Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Медиите в Гърция страдат от липса на свобода и независимост

11 Декември 2012 / 19:12:08  Анастасия Балездрова
2001 прочитания

Гръцките медии са напълно подвластни на политиката, която определя за тях централната власт, сочат резултатите от европейското изследване Mediadem. То анализира процесите при определянето на политиката и регулаторните мерки, които стимулират или ограничават свободата и независимостта на медиите в 14 европейски страни.

Резултатите бяха представени от изследователи от Европейската фондация за европейска и международна политика ЕЛИАМЕП. Заинтересованите, т.е. представителите на медиите и други организации не могат да участват в процеса на съставянето на медийната политика, понеже гръцкото законодателство не предвижда подобни дискусии.

„По този начин се създава благоприятна почва за  упражняването на политически натиск върху медиите. В същото време техните собственици успяват да упражнят значително влияние върху приемането на медийната политика чрез невидимите връзки, които създават с властта. В резултат на това в Гърция съществува сложна и объркана правна рамка, която в никакъв случай не осигурява резултатен надзор на медийния пазар”, посочи изследователката Анна Кандила.

Като най-характерен пример за това тя посочи факта, че частните телевизии на практика функционират без да имат разрешителни, тъй като държавните органи сами не завършиха този процес. Резултатът е един нерегулиран пазар, който не функционира в полза на обществения интерес.

От друга страна независимият орган, който би следвало да съблюдава правилното функциониране на медиите на практика не го прави. Членовете на Националния съвет за радио и телевизия се назначават от държавната власт и в повечето случаи не са представители на индустрията. Правна рамка, която да спомага за надзора също не съществува. В същото време решенията на Съвета далеч не биха не биха могли да бъдат определени като действия в полза на защитата на медиите от политическо или друго външно влияние. В немалко случаи неговите решения са ограничавали свободата на словото, като в аргументацията им се посочва, че са взети в защита на публични лица и институции.

Една от най-болните теми на гръцкия медиен пазар са порочните връзки между политическия елит и собствениците на частни медии, които доведоха до днешното му хаотично състояние. В болшинството си те използваха медиите като начин да упражняват натиск върху управляващите, за постигнат други дивиденти. Блестящото финансово състояние на много от частните медии в миналото всъщност бе резултат от други бизнес дейности на техните собственици, които в повечето от случаите бяха изпълнение на държавни поръчки. Друг аспект на тези връзки е избирателното финансиране и отдаване на реклами от страна на централното управление към конкретни медии, без да се вземе предвид, че това може да навреди на тяхната безпристрастност.

Както потвърди проучването, държавните радио и телевизия ЕРТ са далеч от това да бъдат определени като публични медии. И до днес техните ръководства се определят от правителството, което може да уволни някой от членовете на управителния съвет, когато поиска. По този начин се засилва убеждението, че държавната телевизия действа като пресслужба на правителството. Допълнителен фактор за това е 100-процентовото й финансиране от държавния бюджет.

Според изследователките журналистите в Гърция не са успели да въведат сами система за вътрешна регулация, която да защитава правото на журналистите да се изразяват свободно по отговорен начин. Както обясниха, в продължение на години журналистическите съюзи са се занимали само с утвърждаването на заплатите и осигурителните права на журналистите. Но дори и да бяха успели, фактът, че не всички журналисти са членове на съюзите отново нямаше да може да ги накара да следват конкретни правила.

В обобщението си изследователката посочи, че ситуацията  в гръцките медии е подобна на тази в други европейски страни, като Италия, Испания и България. „Но бих могла да кажа, че разликите между 14-те страни, чиито медийни пазари анализирахме не са големи”, допълни тя.

Пълните резултати от проучването във всички държави и предложенията за стимулирането на свободата и независимостта на медиите могат да бъдат прочетени на електронния адрес: www.mediadem.eliamep.gr/findings/ .

Категории: Медии програма Mediadem независимост свобода на словото
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus