Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Футболни хулигани осуетиха дерби мача между Олимпиакос и Панатинайкос

19 Март 2012 / 11:03:27  GRReporter
1506 прочитания

Във „война” между запалянковците на Панатинайкос и членовете на отрядите за борба с масовите безредици се превърна годишният дербу мач между „зелените” и Олимпиакос на Олимпийския стадион в Атина. Сблъсъците започнаха още преди началото на мача, подновиха се в почивката между двете полувремена и поставиха безславния край на срещата. В резултат щетите на стадиона са толкова големи, че от министерството на културата (и спорта) замислят да забранят провеждането на мачове на Олимпийския стадион.

При тези условия срещата така и не успя да завърши. Големият губещ е футболният клуб Панатинайкос, на който се очаква да бъде наложено тежко наказание. Обмисля се да му бъдат отнети точки толкова от тазгодишното, колкото и от следващото футболно първенство.

Мачът бе преустановен в 82-та минута. Дотогава резултатът беше 1-0 в полза на Олимпиакос, след гол на Абдун, който той вкара в 51-та минута на срещата. Малко по-рано, по време на почивката мачът бе прекъснат за около час, заради тежки сблъсъци на трибуните. Когато към игрището полетяха седалки, пластмасови бутилки и други предмет реферът Тасос Какос привика играчите на двата отбора и се отправи към съблекалните.

Минути по-късно привържениците на Панатинайкос нападнаха полицаите, които бяха натоварени с охраната на така или иначе горещата среща меджу двамата „вечни противници”. Озверели запалянковци хвърляха срещу тях каквото намираха пред себе си. Факли, светлинни ракети, столове, пожарогасители полетяха към полицейските сили. На трибуните 4, 5, 7 и 34 се появиха огньове. Сблъсъците се пренесоха и в района около стадиона, докато от високоговорителите ечаха призиви за спирането.

„Привърженици, защитете историята, домакинството и отбора ни. Защитете нашия отбор Панатинайкос по всеки начин. Върнете се на местата си. Прекъсването не е в полза на Панатинайкос, а на противниците”.

Малко по-късно стадионът беше изпразнен, след като „зелените” запалянковци решиха да го напуснат.

23 oт тях ще се изправят пред прокурора, за да дадат обяснения за тежките сблъсъци. Обвиненията, които им бяха отправени са за използване на петролни коктейли Молотов, както и за други нарушения на спортното законодателство. Общият брой на заловените е достигнал 57, като повечето от тях са били младежи. По време на жестоките слъсъци от летящи предмети са били ранени 20 полицаи, двама от които са в по-тежко състояние.

Според официално съобщение на Главното полицейско управление на област Атика първоначално една многобройна и организирана група от запалянковци са нападнали полицаите с петролни бомби, светлинни ракети, железа, камъни, дървени и други предмети с цел да влязат в стадиона без билети. Те са били отблъснати от полицейските отряди с помощта на сълзотворен газ. Още преди началото на мача привърженици, които вече са били влезли в стадиона след проверка излезли навън и нападнали полицейските сили. В сблъсъците участвали и запалянковци, които чакали да бъдат проверени, в резултат на което в стадиона влезли голям брой от тях.

По време на проверките полицаите открили пред входа на една от трибуните три туби с по 16 литра леснозапалима течнос, три неизползвани бомби Молотов и остатъци от много други, 15 светлинни ракети и един чук. От полицията подчертават, че тежките размирици са станали по време на мач, на който не са присъствали привърженици на противниковия отбор. Поради очакванията, че дербито няма да се размине със сблъсъците властите твърдят, че са предприели мерки за игурност не само около стадиона, но и в цяла Атина.

Те бявиха, че са разпратили полицейски патрули по спирките на средствата за масов транспорт, във вагоните на метрото и електричката, на места, където се събират запалянковци, на местата, където отсядат отборите, както и при тяхното придвижване до стадиона. В самия стадион и около него пък били разположени голям брой полицаи, снабдени със специалено защитно оборудване.

Малко след полунощ председателят на главния секретариат по спорта Панайотис Бицаксис направи изявления, в които остави да се подразбере, че съществува възможността следващото футболно първенство да бъде отложено.

„Имахме две възможности. Едната беше да отложим срещата и другата-да вземем мерки и тя да се проведе. Ако я бяхме отложили, понеже миризмата на барут във въздуха бе осезаема, щяха да кажат, че държавната власт се намесва в първенството. Решихме, че значението на срещата е толкова голямо, че не търпи отлагане”.

Секретарят по спорта подчерта отговорността, която ръководствата на отборите носят за поведението на своите запалянковци. „Ако привържениците на панатинайкос искат да унищожат своя отбор, ние не можем да направим нищо за това. Отборите са отговорни. Не е възможно в този момент държавата да поема отговорностите на органа, който организира първенството”.

От страна на отбора бе издадено съобщение, в което се посочва, че ръководството е положило всички възможни усилия, за да „запази нормални условията за провеждането на мача. За съжаление се случиха събития, които беше невъзможно да бъдат контролирани”. В края на текста от Панатинайкос изразяват облекчението си, че „за щастие избегнахме най-лошото”.  

Категории: Футбол Панатинайкос Олимпиакос дерби мач сблъсъци Олимпийски стадион
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus