Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Microsoft - старият бегемот се събуди

04 Април 2014 / 08:04:08  Иван Петков
2170 прочитания

Преди време ви информирахме за големите промени, които доведоха до оттеглянето на две от най-знаковите фигури в софтуерния гигант Microsoft: Бил Гейтс и Стив Балмър. Очакванията бяха, че новият изпълнителен директор Сатя Надела ще успее да върне иноваторския дух в компанията и отново да спечели доверието на потребителите.

            Да изградиш наново

            Конференцията BUILD, на която Microsoft традиционно представят своите нови разработки и продукти, е първата под ръководството на Сатя Надела. И разликата може да се усети. Вместо притиснати, екипите, които разработват Internet Explorer, Windows и Windows Phone изглеждат вдъхновени. Предизвикателството да създават нови и интересни продукти и технологии отново е станало водещо. Виждаме и дългоочакваното раздвижване дори след екипът, който разработва MS Office - дългоочакваната версия за таблети с Windows като да е започнала да се разработва по-бързо.

            Усещането за Сатя е предимно положително: идеята, че един програмист отново е на върха на организационната пирамида е "въздишка на облекчение" за много от разработчиците. Да, те очевидно не биха критикували новия си шеф сега, но много от тях са давали реална обратна връзка за Надела, когато са работили за него преди повишаването му. А отзивите са положителни: целенасочен човек, който знае как да се създават и ръководят големи проекти и този му опит му помага в това да мотивира служителите.

            Общото усещане, обаче, надхвърля факта, че Надела е програмист, излязъл от редиците на редовите служители в компанията от Редмънд. Мнозина усещат, че той наистина разбира истинските възможности на Microsoft и това си пролича в пускането на Office за iOS преди версията за Windows да бъде завършена. Това го прави преди всичко софтуерен лидер с правилен поглед върху пазарните реалности, нещо, което не би се случило по времето на Балмър.

            Разбира се, не всичко е перфектно. Докато Надела има доверието на всички служители, все още остава под въпрос какъв е правилният път за развитие на много от продуктите на компанията. Windows Phone и таблетът Surface са два от най-противоречивите продукти, посрещнати със слаб ентусиазъм от потребителите. Тепърва предстои и интеграцията на инженерите и всички служители от Nokia. Развитието на Windows Phone е твърде бавно и оставя усещането за проект, който не е от първостепенно значение за компанията, въпреки, че е точно обратното. Нововъведенията идват със закъснение, като най-значимите от тях вече присъстват в конкурентните мобилни операционни системи. На хартия пазарният дял на Windows Phone получи голям тласък, но на практика е далеч от нивата, които да убедят потребители и анализатори, че мобилната платформа на Microsoft се развива по най-подходящия начин.

            Все пак ясно се откроява мнението и усещането, че Надела носи нова енергия на компанията и че той осигурява мотивация за изява и развитие, която доскоро липсваше в рамките на компанията. Може да съзрем "новата" Microsoft в начина на провеждане на BUILD и атмосферата на различните събития. Виждаме повече неформални дискусии и ясно очертани пътища за развитие, които изместват гръмките и кухи "мотивиращи" речи. Осезаемо е усещането, че служителите са силно окуражени от посоката, която Надела се опитва да наложи. Дори за краткото време, за което е начело на компанията, той вече взема решения, които ще доведат до растеж на компанията и нейното възраждане, споделят служителите. Нека видим в какво се е материализирал целия този ентусиазъм, обхванал Microsoft.

            Битката за мишката и клавиатурата

            С появата на Windows 8, Microsoft бяха силно критикувани заради радикалните промени, които внесоха в новата операционна система и по специално фокусирането върху елементите за работа със сензорни екрани. Голяма част от потребителите използват Windows на познатите ни персонални компютри, които не само не разполагат с такива екрани, но и основното взаимодействие се извършва с мишка и клавиатура. Потребителите се почувстваха пренебрегнати, а новите начини за работа с Windows твърде неудобни. Усещането беше, че Microsoft "жертва" удобството на милионите потребители на традиционните компютри, в името на несъществуващите потребители на таблети с Windows.

            В началото анализаторите бяха раздвоени, тъй като именно закъснението при таблетите беше една от основните критики към компанията. Затова и този рисков ход изглеждаше оправдан донякъде. С времето обаче стана ясно, че смесването на десктоп и мобилна операционни системи в една обща операционна система, по начина по който го направи Microsoft, не удовлетворява и притежателите на първите таблети с Windows. Разделянето на две версии на операционната система, наречени Windows и Windows RT, допълнително обърка потребителите и разочарова техните очаквания.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus