Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Премествам се, защото ... обеднявам

05 Февруари 2012 / 14:02:39  GRReporter
2989 прочитания

Гърците си плюят на петите. Икономическата криза ги тласка към миграция, и вътрешна и външна. Някои напускат големите градове и се завръщат по селата си. Други опразват скъпите предградия и се връщат в бедния си квартал при родителите си. Ако кризата не ги е ударила чак толкова, остават в престижните квартали, но се преместват в по-евтино жилище. И без това вече предлагането е огромно. Има и такива, които емигрират за втори път на стари години. Според изчисления, през първите осем месеца на 2011 броят на хората, които са се преместили, се е увеличил с 15%-20%.

Той заминава за Австралия през 50-те години на миналия век. Там живее и работи до средата на миналото десетилетие. Вече пенсионер се връща на родна земя, за да прекара остатъка от живота си.

«Преди години, когато се върна в Гърция осъществихме преместването му. Неотдавна пак преместихме покъщнината му, този път за Австралия», казва Никос Фалиерос, шеф на транспортна фирма.

Този път обаче емигрантът заминава за Австралия окончателно, като продава прекрасната си къща в Маратонас и останалите си имоти.

«Както ми каза той, получавал пенсия от около 2.000 австралийски долара, които не му стигали да си плати данъците тук в Гърция. Сигурно скоро щяха да му обложат с данък и пенсията», отбелязва Фалиерос.

«Завърнали се емигранти, чието семейство е още в чужбина, заминават за Германия, Канада, САЩ и др.», добавя той.

Според него броят на хората, които се преместват, се е увеличил значително. «До миналото лято смятам, че увеличението достигаше 15% - 20% в сравнение с минали години. Разликата е, че през 2006 и 2007 – златния период на преместванията – ги откарвахме в мезонетите на скъпите предградия, а сега ги връщаме в Кипсели и Патисия», обяснява Фалиерос.

Преместване с ... пикап

През последните месеци, въпреки че много хора се преместват, повечето предпочитат да го направят сами, без да наемат фирма.

«Най-много да поискат някоя подемна машина или един работник. Нямат пари дори да се преместят», подчертава Фалиерос, а с него се съгласява и председателят на Федерацията на Областните Товарни Превози Танасис Пулопулос. «Искаме 300 евро, за да преместим един тристаен  апартамент с четирима работника, и пак предпочитат да го направят сами с пикапи, или каквото друго транспортно средство намерят», твърди Пулопулос, и добавя, че през последната година пазарът е замрял.

«В последно време дори транспортните фирми се изнасят в провинцията. Много колеги се завърнаха по селата си, защото няма работа», казва той.

Тези, които нямат село, се опитват да «сместят» живота си в по-малки и по-евтини жилища, в гарсониери или дори в мазета.

Характерен е примерът с една транспортна фирма в Атина, чийто склад с площ 1 500 кв. м. вече е пълен. Както казва шефът, складът побира покъщнината на близо 200 семейства. «Много семейства вече се преместват от тристайни апартаменти в гарсониери. При това положение няма място за всичката им покъщнина и те я оставят на съхранение при нас. Но не могат да платят дори 100-те евро месечно, колкото е наемът за покъщнината на един тристаен апартамент», отбелязва той.

Доста хора обаче оставят вещите си на съхранение, защото заминават да си търсят работа в чужбина.

«Когато човек има познати, които да му помогнат да си намери работа в чужбина, той заминава. Също и тези, които работят в мултинационалните компании и могат да се прехвърлят. Неотдавна имах един клиент, който замина за Дубай», споделя Фалиерос.

Завръщане по родните места

Променило се е и съотношението в преместванията от Атина към провинцията и обратно. Както казва Танасис Пулопулос: «Αко през 2010 от 100 премествания 80 бяха към Атина, то през 2011 - 80 бяха към провинцията».

Характерен е примерът с един 40-годишен мъж, глава на семейство, който в края на миналата пролет бил уволнен. Няколко дни по-късно и жена му останала без работа.

Преследвани от дълговете си, без да се замислят, а и нямали друг избор, те напуснали Атина и отишли в Агринио, където имали една къща-съборетина, за да започнат живота си отначало.

«Когато стигнахме там и видях къщата – без врати и отопление – бях шокиран, попитах го: "Как ще живееш тук с две малки деца?". "Ще се опитам да я стегна, до зимата ще стане обитаема", отвърна ми той. Във всеки случай все още не ми е дал парите за преместването», разказва Пулопулос.

От четиристайни в двустайни жилища

През последните три години, както твърди председателят на Федерацията на Брокерите на граждански договор Йоанис Ревитис, с близо 15% са намалели финансовите параметри на жилищата на гръцките граждани, независимо дали става дума за продажба или за наем. «В този процент включвам тези, които или са продали жилището си и са се преместили в по-малко, или са напуснали жилище с висок наем и са се преместили в такова с по-нисък наем, както и тези, които са договорили намаляване на наема си», посочва Ревитис.

Категории: икономическа криза преместване миграция Гръцка Федерация на собствениците на недвижими имоти
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus