Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Пренареждането на политическия пъзел е в интерес на 4-те парламентарни партии в България

30 Май 2013 / 17:05:36  Анастасия Балездрова
4411 прочитания

Новият български кабинет встъпи в длъжност и неговите първи действия се очакват с голям интерес. Най-впечатлителният факт около него несъмнено е подкрепата от националистическата партия Атака, която преди изборите едва ли би изразила готовността да се превърне в опора на кабинет с участието на партията на турското малцинство ДПС.

За промяната на политическата сцена, състава на кабинета и основните въпроси, които е призован да реши GRReporter разговаря с журналиста Петър Волгин – автор на няколко книги, последната от които е със заглавие "Радикална еврейска енциклопедия".

Г-н Волгин, преди време беше немислимо да съществува правителство с участието на ДПС и с поддръжката на Атака, но на практика се случи. Как го коментирате?

Беше напълно нормално да се случи, защото нито една от политическите сили в момента няма интерес от провеждането на нови избори. Всяка от тях има интерес този парламент да продължи да действа. БСП и ДПС – за да сформират правителство, а Атака също има интерес да има кабинет, защото би искала да има тази трибуна, откъдето нейният лидер Волен Сидеров да разпространява своите послания и виждания за обществото. Това се прави много по-лесно, когато си в парламента, отколкото ако си извън него. В крайна сметка и ГЕРБ едва ли би имал интерес от нови избори, защото предстоящите разследвания, които ще се водят срещу висши длъжностни лица от партията ще влошат допълнително нейния имидж. Така че тя едва ли би могла да постигне по-добър резултат след два или три месеца.

Как виждате бъдещето на ГЕРБ? След неуспеха си движението НДСВ се разпадна. Смятате ли, че ГЕРБ ще продължи да съществува или партията също е обречена?

Мисля, че сравнението с НДСВ е оправдано само донякъде, защото лидерите на двете партии – Симеон Сакскобургготски и Бойко Борисов са доста различни. Действително и двете партии се крепяха единствено на техните лични качества, но нека не забравяме, че това са много различни хора. Ако Симеон Сакскобургготски все пак беше човек на възраст, който не е в състояние да провежда една активна и дори агресивна дейност, то Бойко Борисов е тъкмо обратното. Мисля, че той ще се опита да се върне във властта с всички възможни начини. Той има спортната злоба, има амбицията да вземе реванш за това унизително положение, в което е поставен сега. Така че ще направи всичко възможно да се реабилитира, а това може да стане единствено чрез партията. Тоест неговата задача сега ще бъде да съхрани партията, да я опази от ударите, за да може след това тя отново да се върне на власт. Лично аз виждам една обективно съществуваща възможност за продължаващото съществуване и дори възраждане на ГЕРБ. Тя се състои в следното: поради липсата на други десни партии – отделен въпрос е доколко ГЕРБ е дясна партия, но тя се дефинира като такава и така присъства е европейското политическо пространство – шансът на Бойко Борисов и ГЕРБ е да изземе дясното пространство и да не позволи да се появи някой друг сериозен десен проект. Както знаем, в момента там всичко пребивава в едно насипно състояние. Имаме някакви жалки остатъци от СДС, неуспелият проект на Меглена Кунева и други подобни. Така че реалният шанс за ГЕРБ е да успее да се вкопае в това пространство достатъчно дълбоко. Ако направи това, партията ще може да оцелее и по-нататък.

Смятате ли, че България навлиза в период на политическа стабилност? Ще оцелее ли за дълго този кабинет?

Зависи преди всичко от кабинета, защото в крайна сметка той трябва да направи едно – единствено нещо – да промени философията, с която беше управлявана България през оследните четири години, а и в годините преди това. Тя беше абсолютно строга финансова стабилност, никакви или крайно малки бюджетни дефицити, изпълнение с точност едно към едно на всичко, което искат от нас европейските партньори и по-специално Германия. Разбира се, това изискваше страшно много несгоди от страна на населението и така се получи. Доходите и пенсиите бяха замразени, безработицата растеше. Това, което на английски се нарича austerity беше преведено и в България, както и в другите европейски държави и в крайна сметка доведе единствено до допълнително обедняване на населението.

Ако този кабинет продължи със същата политика, която провеждаше с особена активност предпоследният финансов министър Симеон Дянков, то тогава той е обречен.

Ако обаче това правителство все пак реши да провежда една по-различна политика, която да е съобразена с това, че хората са най-важни, а не някаква имагинерна и незнаеща всъщност какво означава финансова стабилност, тогава мисля, че този кабинет ще има шанса да спечели доверието ако не на цялото общество, то поне на една значителна част и може да има по-дълъг живот.

От направените досега изявления става ясно, че първите действия на кабинета ще бъдат увеличаването на надбавките за децата и отмяната на забраната за пушене на публични места. Как коментирате това? Не звучат ли много популистки тези действия?

Категории: Политика правителство парламент Атака ДПС Петър Волгин
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus