Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Летни ваканции с програми за доброволци

19 Юли 2010 / 10:07:59  GRReporter
4391 прочитания

Думата „ваканция” за повечето хора е синоним на това да прекарваш дълги часове на плажа под греещото слънце, вечерта да се забавляваш в някой клуб на моден остров или пък да се оставиш да те глезят на „all inclusive” в някой удобен хотел пак до плажа. Но пък има и други хора, които предпочитат да прекарат ваканцията си като отпътуват с програма за доброволци и се грижат по цяло лято за тюлени, костенурки, грижат се за жителите на някой беден квартал в Рио де Жанейро или пък строят училище в Гана. Хора, които са участвали в такива програми казват, че да предлагаш услугите си по този начин ти се разширява кръгозора, запознаваш се с хора от цял свят и се натрупват много интересни преживявания.

„Повече от 200 гърци заминават всяка година като доброволци в чужбина за по две-три седмици. Много от тях се въодушевяват дотолкова, че после си прекарват ваканциите по други места пак чрез програми за доброволци” казва Дора Буюка от неправитествената организация „Еликс” в интервю за вестник Вима. „Еликс” е връзката с други 3000 програми за доброволци по цял свят. Страховете на гърците свързани с доброволческата работа е да не би работата да е изморителна физически или пък да е свързана с психическо изтощение, така че да им „почерни” ваканцията с неприятни спомени. Но казват, че всички са полезни, когато са доброволци, дори да не могат да не издържат физически или психологически определени неща и затова има формуляр, който се попълва предварително и кандидатът задрасква работите, с които не сика да се занимава.

„Прекарах си невероятна ваканция докато работех като доброволец в Здравния Център на Левкада, когато следвах четвърта година медицина. Програмата беше организирана от Научната компания за студентите по медицина в Гърция. Имах си една малка стаичка, която ми даде Здравния център, а аз работех сутрин като помощник. Следобедите пътувах из острова и се запознавах с разни хора без да се чувствам като турист” казва Апостолос Хадзитомарис.

„Пез 2008 г. заминах за три седмици в Мексико чрез програма доброволци за построяването на училище в областта Цяпа, а през 2009 г. прекарах лятото си в Гана, където работех в детска градина. Чрез доброволческите програми разбрах повече неща за себе си и чрез това, което ми се случи мисля, че съзрях света и опознах себе си, мечтите си, дори и стереотипите си” казва Вики Коциори.

„Да бъдеш доброволец не означава да работиш насила, а напротив – това е един невероятен начин да си прекараш ваканцията с малко пари и да се запознаеш с нови хора. През лятото на 2006 г. бях в Сифнос като организирах различни дейности свързани с опазването на околната среда, като почиствахме плажовете, раздавахме флайъри на местните и туристите и си го спомням много добре заради невероятните местности, новите приятели и майтапите на компанията. Работата се превръщаше в игра, но най-хубавото беше, че хората ни благодариха...” Казва фивос Цумбос.

Ако искате да се включите към някоя програма, можете да потърсите из сайтовете:

www.elixorg.gr

www.medsos.gr

www.mom.gr

www.actionaid.gr

www.sci.gr

www.neagenia.gr

www.ysun-greece.org

www.greenpeace.org

www.wwf.gr

www.arcturos.gr

 

 

 

Категории: лято ваканции програми за доброволци работа острови
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus