Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Кризата направи гърците по-внимателни

28 Април 2010 / 17:04:40  Виктория Миндова
7377 прочитания

Лора Маркова е собственичка на частна туристическа агенция в София. Тя e млада и борбена бизнесдама, която знае, че единственият начин да успееш е да работиш добре и по много. Специално за GRReporter Лора разкрива предимствата и недостатъците на балканския туризъм и говори с много възхищение за красотите на балканските страни. Тя описва също така как икономическата криза в Гърция е променила  отношението на гръцките туроператори към българските им колеги.

             Как се промени българският туристически пазар след влизането на България в ЕС в началото на 2007 година и промени ли кризата този пазар?

             Според моите наблюдения с влизането ни в ЕС в България се сложиха много по-подробни и ясни критерии и правила за това как трябва да се работи. След като икономическата криза се задълбочи, започна да се работи много по-лесно с гръцките ни колеги. Гръцките туристически агенти днес внимават много повече в начина на работа, а и намалиха доста цените на хотелите.  В предишните години се забелязваше една лежерност, което означава, че може да не ти вдигнат телефона цял ден или дори да не отговорят на запитване. Дори то да е в писмен вид, случвало се е от съответния отдел на този хотел дори да не ни отговорят. Според мен това колкото и да не ми се иска да го кажа е резултат едно странно нехайство в професионален план. Това важеше до миналата година включително.

            Българите от своя страна продължават да ходят в Гърция точно толкова, колкото и в други години. За сезон 2010 година почти нямам клиенти за българското Черноморие. Повечето туристи искат да почиват или в Гърция или в Турция.

             Коя е по-предпочитаната дестинация за почивка и каква е разликата между почивката в България и Гърция?

             Мястото за почивка зависи от сезона, но ако говорим за летните отпуски моите клиенти определено предпочитат Гърция. Една от основните причини е, че днес цените са по-ниски, освен това с гръцките хотели се работи много по-лесно отколкото с българските. Важно е да се отбележи, че гръците станаха много по-толерантни и внимателни към българските туроператори. Те имат ясни правила за работа, което  все още липсва  при българските им колеги. Правят добри отстъпки и са по-добри бизнесмени.  Наскоро имах запитване за резервация с доста ниски цени. Началната оферта бе с отстъпка 10% за ранни записвания, а когато вече имах реални клиенти, които искаха да почиват точно в този хотел той свали още 10% от вече договорената отстъпка. Причината е, че просто установихме добри бизнес отношения и в бъдеще предстои някакъв поток от туристи. Определено с гърците започна да се работи много по-лесно. Според мен кризата ги направи по-внимателни, по-точни, по-работливи.

             Наблюдава ли се отлив на български туристи към Гърция поради икономическата криза?

             По моите наблюдения няма никакъв отлив на български туристи към Гърция. Българите обичат да почиват в Гърция. Тя е много привлекателна за нас държава – има хубава храна, има прекрасно море и е красива като цяло. Гърците като народ са гостоприемни и българите ще продължават да почиват там, въпреки стачките и икономическата криза. Освен това българите не се впечатляват от работни стачки и протести, както западноевропейските туристи.

             Гърция vs Турция?

             Те са много различни като държави, независимо че са в непосредствена близост до нас и една от друга. В Турция хората основно ходят на All Inclusive с чартърни полети – принципно става въпрос за хора, които обичат всичко да имже уредено предварително. Повечето туристи, които избират тази дестинация са по-възрастни или семейни с деца, така че всичко да им е подсигурено, да имат група и въобще да се чувстват по-сигурно. Турция не е държава, която може да бъде подценена като туристическа дестинация, защото има хубави хотели и добро обслужване. Просто двете страни са много различни. Гърция от своя страна олицетворява свобода – можеш да се качиш на колата и да тръгнеш на път. Можеш да си избереш дори хотел в движение, който не е скъп, да похапнеш някъде хубава храна. Където и да седнеш в Гърция, винаги ще намериш добра храна и хубава обстановка, както и хубава музика. Истината е, че различен тип туристи ходят на почивка в двете държави, но и двете са хубави дестинации за отдих и туристическите услуги са на много добро ниво.

             Какъв тип българи почиват зад граница?

Категории: ИкономикаПътешествияТуризъм Криза
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus