Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Портретът на един протестиращ

09 Юли 2013 / 15:07:30  Анастасия Балездрова
6141 прочитания

За 26-ти пореден ден хората в София излизат на улицата спонтанно и протестират срещу правителството и парламента, без да имат подкрепата на никоя партийна или синдикална структура. Тяхната настойчивост смути управляващите, които се опитаха да прекъснат масовото участие, като нарекоха протестиращите лумпени и платени наемници на Джордж Сорос.

Досега GRReporter търсеше анализ на събитията от политолози, социолози, политически анализатори и журналисти. Днес представя един от десетките хиляди протестиращи. Поетът и издател на свободна практика Владимир Любенов, който описва себе си като добър данъкоплатец и активен гражданин разказва защо участва в протестите и какво очаква от тях.

Протестите

Хората, които сме на протеста всеки ден се надяваме правителството да падне съвсем скоро, преди министри и депутати да избягат в лятна ваканция. Те от своя страна се надяват да зимуват. Това всъщност е битката, която водим в момента - колко дълго ще продължи животът на кабинета.

Не съм на протеста всеки ден, но за сметка на това пък през някои дни съм по два пъти там. Това, което ме изкара от нерви и излязох на улицата е, че прекалиха с безумието, което започна, когато БСП и техният колаборационен партньор ДПС разчетоха неправилно резултатите от последните избори. Те решиха, че са спечелили изборите и тъй като бяха доста реваншистки настроени спрямо ГЕРБ, решиха, че ще направят с тях каквото си искат. А дори и малкото хора, които са гласували за БСП и ДПС въобще не са ги пратили в парламента, за да си разчистват сметките с ГЕРБ.

Започнаха да правят неща на лична основа. На всеки нормално мислещ човек му причерня и някакси за 15 минути след едно от поредните им безумия и решения (назначението на Делян Пеевски за директор на ДАНС – б.а.) един площад се напълни с хора, които не си отиват вече 26 дни.

Участието в протестите и мненията, че отшумяват

Градацията на протестите е към по-голямо участие, а не към затихване. Така че бих препоръчал да не разчитат на това. Колкото по-бързо се ориентират към оставка, а не към отпуск, толкова по-добре.Напротив, случва се точно обратното. МВР също прекалиха с броенето на протестиращите, за да могат да докладват на правителството някаква „успокояваща” за него цифра. В началото говореха за стотици хора, а най-голямата цифра им се откъсна от сърцето преди два дни, когато протестиращите напълниха централния булевард от университета до хотел „Плиска”. Когато това пространство се напълни с хора от МВР заявиха, че протестиращите са 3 000 души. Това дори не предизвика възмущение, а само смях. От вчера вече сложиха резонната допълнителна нула към това число и вече говорят за 30 000 протестиращи.

Градацията е към по-голямо участие, а не към затихване. Така че бих препоръчал да не разчитат на това. Колкото по-бързо се ориентират към оставка, а не към отпуск, толкова по-добре. Особено след вчерашните становища на посланиците на Германия и Франция, които директно казаха на правителството, че не може властта в България да зависи от някакъв циркаджийстващ фашизоид.

България и европейското й бъдеще

Европа и хората в България няма да допуснат страната да напусне Европейския съюз. Самите управляващи не го искат. За съжаление безумията, които вършат имат логика само ако крайната цел е напускането на Европейския съюз. Но то е само за да илюстрира колко безумни са действията на този кабинет. Въпреки това реално не виждам заплаха за членството на България. Ще ни предупредят още няколко пъти и посланието ще стигне и до правителството. Съществува мнението, че откакто вчера и посланиците на тези две държави са заявили много ясно как Европа вижда събитията в България, членовете на правителството и кабинета са на опашка пред „кланицата”. При вътрешна опозиция, хора по улиците и ясни сигнали от Европа не виждам какъв шанс имат да оцелеят. Аз не смятам, че тези предупреждения са намеса във вътрешните работи на България.

Президентът

Решението му да подкрепи протестиращите беше израз на правилното разчитане на сигналите от една работеща институция. Защото настоящите парламент и кабинет не са реално и разумно работещи институции. Президентът трябва да е обединител на нацията и им каза това, което им казваме всички. Това е общата логика – да се ослушат и да чуят какво им говорят всеки ден десетки хиляди хора.

Волен Сидеров

Той е една „екзотика”. С логиката, по която действа Волен Сидеров може да поиска не само импийчмънт на президента, но и присъединяване на България към СССР като 16-та република. Но реакцията на неговия призив беше еднозначна: #ignorevolen (да игнорираме Волен – б.а.). Уникалното е, че десетките хиляди хора, които ходят на тези протести по свои причини реагираха като един по отношение на инициативата срещу Волен Сидеров. Просто го заобиколиха. Той не можа да понесе точно това и избесня. А когато избеснее, започва да иска все по-безумни неща. От една страна – да се импийчне президентът, от друга страна – да се закрие бургаската телевизия, която създаде и самия него, защото там бе учредена нова националистическа формация. При него няма логика. Наистина не знам откъде са му платили повече.

Категории: Политика България протести правителство избори Владимир Любенов
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus