Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

PSI: Иска се по-бързо решение за участието на банките

03 Март 2012 / 14:03:16  GRReporter
2093 прочитания

Ходът на процедурата PSI и рекапитализацията на банките, която ще се осъществи на три етапа, бяха обсъдени на среща вчера между финансовия министър Евангелос Венизелос, управителя на Банката на Гърция Георгиос Провопулос и шефовете на шестте най-големи банки в Гърция.

Както бе отбелязано, следващата седмица ще заседават управителните съвети на банките, за да вземат решение за участието си в PSI, с портфейла от облигации, който притежават. Евангелос Венизелос поиска от тях да ускорят процедурата по одобряването, така че тя да се осъществи в началото на следващата седмица, за да бъде изпратено ясно послание до чуждестранните пазари.

Следва да се отбележи, че държавните облигации, притежавани от банки и осигурителни фондове в Гърция, достигат 75 милиарда евро, като покриват 36% от общата сума на облигациите, които ще бъдат подложени на haircut. От тях 50 милиарда евро принадлежат на банки и застрахователни компании, а 25 милиарда евро – на осигурителни фондове.

Що се отнася до рекапитализацията на банките, финансовото министерство уведоми официално банкерите, че тя ще се осъществи на три етапа, като общият размер на капиталите, които ще бъдат отпуснати ще достигне 50 милиарда евро.

По-конкретно, първият транш в размер на 23 милиарда евро, съгласно предвиденото в договора за заем, ще бъде отпуснат веднага след приключване на програмата PSI. Разпределението на парите между банките ще стане на базата на загубите от облигации в портфейла на всяка банка, които ще бъдат удостоверени от Банката на Гърция.

Следващият втори транш ще бъде отпуснат към края на 2012, като преди това Банката на Гърция ще извърши оценки както за щетите от PSI, така и за размера на новите прогнози за „здрави” капитали, изисквани въз основа проверките на Black Rock.

Още един, трети транш, ще бъде отпуснат през 2013 и ще бъде съчетан с изискването на Меморандума за по-нататъшно укрепване на капиталите в местната кредитна система и за увеличаване на основния индекс за капиталова адекватност на 10%.

ISDA: Първа победа

Решението на Международната асоциация за обмен на активи и деривати (International Swap and Derivatives Association - ISDA), че гръцката програма за обмяна на облигации не представлява "кредитно събитие", се смята за много важна първа крачка при реализирането на PSI.

Въпреки това, както предупреждават специалисти, то не премахва изцяло опасността да бъде задействано плащането на застраховките срещу фалит (cds), тъй като решението се отнася до конкретни въпроси, поставени от двама кредитори.

Смята се за почти сигурно, че и други кредитори ще се обърнат към ISDA с нови въпроси, най-важните от които вероятно ще се отнасят до прочутите клаузи за колективно действие (CACS). Ако не бъде достигнат изискваният процент участие на частните кредитори и Гърция задейства тези клаузи, принуждавайки по този начин и останалите кредитори да участват в орязването на облигациите, не е изключено да последва негативно решение на ISDA.

Доста чуждестранни кредитори смятат, че задействането на CACS е неизбежно, но мненията им се разделят по въпроса за това какво ще последва. Една част от тях отбелязват, че дори ако решението се отнася до съвсем малък процент кредитори, програмата за обмяна на облигациите ще придобие задължителен характер и следователно ще представлява "кредитно събитие".

Те добавят, че едно противоположно мнение на ISDA в този случай би компрометирало купуването на CDS, поставяйки под съмнение ползата от тях като средство за защита на кредиторите.

Чуват се обаче и гласове, които подчертават, че ако Гърция бъде принудена да плати застраховките срещу фалит, това ще окуражи спекулантите да заложат на фалита и на други държави-членки на еврозоната, и да упражнят непосилен натиск и върху тях, предизвиквайки по този начин още по-големи проблеми на международните финансови пазари. При всички случаи обаче последната дума ще има ISDA.

Междувременно, орязването на облигациите в последните дни занимава и Япония. И то защото японски кредитори притежават гръцки облигации на обща стойност близо 1 милиард евро, емитирани в йени.

Банка Shinsei, една от трите банки, управляващи въпросните облигации, в свое съобщение отбелязва, че програмата за обмяна не бива да бъде приложена за японските кредитори, поради ограниченото време и законовите изисквания, които са валидни в Япония.

Добавя се обаче, че „в този момент гръцкото правителство не е в състояние да обещава каквото и да било”.

Пълно покриване на кредитните нужди до 2014

Категории: PSI обмяна облигации институционални кредитори клаузи за колективно действие CACs
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus