Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

live Има данни, че едрият бизнес подпомагат финансово Златна зора

07 Март 2013 / 11:03:36  Анастасия Балездрова
2214 прочитания

Атинската прокуратура нареди започването на досъдебно производство за документалния филм, в който кандидат за депутат от Златна зора заплашва имигранти с крематориуми и “отваряне на газовите камери”. Прокурорите възложиха на полицията да разследва случая и да установи наличието на нарушение на закона срещу расизма и престъпление с расистки мотиви в степен наказуемо провинение.

Полицаите ще трябва да разгледат целия немонтиран материал от снимките на създателите на филма и да опишат подробно всички диалози. След това кандидатът за депутат на Златна зора ще бъде призован да даде показания като заподозрян. По същия начин ще бъдат привикани и всички участници, които са изговорили заплахи срещу имигрантите.

Правосъдието бе сезирано във връзка с излъчения по британската телевизия Channel 4 репортаж, за който GRReporter информира своите читатели вчера. Неговото заглавие “Расисти, антисемити, насилници – истинското лице на Златна зора” не оставя никакви съмнения за позицията на медията към гръцките почитатели на методите на Хитлер. В началото на репортажа медията предупреждава зрителите, че видеото съдържа особено нападателен и расистки език.

Това е нещо, което повечето гръцки медии не правят, бе един от изводите на дискусията на тема “Медиите и явлението неонацизъм”, която се проведе в асоциацията на журналистите в Атина.

Според участниците изборният успех и възходът на Златна зора, която от месеци е третата политическа сила погрешно се приемат като изненада, тъй като предпоставките за това са били на лице в продължение на години. За нея е спомогнала несъмнено и позицията на гръцките медии, които не само не са провели журналистически разследвания за същността на проблема, но често попадат в клопката да правят откровена реклама на неонацистите.

Един от основните проблеми е, че много от медиите на практика разпространяват непотвърдена информация, която придобива формата и достоверността на репортаж. Такива случаи са публикуването на снимка, на която се вижда как един златнозорец “охранява” възрастна жена, докато взема пенсията си от банкомат. Впоследствие се оказа, че жената не е случайна, а майка на един партиен кандидат за депутат. По същия начин всички телевизии показаха нападенията на членове, между които и депутати на Златна зора срещу чужденци-продавачи на пазари. “Телевизиите просто показаха видеоматериалите, без изобщо да посочат, че те им бяха предоставени от самата Златна зора, която се възползва от всяка възможност да се изяви публично”, посочиха много от участниците в дискусията.

Друга основна забележка бе, че в много случаи златнозорците се представят в положителна светлина, като се показват моменти от техния живот. “Всичко това, заедно с факта, че те възлагат много на външността си, която е привлекателна за тийнейджърите ги рекламира, без изобщо да се обръща внимание на факта, че много от тях биват или са били съдени за нападения, обири и други криминални прояви”, заяви главният редактор на вестник Катимерини Никос Ксидакис.

Някои от журналистите разкритикуваха позицията на Левицата, която „в продължение на години отхвърляше понятия като родина и принадлежност към нация. Именно там се промуши крайната Десница и неонацизмът”.

Те отхвърлиха категорично „теорията за еднаквото насилие на двете политически крайности” и заявиха, че тежестта за справянето с явлението Златна зора пада на плещите на Десницата. „Изтъкването на теорията за двете крайности води до Гражданска война. В крайна сметка анархистите не участват изобщо в изборите, а крайната левица получи едва 1 на сто от гласовете. Крайната десница е тази, която влезе в парламента и чиято популярност расте непрекъснато”, посочи Никос Ксидакис.

Както той, така и колегата му във вестник Катимерини Тасос Телоглу поставиха на преден план въпроса с финансирането на Златна зора. Разследващият журналист заяви, че е събрал данни от различни източници за финансирането на ксенофобите. „Златна зора беше подпомогната финансово от партии, които принадлежат към така наречената конституционна дъга. Те им помогнаха при предишни изборни надпревари с отпечатването на предизборните им материали с цел да прекъснат възхода на партия ЛАОС. Но през 2012 тези средства не достигнаха. Имам на разположение данни, според които преди изборите през май миналата година те са получили пари на ръка от корабни магнати, строителни предприемачи, известни адвокати и може би една банка”, каза той.

Преди това Тасос Телоглу анализира връзките на Златна зора с членове на държавни институции като съдебната власт, Църквата , полицията и военните сили. „Засега не е ясно как и защо са се развили тези връзки. Дали имат някаква връзка с тяхното ниво на образование или стандарта им на живот. Според  данните, докато много от редовите полицаи са гласували за Златна зора, голяма част от по-високопоставените в йерархията са гласували за СИРИЗА”.

По време на дискусията бе обсъдено и доколко би могла да спомогне за спирането на разпространението на неонацистката идеология забраната на Златна зора. Независимо от политическата си ориентация журналистите заявиха, че подобно действие единствено ще засили подкрепата към ксенофобите. Въпреки това те се обявиха за гласуването на закон за партиите, който да регламентира ясно предпоставките за желаещите да поискат вота на гърците и да влязат в парламента.

Категории: Медии Златна зора неонацизъм имигранти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus