Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Онлайн рекламата донесе приходи от 76 милиона евро в Гърция през 2011

14 Март 2012 / 17:03:23  GRReporter
1281 прочитания

Онлайн рекламата донесе приходи от 76 милиона евро в Гърция за 2011, сочат данните на IAB Hellas. В проучването са влезли 23 електронни издателства и дигитални рекламни мрежи, които са единодушни, че миналата година е била изключително тежка. Дисплей рекламата е дала по-добри резултати в последните три месеца на 2011, когато рекламните инвестиции са достигнали близо 20 милиона евро. Най-активни в интернет рекламата с около 25% пазарен дял са телекомуникационните компании, следвани от тези във финансовия сектор.

Докато онлайн рекламите печелят все по-голям дял от рекламния пазар, приходите от реклами в традиционните гръцки медии драматично спадат, отбелязват от Media Service. През февруари 2012 приходите от телевизионни реклами са спаднали с 23,6% в сравнение със същия период на 2011. Спадът през феруари в сравнение с януари тази година е 11,4%. Според специалистите намалението на приходи от телевизионни реклами в последните две години се приближава общо 40%.

Гръцките частни телевизии започват да се притесняват още повече за своята състоятелност и приходите от реклами. Главно, след като Националният съвет по радио и телевизия настоя да започнат да се излъчват рекламите свързани с общественото здраве и социалната политика в по-централните зони на програмата. Съвместна резолюция на министъра на здравеопазването и социалните грижи Андреас Ловердос с председателя на Националния съвет по радио и телевизия Янис Ласкаридис гласи, че телевизионните клипове със социално съдържание трябва да се излъчват в зони с висока и среда гледаемост. Досега гръцките телевизии сбутваха информационните клипове за толерантност към хората в неравностойно положение или помощ за жените-жертви на насилие в малките часове на деня, когато програмите имат най-малка аудитория. Посланията със социален характер се губеха между рекламите за розови телефонни линии и телемаркетинг-реклама на поредния фитнес продукт или мулти миксер. Междувременно, падна ограничението за излъчваните дигитални телевизионни канали в Гърция, което важеше доскоро. С това решение държавата дава възможност на локалните телевизионни мрежи да влязат в дигиталната епоха и в същото време да бъдат легализирани според правилата наложени от Европейския съюз.

 

Категории: МедииМедийни вести онлайн реклама приходи
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus