Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцки студенти спечелиха конкурса по иноваторство на Microsoft в Ню Йорк

05 Август 2011 / 17:08:29  Анастасия Балездрова
3833 прочитания

Колко пъти ви се е случвало да се озовете до някой археологически комплекс, чийто музей е затворен или просто не съществува, а вие се лутате между древните руини, без да знаете на какво са останки и откога датират?

Точно това се е случило на двамата млади програмисти Георгиос Каракациотис и Вангелис Птернеас, когато посетили останките на древния град Тиринт на Пелопонес. Така се родила идеята да създадат приложението за мобилни телефони и компютри Touring machine или електронен гид, с който спечелиха първото място на световния технологичен конкурс за студенти Imagine Cup на Microsoft.

Със същия проект двамата млади изследователи спечелиха първата награда на гръцкия финал на конкурса миналата година. GRReporter реши да запознае своите читатели с единия от създателите на Touring machine – Вангелис Птернеас. Той разказа за себе си, за успехите на работата в екип и за надеждата създаденото от него приложение да намери реализация на пазара.

Кой е Вангелис Птернеас?

Аз съм на 23 години. Завърших факултета по информатика в Икономическия университет в Атина и работя като разработчик на софтуер.

От малък ли работиш с компютър?

Когато бях малък обичах да рисувам. Интересът ми към компютрите на ниво програмиране започна в средното училище. Преди това използвах компютъра предимно за да играя и да разглеждам сайтове.

Програмирането ме увлече, затова предпочетох да продължа с информатика в университета.

Как стигна до конкурса на Microsoft? 

Знаех за конкурса от по-рано, защото в Гърция се организира от 2003 насам. Много гръцки отбори имаха успешни представяния и като цяло ми харесваше идеята и концепцията на състезанието. Затова исках да участвам, както и Георгиос. Дори мога да кажа, че понеже е малко по-голям, неговото желание датираше от по-рано. По различни причини не можехме да си намерим подходящи отбор до момента, в който решихме да участваме заедно.

Как би описал електронния гид Touring machine, с който спечелихте първото място на международния конкурс в Ню Йорк?

Категории: Технология софтуер приложение електронен гид Touring machine Imagine Cup Miscrosoft конкурс
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus