Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Опознайте посетителите на вашия сайт, за да ви обикнат

08 Ноември 2013 / 15:11:26  Иван Петков
4588 прочитания

Да имате сайт и да не знаете какви са хората, които го посещават, е като да имате магазин и да не виждате клиентите, които пазаруват в него. Има много начини да опознаете своята аудитория и да следите тенденциите в отношението й към вашия сайт. Ще ви представя само малка част от инструментите, с които можете да опознаете вашата аудитория.

Google Analytics

 

Както много от услугите на Google, Analytics не е тяхно дело. Компанията, която създава инструментът се нарича Urchin on Demand и Google придобива правата над нея през 2005 година.

За Google Analytics мога да кажа, че се наложи като една от задължителните системи на измерване на посещенията и трафика на сайтовете. Предимствата й са много: международна услуга, безплатна, много добре разработена и с много функционалности и показатели, които следи. Тези й предимства правят от нея услуга, която работи еднакво добре за всеки сайт, независимо дали е локален, регионален или международен. Google Analytics има много възможности и като цяло може да е малко сложна за повечето редови потребители.Поради своята популярност, има много материали, уроци, статии за нея, които могат да бъдат намерени в интернет, в това число помощ от страна на Google и форуми, в които може да се пита при проблем.

Това, което трябва да знае всеки начинаещ потребител е, че за да ползва Google Analytics (а и всяка друга система за измерване на посещенията), ще се наложи да се постави специален код на неговата страница. Ще трябва да се обърнете към човека, който поддържа вашия сайт.

Освен изброените по-горе показатели, Google Analytics има наистина впечатляващи възможности, които да ви покажат по какви ключови думи идват на сайта ви потребители от търсачката на Google; кои са най-популярните страници от вашия сайт и колко души са ги посетили; източници на трафик т.е. от къде и как потребителите са попаднали на вашия сайт - реклама, от търсачка, от социална мрежа, от друг сайт, в който са ви цитирали, примерно и т.н.

Google Analytics работи много добре и в симбиоза с рекламната услуга на Google - AdWords. Възможностите за проследяване на поведението на потребител на сайта ви от неговото влизане, до момента на напускане или покупка са впечатляващи.

Имате възможност да задавате и собствени филтри, които да събират точно определена информация.

Въпреки че Google Analytics е професионален инструмент за следене на трафика от сайтове, то ви препоръчва задължително да си направите акаунт и да следите поне основните показатели.

В помощ могат да ви влезнат обучителните филмчета от канала на Google Analytics в YouTube. Тук ще споделя видео с по-общо представяне на услугата:

http://www.youtube.com/watch?v=mm78xlsADgc

 

StatCounter

 

Услугата е алтернатива на Google Analytics, но има безплатна и платена част. Безплатната част включва основна статистика, която е достатъчна за всеки начинаещ потребител, който иска да придобие обща представа за посещенията на неговия сайт. От опит ще споделя, че често статистиката от Google Analytics и StatCounter се различава, като лично смятам тази от Google Analytics за по-достоверна, освен, че е много по-детайлна.

Любопитно е да се знае, че компанията е базирана в Дъблин, а основател е Аодхан Кул (Aodhan Culle), който е бил само на 16 години, когато поставя началото.

Както и Google Analytics, тук можете да получите данни за основните показатели, които обясних в началото на статията, както и за други, по-специализирани.

За разлика от Google Analytics, StatCounter предоставят и обща статистика, която обхваща всички следени от тях сайтове. Примерно, на тази страница могат да се видят статистики за най-използван браузър или най-популярна операционна система. Тази информация може да е полезна на анализатори, специалисти и не рядко се ползва и от журналисти от IT изданията.

 

Gemius

 

Услугите на Гемиус са платени и са насочени към сайтове, които имат нужда от специализирана и надеждна информация. Споменах в началото, че метричните услуги не могат да хванат колко и най-вече с какъв профил са потребителите, които посещават даден сайт. Особено за рекламодателите, тази информация е от голямо значение, за да могат да насочат своите послания към най-подходящата част от интернет потребителите. Тук се включват компании като Gemius, които могат да съберат подобен род информация и да я предоставят както на собствениците на сайтове, така и на рекламодателите.

История

Ползвайки натрупания опит в САЩ и изхождайки от максимата, че няма печалба без риск, един американски инвеститор - Global eMarketing Corporation – създава полска компания за технологии в средата на юни 1999. Тази компания постепенно разбира, че динамичната и бързо разрастваща се интернет индустрия ще има нужда от специализирани инструменти за маркетинг и изследвания. Създателят на „Гемиус” се е стремял да превърне в реалност идеите на младите специалисти.

„Гемиус” в Полша

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus