Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Нещо става с личните ни данни в мрежата

17 Април 2014 / 13:04:13  Иван Петков
2076 прочитания

Свързваме социалните мрежи със свободата да споделяме информация по безпрецедентен за човешката история начин. Оказва се обаче, че създадени, за да улеснят общуването между хората, социалните мрежи започват да налагат определен вид цензура, а самите те биват ограничавани от различни правителства по света. Днес ще си говорим за цензурата и автоцензурата в социалните мрежи.

Харесвам, Харесвам, Харесвам... и все по-малко достига до мен.

Може би сте забелязали, че Facebook може да ви поднася информацията сортирана по различни признаци - по актуалност и по популярност. Докато това е нещо, което можете да контролирате, задавали ли сте си въпроса, как социалната мрежа определя коя информация, споделена от вашите приятели, е интересна за вас? Със сигурност се използва някакъв алгоритъм, но дори и най-добрият алгоритъм не може да предвиди в какво настроение сте в момента, какво искате да видите, как са се променили интересите ви... Подобна филтрация има своето основание, особено когато се отнася до твърде "социални" потребители, които са изпълнили своя лимит за приятели и харесвани страници. Специалисти изчисляват, че е възможно да има случаи, в които тези потребители биха получавали 15 000 споделяния на час - обем от информация, който е невъзможен да бъде възприет. Средностатистическият потребител получава около 1500 споделяния на ден, обем, който също е далеч от възможностите за обработка от кой да е потребител, дори и той да прекарва по цял ден в социалната мрежа. Става ясно, че организирането на тази информация е от голямо значение. Затова и Facebook преценява кои са потребителите, с които най-често общуваме и са най-важни за нас, за да ни показва повече от техните споделяния. Което не означава, че информацията, която ще сподели наш приятел, който влиза по-рядко в мрежата, няма да е важна за нас.

Можем да наречем този вид ограничаване на достъпа ни до информация "цензура на обема".

Публикувам, споделям, продавам... и достигам до все по-малко фенове.

След всички книги, публикации и реклами на тема безплатен маркетинг в социалните мрежи, все по-малко се сещаме, че Facebook e бизнес. Бизнес, който все повече и повече зависи от рекламата и търси начини да привлече повече рекламодатели. Какъв би бил интересът на компания, която развива успешна Facebook страница да реклaмира в социалната мрежа? Отговорът е елементарен: с течение на времето Facebook все повече и повече ограничава естественото разпространение на публикациите на компаниите до техните фенове.

Дяволът е в детайлите, както се казва. Ако през февруари 2012, публикуваната информация е достигала до 16% от феновете на една Facebook страница, то с време този процент намалява прогресивно:

  • · септември 2013 = 12.60%
  • · ноември 2013 = 10.15%
  • · декември 2013 = 7.83%
  • · март 2014 = 6.51%

 

Казано направо, ако искате да достигнете до останалите близо 94% от феновете на вашата Facebook страница, тогава трябва да използвате платена реклама. В случая с комерсиалните организации това е разбираемо. Те рекламират, за да продават. Но какво е оправданието, ако имате страница на неправителствена организация, защитавате справедлива кауза или просто предоставяте полезна информация? Информацията, която публикувате ще е достъпна до незначителен процент от всички фенове на вашата страница.

Погледнато от бизнес гледна точка, малкият и семеен бизнес, който използваше Facebook страниците като заместител на фирмения сайт, сега е в неизгодна позиция. Всички усилия по набиране на фенове са били напразни.

А какво се случва с големия бизнес? Главният изпълнителен директор на туристическата компания Priceline Дарън Хюстън заяви пред Bloomberg, че Facebook и Twitter са безполезни за неговата платформа в ролята си на рекламни партньори. По думите му Priceline харчи по 1,8 милиарда долара годишно за онлайн реклама.

„За Facebook и Twitter ние имаме безкрайно много пари. Но ние не намираме нищо в тях”, заяви Хюстън.  Рекламите в социалните мрежи могат да бъдат таргетирани на основата на това къде се намира потребителят и на какво е фен той. Това обаче не се отразява толкова пряко на резервациите, твърди Хюстън.

Подобни изявления, в които компании с огромни рекламни бюджети заявяват публично, че не получават добри резултати, са сериозен проблем за Facebook и Twitter. Въпреки че и двете компании имат утвърден рекламен бизнес, все още има известни съмнения, че платформите им за реклама действително работят. Винаги се появява някой, който публично да каже, че рекламите им не работят. General Motors го направи преди време. Компанията за проучвания на пазара Forrester също.

Ограничаването на свободното споделяне между компании и техните потенциални клиенти можем да наречем "бизнес цензура".

Twitter, Twitter, кажи ми къде са твоите потребители?

 

Изключително популярна стана инфографиката, която показваше къде живеят потребителите на различни мобилни платформи. За направата й, нейните автори са използвали данните от мобилното приложение на Twitter.

            Twitter знае къде сте, а компаниите искат достъп до тези данни.  Все повече компании търсят начин да разберат повече за градовете, в които живеят потребителите на Twitter. Проблемът с използването на лични ни данни не е от вчера и остава постоянно актуален, що се отнася до социалните мрежи. Изследователите твърдят, че по-малко от 3% от потребителите на Twitter включат функцията за отбелязване на локацията им. Но потребителите също така отбелязват къде са били или споделят информация за събития, които се провеждат около мястото им на живеене.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus