Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Обезценяването на човешкия живот е особено опасно

16 Март 2012 / 21:03:05  Анастасия Балездрова
1833 прочитания

Огромен скок на престъпността през 2011 отчете гръцката полиция. Според него всеки час в страната се извършват 11 обири, чиито извършители действат по все по-жесток начин. Голямо повишение има и в броя на убийствата.

GRReporter се обърна за коментар към дългогодишния преподавател по криминология в Атинския университет Янис Панусис. Той анализира явлението и подчерта нуждата от засилването на доверието към демократичните институции.

Г-н Панусис, на какво се дължи скокът на престъпността? Доколко е виновна кризата за това?

За съжаление нямаме данни за качествената характеристика на престъпността. Не е достатъчно да знаем например дали убийствата са с 10 повече. От значение е също възрастта на извършителя и жертвата, причината, часът, връзката помежду им и т.н.

Но общото повишение на престъпността е свързана със социалното беззаконие, корупцията, политическата нестабилност и с една система, в която престъпните групи смятат, че са изправени пред една в голяма степен безрезултатна държавна власт и една слаба демокрация.

Икономическата криза може да е причината за някои престъпления, свързани с оцеляването. Но не и действията на някой, който убива собственика на уличен павилион или изнасилва една майка пред нейните деца. Смятам, че е погрешно да свързваме всички престъпления с кризата, защото това може да доведе до стереотипи като този, че един милион бедни хора са един милион потенциални престъпници.

Освен кражбите и обирите има покачване и в броя на убийствата. На какво се дължи това?

Мнението ми е, че не престъпленията срещу собствеността са най-критичната величина, въпреки че предизвикват несигурност и финансови загуби на пострадалите от тях. Основният въпрос е обезценяването на човешкия живот. Говоря за случаи, като например когато трима души нахлуват в дома на един възрастен човек с оръжие в ръце, за да го оберат и го убиват. Това означава, че една категория престъпници, които може би не са гърци не се интересуват от това коя е тяхната жертва и каква е цената на нейния живот. Може би те се държат така, понеже в страните, от които идват отношението към човешкия живот е такова. Но това отношение не може да бъде същото в Гърция.

Лидерът на една от партиите почти предложи да се позволи на гражданите да носят оръжие, за да предпазят себе си и семейството си от нападатели. Изявлението явно беше адресирано до определена публика, но се появиха и други гласове в полза на това предложение. Решение ли е саморазправата?

Вижте, както вече казах, в Гърция никой не спазва законите. Свободното притежаване на оръжие не е резултатно в борбата с престъпността. Дори и да имаш оръжие, ако над главата ти дойдат трима души, докато спиш, не си в състояние да направиш нищо. Второ, това, че имаш оръжие не означава, че си психически готов, за да стреляш и убиеш. Това са две съвсем различни неща. Трето, международни изследвания показват, че когато потенциалната жертва има оръжие, сблъсъкът с нападателя със сигурност ще завърши с кръвопролитие. Въпреки че би могъл а не бъде такъв. Ако някой влезе в дома ви с нож и вие имате оръжие, единият от двамата ще бъде убит. Същото ще се случи, ако нападателят държи автомат, а вие-нож.

Следователно, освен, че ще бъде сериозен удар срещу демокрацията и нейните институции не смятам, че ще има някаква ефективност като мярка. Да не говорим, че саморазправата като цяло ни води до ситуации като във филмите за Далечния Изток и други видове съвместно съществуване.

Какви мерки биха могли да спомогнат за намаляването на престъпността?

Радвам се, че ме питате за мерките, които биха могли да намалят престъпността, защото някои си мислят, че тя може да изчезне. Но бих започнал от предпоставките. Някой би казал да се увеличи броят на полицаите. От момента, в който гражданите не сътрудничат на полицията, защото следват идеологията, че тя е нещо лошо и не е демократична институция.

Мисълта ми е, че ако не се разберем за определени неща. Едно от тях е законът. Понеже в Гърция всеки мисли, че престъпление е това, което той самият смята за престъпление, а не описаното в Наказателния кодекс. Да се разберем, че се интересуваме и ни засяга нападението срещу всеки човек, а не само за хората, които харесваме. С това имам предвид нагласата, че ако убият някой богат човек или застрелят един журналист все едно нищо не се е случило. В Гърция открихме демокрацията, когато започнаха да се изразяват актове на насилие срещу политиците. Дотогава все едно, че не се вредеше на демокрацията.

След като се разберем за това, че всички получават наказание и изоставим фразите „това е престъпление, но...”, „това е насилие, но...” и не се занимаваме кой го е направил и срещу кого, тогава бихме могли да дискутираме за техническите въпроси. За това дали трябва да имаме по-добра и по-резултатна полиция, по-добра подготовка, по-добро правосъдие и всичко останало. Но ако не вярваш в демокрацията и смяташ, че полицаят е „ченге, свиня и убиец”, че съдията е корумпиран, министърът е еди си какво, тогава всеки ще вземе по едно оръжие и ще решава своите проблеми както намери за добре. Така че смятам, че е много по-голям проблемът за доверието към демокрацията, отколкото дали полицията е по-резултатна.

Категории: Криминална хроника престъпност обезценяване на човешкия животОбщество демократични институции
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus