Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Google+ не оправда очакванията

30 Април 2014 / 13:04:08  Иван Петков
1127 прочитания

През изминалата седмица ръководителят и главен разработчик на социалната мрежа Google+ Вик Гуандотра обяви, че напуска компанията. Много от световните технологични медии побързаха да определят събитието като съкрушително, дори Tech Crunch оприличиха състоянието нa социалната мрежа с "ходещ мъртвец". След почти 8 години в Google и сочен като баща на Google+ Гуандотра се раздели с компанията поради семейна трагедия.

“Ние влагаме сърцата и душите си в работата си и тя се превръща в нещо, което обичаме и за което се грижим. Но дори днешните предизвикателства един ден се превръщат в “А после?”, споделя Гуандотра. Заедно с това разработчикът отбелязва, че стремежът на интернет гиганта да създаде социална мрежа е било посрещнат с критика и скептицизъм.

От TechCrunch споделиха слух, според който Google+ ще се разглежда като платформа, а не като продукт. Това на практика би означавало капитулация пред Facebook. От Google обаче опровергават тази информация, посочвайки, че напускането на Вик Гуандотра няма да повлияе на стратегията на социалната мрежа. “Разполагаме с екип от невероятно талантливи разработчици, които продължават да работят над Google+, Hangouts и Photos”, заявяват от компанията. Пак според вътрешен източник, най-талантливите екипи, които работят по Hangouts и Photos, ще бъдат преместени към подразделението, което разработва Android, популярната мобилна операционна система. Все още няма яснота какво ще се случи с над 1000 диши екип, които разработваха социалната мрежа.

По данни на We Are Social през февруари 2014 общия брой на потребителите на Google+ е бил 1,15 млрд, но само 35% от тях са били активни. За сравнение ефективната месечна аудитория на Facebook към днешна дата е 1,28 млрд. души.

През изминалите години, от началото на социалния бум, всички специалисти съветват компаниите активно да участват в социалните мрежи. Появиха се цели бизнеси, свързани с представянето на корпорациите в тези популярни виртуални общества, които имат за цел да управляват фирмите страници или да провеждат всякакъв род дейности свързани с тях. За това време, социалните мрежи се развиха, съзряха, успяха да съберат многомилионен капитал за своето развитие, да се листнат на борсата и да започнат да отговарят пред акционерите си.

В ранните години на своето развитие, приходите на Facebook от реклама не бяха достатъчни да покриват само разходите по сървърното обслужване на социалната мрежа. Днес, всички очакваме мрежата да представи новата си рекламна платформа. В ранните етапи на развитието си, социалната мрежа активно привличаше бизнес потребителите. Днес, както ви информирахме в предходна статия, мрежата създава все повече условия, чрез които компаниите да бъдат принудени да рекламират.

През 2013 излезе наяве и една притеснителна за социалните мрежи тенденция: делът на редовно използващите социални платформи тийнейджъри отчете силно отстъпление. Казано направо, социалните мрежи издишат в битката с чат приложенията. Тази беше и причината Facebook  да платят безпрецедентната сума от 19 милиарда долара за WhatsApp.

Проучване на изследователската компания GlobalWebIndex констатира, че делът на редовно използващите Facebook тийнейджъри е спаднал с 9% през 2013 г. Платформата за видео клипове YouTube пък е изгубила 7% от активните си млади потребители, докато при Twitter и Google+ пониженията са достигнали съответно 3% и 4 на сто.

За разлика от ситуацията при социалните мрежи, пазарният дял на програмите за мобилен чат е нараснал бързо сред тийнейджърите през 2013 г. Интересът към Snapchat се е покачил с 60%. При Kik Messenger растежът е достигнал 59%, докато WhatsApp и WeChat са се използвали от 20 на сто от тийнейджърите по света.

Всичко това ни кара да се замислим какво следва? Превръщат ли се социалните мрежи в рекламни платформи, факт, който може да отблъсне част от потребителите. Младите хора са най-активната и ангажирана част в социалните мрежи, но са и много чувствителни към начина, по който общуват. От друга страна, все повече се увеличава броят на компаниите, които смятат социалните мрежи за неподходящи за техните рекламни кампании.

Неминуемо е социалните мрежи да се фокусират върху своите приходи, а от друга страна, те зависят от интереса, който създават у своите потребители. Този крехък баланс ги кара да разширяват своето портфолио и да търсят нови бизнес модели и нови канали, които да носят печалба. Това разрастване и обхващане на все повече дейности ги превръща в мултинационални компании с дейност, която започва да се отдалечава от първоначалния замисъл.

Промяната е нещо, което постоянно се случва и развитието на социалните мрежи е неминуемо. Виждаме, че въпросът какво следва постоянно стои на дневен ред. Тази и следващата година ще видим развитие в начина по който ползваме социалните мрежи и в начина по който ги възприемаме. Смятам, че те ще се превърнат в нещо по-различно от това, което представляват в момента, за да отговорят както на очакванията и желанията на потребителите си, така и на тези на акционерите си.

Дали след една година социалните мрежи ще бъдат все още място за споделяне на мисли, снимки, рецепти и общуване с приятели и познати или нещо коренно различно? Предстои да разберем.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus