Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гръцкият зехтин ще овкуси българската кухня

14 Май 2013 / 15:05:18  Виктория Миндова
4422 прочитания

Зехтинът се смята за златото на Гърция. Според данните на Международния съвет на зехтинопроизводителите страната е произвела 350 хиляди тона зехтин за 2012-2013. Маслините от регионите на Каламата и Крит са едни от най-известните и най-качествените сортове на пазара и са познати в почти всяка точка на света. Въпреки това Гърция остава на трето място между износителките на зехтин след след Испания и Италия.

В България консумацията на зехтин постепенно се увеличава, но с бавен ритъм. Традиционната българска кухня има дълголетна връзка със слънчогледовото масло. Зехтинът все още се смята за луксозна стока в сравнение с обикновеното олио, главно поради разликата в цените на двата продукта. Независимо от това от 2007 насам потреблението на зехтин в България почти се е удвоило и тенденцията е интересът към средиземноморския продукт да продължи да расте.

Според данните на Националния статистически институт през 2011 в България са били консумирани малко под две хиляди тона зехтин, половината от който е бил внос от Гърция. За сравнение консумацията на марков бутилиран зехтин в Гърция, като страна производител е около 40 хиляди тона. Още толкова е консумацията на наливен зехтин, а останалата част е насочен към външните пазари. Оценката на специалистите е, че консумацията на зехтин в България ще расте. Днес гръцките производители искат да гарантират, че ще имат по-голям пазарен дял от бъдещото разпространение.

Гръцкият индустриален съюз за производство на марков зехтин предприема масивна кампания за разпространението на гръцкия зехтин на външните пазари под надслов Olive Oli World. Програмата има за цел да стимулира предлагането на гръцкия зехтин в страни като Швеция, Обединеното кралство, Германия, България, както и в самата Гърция и в Кипър. Има общ бюджет от около пет милиона евро, половината от които са осигурени от европейски средства, 20% от държавата, а останалите 30% са събрани от членовете на индустриалния съюз.

“Целта ни е да насърчим продажбата на европейско произведения и по-точно на гръцкия качествен зехтин, който е със сертификат за защитено наименование за произход и защитен географски регион според стандартите на Европейския съюз”, заяви специално за GRReporter икономическият директор на Гръцкия индустриален съюз за производство на марков зехтин Георгиос Иконому. В съюза членуват 55 производствени компании, които лансират стоката си както на местния така и на външния пазар.

Индустриалния съюз е определил бюджет от 550 хиляди евро за масирана рекламна кампания в различни форми в България, за да популяризира консумацията на зехтин. Очакванията са износът към България като съседна страна да се увеличи, а приходите за гръцките производители от конкретната кампания да скочат с 10%-15%.

“Бюджетът може да не е голям, но планираме да проведем поредица от рекламни кампании както на мястото на продажбите (магазини и супермаркети), така в списания и с рекламни спотове в радио станции. Също така планираме да работим с диетолози и други специалисти, които да ни помогнат да запознаем широката публика с полезните свойства на зехтина”, подчертава специалистът.

Българските вносители ще са активна част от кампанията. Очаква се да се разпространят готварски рецепти за типично български ястия, които са приготвени със зехтин, а не с традиционното олио, но гръцките производители залагат най-много на навлизане в ресторантьорството. Създаването на по-тесни търговски отношения между гръцките производители с представителите на общественото хранене може да донесе големи ползи и за двете страни.

Георгиос Иконому не подценява ефекта на кризата. Въпреки това смята, че в България има сериозен процент на потребители, които имат културата и финансовата възможност да предпочетат маслиновото олио пред други подобни продукти.

“Смятаме, че можем да убедим потребителя, че си заслужава да похарчи малко повече за зехтин, вместо за други растителни мазнини, като плаща за високо вкусово качество и здраве”, подчертава Иконому.

Доказаните полезни свойства на зехтина в превенция и подобряване на сърдечната дейност, намаляването на кръвната захар и укрепването на организма са една от най-силните страни на маркетинговата стратегия на компаниите-производителки за разширяване на предлагането на зехтина.

Доказаните полезни свойства на зехтина за превенцията и подобряването на сърдечната дейност, намаляването на кръвната захар и укрепването на организма са една от най-силните страни на маркетинговата стратегия на компаниите-производителки за разширяване на предлагането на зехтина. И докато в страни като Швеция, Великобритания и Германия, гръцкият зехтин вече е добре познат и има широка верига на разпространение, то в България все още не е достъпен навсякъде.

“С поредица от кампании, в които потребителите ще могат да получат подарък 200 грама зехтин като промоция например, ще можем да привлечем нови клиенти. Ние познаваме продукта си и знаем, че една голяма част от тези потребители ще се върнат в супермаркетите и следващия път ще си купят бутилка от половин литър зехтин. Не само защото маслиновото олио има много полезни за човешкото здраве свойства, а и защото вкусовите качества са много добри”, казва представителят на индустриалния съюз.

Дългогодишен проблем в Гърция е масовото изкупуване на гръцкия зехтин на едро от италиански преработвателни компании. Те го смесват, брандират го и го продават на външните пазари като италиански оригинален зехтин.

Категории: ИкономикаПазари зехтин износ производство Гърция внос България
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus