Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Надиграване при изборa на нов шеф на Microsoft

15 Ноември 2013 / 15:11:10  Иван Петков
2591 прочитания

Има една класация, в която рядко стават промени и това е класацията на най-богатите хора в света. William Henry Gates III  или като е известен - Бил Гейтс, един от основателите на софтуерния гигант Microsoft, е буквално абониран за първото място през последните десетилетия. Той е и от тази част от милиардерите, които сами са изработили своето богатство, а не са го наследили.

Бил Гейтс

От януари 2000 Бил Гейтс отстъпва от позицията на изпълнителен директор на Microsoft и заедно със своята съпруга Мелинда, основават фондация, която има за цел да даде половината от тяхното състояние за благотворителност. В това начинание е привлечен и финансовият гений и филантроп Уорън Бъфет. Двамата заедно успяват да убедят да участват в начинанието още 100 от най-богатите хора на планетата. За целта, всяка година Бил Гейтс продава част от акциите си в Microsoft, като анализатори прогнозират, че ако продължава с този темп, то той ще излезе от компанията до края на десетилетието.

Бъдещето на филантроп може и да изглежда доста светло за Бил Гейтс, но предизвикателствата към основаната от него компания са по-големи от всякога. Microsoft, макар и едноличен лидер при операционните системи за настолни компютри и с огромен пазарен дял в корпоративния сектор, изостана от тенденциите на развитие при хардуерните устройства, а заедно с това и при мобилните операционните системи и свързаните с тях услуги. Казано на разбираем език, компанията закъсня с представянето на операционна система за смартфони и таблети, поради което тези устройства са доминирани от конкурентите й в лицето на Apple и Google.

След голямото закъснение и първоначалните неуспешни опити да се намесят сериозно при разпределението на този пазар, Microsoft решиха да сменят изцяло моделa, който ги направи успешен и да се насочат към затворен модел, подобен на този на Apple. Компанията иска да има контрол върху всеки един компонент, който изгражда PC-екосистемата.

Досега Microsoft работеше със свои партньори, които произвеждаха хардуера, върху който работи операционната система Windows. През настоящата година софтуерният гигант ясно заяви, че иска да контролира и хардуера, както и магазинът за приложения, от които се инсталират на всяко едно устройство - смартфон, таблет, лаптоп или настолен компютър. В условията на спад на продажбите на традиционните компютри това е доста рискован ход, тъй като партньорите на Microsoft никак не са доволни от това развитие на нещата.

Не само партньорите на компанията от Редмънт не останаха доволни. Слухове и анализатори твърдяха, че одобрението на Стив Балмър вътре в Microsoft e критично ниско. Подобни бяха настроенията и сред инвеститорите. Балмър е едва вторият човек, застанал начело на компанията, след оттеглянето на Бил Гейтс. След няколко месеца на по-явни и скрити вътрешни "войни" Стив Балмър обяви през август, че се оттегля от своя пост и в следващата една година компанията ще търси негов заместник. Той беше начело на компанията 13 години. Любопитно е да се знае, че Балмър е сред малцината милиардери, които са спечелили състоянието си без да имат собствен бизнес.

Стив Балмър

Търсенето на мениджър, който да преструктурира компанията и отново да я направи лидер се превърна в епопея, която успя да обедини всичко казано дотук в един врящ котел от мнения, стратегии, ходове, надиграване... Все пак говорим за бъдещето на една от най-големите и скъпи компании в света и стотици милиарди долари!

Вътрешните противоречия при избора на наследник

Търсенето на нов директор на Microsoft показва и различията в самия управителен съвет за това в каква посока трябва да се развива софтуерният концерн и на какви условия трябва да отговаря следващият главен изпълнителен директор.

Алън Мълали

Сред външните кандидати са главният изпълнителен директор на Ford Алън Мълали, президентът на Oracle Марк Хърд и напусналият Nokia Стивън Елоп, който, след продажбата на мобилния бизнес на финландците, преминава в софтуерния концерн от началото на идната година. 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus