Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Медиите между хартията, виртуалното пространство и социалните мрежи

09 Август 2013 / 11:08:35  Иван Петков
1873 прочитания

Наскоро разсъждавах относно платеното съдържание в интернет и утвърждаващата се нова култура, не само на неговото ползване, но и на неговото създаване. За никого не е тайна и отдавна не е новина, че печатните медии са бизнес, чиято доходност намалява. В световен мащаб големите издателски компании се преориентират от няколко години и търсят да утвърдят печеливши практики при предоставянето на съдържание. Онлайн рекламата също се развива и се търсят нови и все по-персонализирани и интерактивни форми, които са разпределени в различни по тип сайтове: новинарски, със забавен характер, търсачки, пощенски услуги, онлайн видео,  социалните мрежи и още много други. Търсят се още и още интересни форми за рекламодателите и потребители, но за момента онлайн рекламата и платеното съдържание, под формата на абонамент, са двете основни пера за постъпления в онлайн медиите.

Развитието на медиите отвъд океана показва някои световни тенденции, които навлизат и при европейските им колеги впоследствие. Големите и утвърдени американски медии са барометър за развитието на медийната индустрия, който следим с интерес и в никакъв случай не можем да подминем. Особено когато става въпрос за финансови резултати, които определят бъдещето на този бизнес.

Анализатори и медийни специалисти коментираха финансовите отчети на някои от най-знаковите щатски вестници и медийни групи. Ню Йорк Таймс (The New York Times), Бостън Глоуб (The Boston Globe) и Уорчестър Телеграм и Газет (Worcester Telegram & Gazette), които са част от Ню Ингланд Медиа Груп, и Вашингтон пост (Washington Post).

The New York Times отчитат  48% спад в печалбата за второто тримесечие на 2013 в сравнение със същия период на миналата година. Въпреки че платеният абонамент е нарастнал със 40 на сто, а читателите като цяло също са се увеличили, компанията продължава да страда от спад при постъпленията от реклама. Те са намалели със 6%. Това е осмо поредно тримесечие в което има понижаване в приходите от електронна и печатна реклама. Джеф Берковици, медиен репортер от Форбс отбелязва, че добрите новини от електронната част не са достатъчни:

„Електронните абонаменти все още представляват малка част от цялостната печалба на компанията – само 15% от оборотните постъпления и 7,8% от всички постъпления, които спадат с 1% за тримесечието, до 485 милиона долара.”

Според Марк Томсън, президент и изпълнителен директор спадът при рекламата се дължи на „трайна тенденция” в разцеплението на медиите, което обхваща цялата индустрия. С други думи, идва времето в което бизнесът на хартия започва все повече и повече да тежи.

Компанията трябва да се разраства бързо, за да може да оцелее, смята Том Форемски, кореспондент в Силиконовата долина. Вече са се отчели първите резултати от сливането на нови медийни технологии и нови форми на журналистика. Ню Йорк Таймс все още може да обърне тенденцията и да започне да печели от реклама.

Доста по-отпимистичен е анализът на Хенри Блоджет, що се отнася до дигиталния бизнес на гигантът от Ню Йорк. Във финансовите резултати на Ню Йорк Таймс той вижда ясен знак, че можем да бъдем спокойни относно бъдещето на журналистиката. За последното тримесечие се отчита 200 милиона долара постъпления от реклама и постъпления от 150 милиона долара от електронни абонаменти. Скоро компанията ще може да се похвали, че има  400-милионен дигитален бизнес. От анализа, само на електронните постъпления на Ню Йорк Таймс авторът заключава, че това е един здрав бизнес. 400 милиона постъпления и 70 милиона долара оперативна печалба. Ако се отделят 130 милиона за издръжка на журналистическия отдел, това би позволило на компанията да разполага със 180 журналисти. В момента цялата редакция на Ню Йорк Таймс е съставена от 1100 журналисти. Очевидно е, че тя ще продължи да намалява, заключава Блоджет.

В Ню Ингланд Медиа Груп, която включва Бостън Глоуб и Уорчестър Телеграм и Газет всички постъпления са надолу: оперативната печалба с 2,3%, постъпленията от реклама са спаднали с 9.5%, като постъпленията от печатна реклама са намалели с цели 14%. Групата е обявена за продажба. На фона на тези новини електронните абонаменти са нараснали със 70%.

Подобно е и положението при Вашингтон Пост. Печатната медия е отчела загуба от 49,3 милиона долара за първите шест месеца на  2012 и  33,2 милиона за първата половина на 2013. Печатната реклама е спаднала със 4% за второто тримесечие, но приходите от онлайн реклама са се вдигнали с 25% за второто тримесечие на годината и 21% за първите шест месеца.

На другия фронт са социалните медии. След фиаското, последвало пускането на акциите на Facebook на борсата, малко по малко те връщат своите нива. Причина за това са добрите финансови резултати, съчетани с липса на отлив на потребители заради други конкурентни мрежи или услуги. Към това можем да прибавим и новините, че социалната мрежа подготвя множество мобилни игри.

Според Bloomberg Facebook подготвя нова рекламна услуга насочена към големите рекламодатели. Става въпрос за видео клипове с продължителност до 15 секунди, които ще бъдат интегрирани директно в главната страница на всеки потребител, като част от потока със споделения от приятели. Цената ще е като за „големи играчи”: между 1 и 2,5 милиона за 24 часа, а показванията няма да надвишават 3 пъти за всеки таргитиран потребител. Предвид цената и поставените ограничения, потребителите не би трябвало да бъдат залети от нежелана видео реклама. Но това предстои да разберем със сигурност, при пускането на услугата.

Колко пъти седмично купувате вестник?
Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus