Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Как да следим хода на своите публикации във Facebook

10 Май 2013 / 15:05:10  Иван Петков
2846 прочитания

Преди месец, във връзка с материалът „Във Facebook се публикува 20 на сто от снимките”, Анастасия Балездрова цитира американския експерт Рубен Кинонес и спомена за представените от него инструментите, които предоставя на потребителите, за да следят хода на своите публикации във Facebook. Услугата e достъпна на сайта socialtofu.com и искам да ви разкажа малко повече за нея и какво предлага тя.

Socialtofu е още в тестова версия, което предполага, че може да има неочаквани проблеми или се очакват подобрения или разширения по функционалността на предлаганите инструменти.

Регистрацията е бърза и лесна и чрез нея, освен че си създавате потребителски профил в сайта, свързвате и акаунта, който искате да бъде следен и анализиран. Това може да представлява вашия потребителски профил във Facebook, някоя от създадените през него страници и страниците на които сте администратор, дори и да не сте техен създател. Нещото, което е важно да знаете при регистрация е, че трябва да потвърдите всички 3 стъпки при одобрението за свързване на услугата с вашия Facebook-профил. Ако случайно или преднамерено не приемете някоя от стъпките, то ще трябва да отидете на сайта на Facebook, да излезете от профила си, да се върнете на сайта на Socialtofu и да започнете регистрацията отново. В противен случай ще ви се изписва съобщение за грешка. В тази връзка искам да споделя и още нещо – ако управлявате няколко акаунтa и искате да ги следите през Socialtofu, то ще ви се налага всеки път да отивате и във Facebook, за да излезете от предходния акаунт, в противен случай автоматично ще влизате отново в него. Това е така, защото политиката на социалната мрежа е винаги да сте свързани с нея: няма автоматично излизане от Facebook-акаунт и дори да затворите сайта, ако повторно го отворите, то ще видите, че не се налага отново да въвеждате потребителско име и парола. Това е удобно, когато влизате с социалната мрежа от своя компютър, опасно, когато влизате във Facebook от публично достъпна машина и - както виждаме в този случай – предизвиква неудобство, ако човек иска да следи няколко акаунта през външна за Facebook услуга. Накратко, споменатото неудобство не зависи от Socialtofu.

За целите на тази статия, свързах българската страницата на GRRreporter във Facebook. Предполагам, че поради краткото време от включването, някои от показателите бяха на нула и за тях трябва да се събира допълнителна статистика.

След регистрацията и свързването с желаните от вас Facebook страници или личен профил,  ще ви прехвърлят към общата страница, която представлява списък за следените страници и основна статистика за тях:  брой фенове и основни показатели за качеството на връзките създадени от всяка от страниците или профилът ви.

 

Като влезете в статистиката за съответната страница, ще ви насочат към таблото с най-важна информация за страницата:

 

Тук ще намерите информация за най-добре и най-зле представили се публикации, какво  взаимодействие с вашите фенове са предизвикали те и до колко от тях са достигнали. Средният показтел, според Рубен Кинонес, създателят на услугата е около 17%. В случая, нашата публикация, която е посочена за най-добре представила се е достигнала до 21.8% от нашите фенове. 3.1%  е бил най-високия процент, при който част от феновете ни пък са кликнали върху линка в самата публикация.

 

За момента услугата отчита, че вторник е най-успешният за споделяне във Facebook ден, като интересът към съдържанието на нашата страница е най-голям преди обяд. Не е изненадващо, че споделянето на линкове е съдържанието, което преобладава.

В секцията “Timeline”, виждаме различните публикации и статистика за тях:

 

Понеже основно споделяме линкове към статии, реших да видя как се приемат снимки, които публикуваме. Посочената наша снимка е харесана 16 пъти. Тук е мястото да споделя, че много от потребителите приемат броя на харесванията като абсолютен показател за успеха на дадена публикация или направо за успеха на дадена страница. До известна степен количеството има своите аргументи, но никак не е рядко да се случи, че страница с 2000 фенове има по-активна аудитория, отколкото сайт с 10 000.

В секцията за фенове, бяха отразени само двама и моето предположение е, че за по-пълна и реална статистика относно поведението на феновете, ще трябва поне един месец.

В секцията „Statistics” се намира останалата налична статистика за вашата страница:

 

Виждаме, че за времето от 1 месец имаме 88 нови фенове и 11 отпаднали. Статистиката за отпадане на фенове е много важна, за да се види какво движение има по вашата страница или профил.

 

 На горната графика може да се види общият брой на хората, до които съдържанието на страницата достига и колко от тях са приятели на наши фенове. Това, което се набива на очи  от самата графика е че по време на Великденските празници и Гергьов ден, нашите фенове са били заети с доста празнични занимания, които са свели до минимум тяхната онлайн активност.

 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus