Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Грък конструира първия в света чип от графен

14 Юни 2011 / 10:06:15  GRReporter
5306 прочитания

 

Група изследователи от IBM, начело с физиохимика от гръцки произход Федон Авурис създадоха първата високоскоростна верига от графен, като всички данни се намират в един – единствен чип. Постижението на изследователите е от особено значение, защото е една важна стъпка напред към създаването на ново поколение електронни елементи, базирани на графена, а не на пирита, както досега. Чипът може да бъде използван както в сферата на безжичните комуникации така и в усилвателите.

През последните години бе постигнат напредък в създаването на уреди от много тънък графен, който се смята за „материал на бъдещето”. До днес специалистите бяха успели да конструират отделни транзистори, които обаче не можеха да свържат с други съставни части в рамките на единен чип. Трудността за това бе предизвикана най-вече от факта, че графенът не се свързва лесно с метали и оксиди, които се използват за производството на полупроводници.

Групата от IBM успя да постигне точно това. Под ръководството на Федон Авурис, който съобщи за успешния опит в изданието за наука Science изследователите са успели за пръв път да превъзмогнат техническите трудности и да свържат в една цялостна верига транзистор от графен и чифт индукционни бобини на пластина от силиций и въглерод. Особено важен е фактът, че целият процес на производство е съвместим със съществуващите конвенционални процеси за производство на полупроводници, което улеснява практическото приложение на новата технология.

Новите електронни вериги от графен действат на радиочестоти до 10 GHz и са най-подходящи за системи на безжични комуникации. Групата на Авурис, в която участва още един изследовател с гръцки произход - Христос Димитракопулос вече работи усилено по усъвършенстването на веригата, както и за създаването на по-сложни вериги за по-разработени устройства. Изследователите вярват, че в бъдеще ще успеят да комбинират материалите графен и пирит и да създадат „хибридни” вериги с нови функционални способности.

Графенът бе открит през 70-те години на 20-ти век. Учените постепенно успяха да произведат „слой” от материала с дебелина от само един атом. Графеновият лист се състои от въглеродни атоми и има много предимства, най-важните от които са, че е гъвкав, прозрачен и евтин.

Все пак засега графенът не е в състояние да замести използваните днес транзистори CMOS, които се намират в основата на всички микропроцесори, памети на компютрите и потребителската електроника. Той не притежава естествените качества на материалите, от които се състоят традиционните полупроводници и поне засега не може да изпълни функциите на конвенционалния транзистор. Но индустрията, която произвежда полупроводници в Европа, Азия и САЩ възлага големи надежди на графена, понеже, както твърди Федон Авурис внедряването на сравнително по-евтините вериги от графен е в състояние да намали цените на много електронни уреди в бъдеще.

Категории: ТехнологияЛичностифизиохимикФедон Авурисчип графенIBM транзисторвъглерод
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus