказа тежък удар за гръцките фенове на Евровизия, които всяка година живеят с тръпката на музикалното събитие, организират промоционални партита и правят залози кой ще е поредният победител в годишното представяне. Други посрещат отсъствието на Гърция от конкурса с голямо одобрение. “Евровизия край за Гърция. Правителството ни отърва от този панаир”, коментира в Туитър депутатката от Нова Демокрация Фотини Пили.  

Според източници в интернет пространството Гърция е пропуснала само пет пъти участието си в Евровизия от 1974 досега, като само едно (през 2000 година) се дължи на липса на средства. “Смятаме, че националната телевизия не трябва да участва в тазгодишния конкурс на Евровизия в отговор на обществените настроения в момента”, заяви пред Вима правителственият говорител Симос Кедикоглу.

По всичко личи, че Кипър също ще последва примера на Гърция и ще си спести участието си в Евровизия. Страната подписа миналата седмица Меморандума за финансова помощ с Международния валутен фонд, Европейската централна банка и Европейската комисия за финансова помощ от 17 милиарда евро.

“В днешните финансови условия, кипърското участие на РИК (кипърската национална телевизия) може да се разчете като предизвикателно”, обяснява председателят на Държавното радио и телевизия Макис Симеу. От международното събитие ще липсва поради високата стойност на разходите както и Полша, така и Португалия.

Категории: Медийни вест Евровизия Гърция музикален конкурс фен клуб
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus