Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Отлюспването на депутатите хомогенизира идеологически ПАСОК и Нова демокрация

24 Февруари 2012 / 17:02:06  Анастасия Балездрова
1660 прочитания

Започналото от 2010 разделение на гръцките партии на подкрепящи и отхвърлящи меморандума за икономическа помощ бавно, но сигурно се превърна в основна тема на полемиката между тях. През последните месеци двете основни партии, Нова демокрация и ПАСОК претърпяха промени, като най-осезаемата бе преминаването на „сините” в лагера на „почитателите” на меморандума. След гласуването на договора за новия заем към страната Андонис Самарас и Георгиос Папандреу отлюспиха от парламентарните групи общо 42 депутати, понеже не спазиха партийната линия и вотът им беше отрицателен. В същото време все повече се засилва вълната на недоволство към меморандума и следващите го строги финансови мерки, което засилва краищата на политическия спектър.

Днес се появи нова политическа формация с името „Независими гърци”. Неин учредител е бившият депутат и министър в правителството на Нова демокрация Панос Каменос. „Добър ден. Нашето движение се роди. Нека Богородица ни помага и закриля. Ние сме много. Ние сме независими. Ние сме гърци”, бе съобщението, което се появи в профилите на Панос Каменос в социалните мрежи Facebook и Twitter. Натисканията на бутона „харесва ми” под него растява пропорционално на шеговитите и не дотам добронамерени коментари за поредното патриотично движение. В електронната страница protagon.gr се появи цяла статия, в която той бе представен по комичен начин като някогашния лидер на терористичната група Ал Кайда, Осама бин Ладен.

Според социолози и политолози тези процеси доведоха до ясното открояване на основното различие между партиите: про или антиевропейската насоченост. Свързахме се с професора по политология Атанасиос Диамандопулос, който анализира за GRReporter промените в гръцката политическа система.

„Свидетели сме на една реорганизация на партиите в Гърция, което се провежда на три нива: Първо, от двупартийна систмемата се превръща в многопартийна и дори в това, което понякога наричаме „раздробена” многопартийност. Второ, от центростремителна система, каквато е двупартийната преминаваме към центробежна многопартийна система. Т.е. борбата за гласоподавателите се провежда в крайностите или и в крайностите, които се засилват, както се случва в условия на криза. Трето, политическата среда се ревизира вътрешно. До днес в двете традиционни управленчески партии съществуваха една до друга две тенденции: проевропейската или прозападната, не в смисъла на позицията „за” меморандума, а като един централен политически и културен избор, чиито корени се крият още в годините малко преди падането на Византийската империя. Започва от всеизвестната фраза на мегадукса Лукас Нотарас „по-добре турска чалма, отколкото папска тиара”, преминава през гръцкия Ренесанс на Адамандиос Кораис и разделението между привържениците на Елефтериос Венизелос и промонархически настроените кръгове и определя едно основно разделение на гръцкото общество. До днес то съществуваше във вътрешността на двете големи партии. След промените, които настъпиха напоследък в техните позиции, в резултат на което имаме една нова Нова демокрация, която гласува втория меморендум и възстановената партия ПАСОК на Евангелос Венизелос и Андреас Ловердос, която промени коренно насочеността си от доста време, изглежда, че „проевропейската” тенденция се разпределя между двете традиционни управленчески партии. Почти всички останали партии са насочени срещу Европа и меморандума и се намират в двете крайности на политическия спектър. Тук нямам предвид по-малките партии като Демократичния алианс на Дора Бакояни и „Драси” на Стефанос Манос”.

Според политолога това ново разпределение може да подейства или по рационален или по катастрофален начин. „Ако успее да доведе до съвместно управление между двете традиционни партии, в които ще се ръководят от чисто проевропейските си течения. Катастрофално ще е ако в Гърция се получи повторение на Ваймарската република. Това е германската държава от периода между двете Световни войни, където крайнолевите и крайнодесните сили са получили общо по-голям изборен резултат и мнозинство в парламента, вследствие на което държавата не се управлявала от никого, особено след тежката криза през 1929. Ако тук се случи същото и силите на крайната Левица и крайната Десница, именно понеже не са сплотени сили на управление, а само сили на отрицанието, Гърция ще остане без управление.

Но дори и в първия сценарий, ако приемем, че „разкаяната” нова Нова демокрация и „възродената” ПАСОК съберат 50 на сто от гласовете и могат да предложат едно предложение за управление, то ще е със съмнителна резултатност, понеже силната черта на двупартийната система до днес беше фактът, че тя бе естественият абсорбатор на недоволството. Когато хората бяха разочаровани от едната управленческа партия, те гласуваха за другата. Ако сега те бъдат задължени да управляват заедно, недоволството ще се абсорбира от антисистемните сили на крайностите. Следователно, дори ако бъде избегнат катастрофалният сценарий, средносрочно той е възможен. Освен ако не предположим, че в даден момент и във всеки случай по-рано от очаквания и предвиден от икономическите анализатори, започне икономически разстеж в световен план и в Гърция. Но тук съществува още една трудност: Дори да започне съживяване на икономиката, то няма да се пренесе в Гърция веднага под формата на инвестиции или със скок в областта на туризма. Това, понеже пълното завладяване на законовата държава и официалното признание, че е „по-добре за чупим мрамори, отколкото глави” одързостиха силите на крайностите: на крайната Левица, която използва насилие и на крайната Десница, която се опасявам, че ще предприеме действия много скоро. Всичко това плаши възпира чуждестранните инвеститори и туристи”.

Категории: Политика партии идеология проевропейска насоченост Панос Каменос Микис Теодоракис крайности
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus