Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Промените в телевизия Alpha са симптоматични за гръцкия телевизионен пазар

04 Януари 2012 / 13:01:06  GRReporter
3154 прочитания

Постепенно оттегляне от телевизия Alpha започна немския медиен гигант RTL. Медийната група ще ускори процеса през първата половина на 2012, като не е изключено да оттегли цялостната си инвестиция, ако икономическата ситуация в Гърция продължи да бъде толкова негативна. Според източници, от RTL вече са постигнали договор за прехвърлянето на акциите с другия основен акционер в Alpha Димитрис Кондоминас, който е предишният собственик на телевизията. В момента той държи 30 на сто от акциите на компанията. Споразумението между бизнесмена и немската медийна група се очаква да се оповести в средата на януари. До момента от телевизията не дават никаква информация за слуховете и отговрят с лаконичното „за всичко ново ще бъде издадено официално съобщение”.

В договора се предвижда, че Димитрис Кондоминас, който днес е председател на управителния съвет на компанията ще поеме отново мажоритарния пакет акции. Той е същевременно собственик на регионалната телевизия Channel 9, която се излъчва в района на област Атика.

От RTL ще продължат да управляват телевизията то края на първото шестмесечие на годината. Дотогава медийната група ще е приключила с подготовката на пълното си оттегляне от гръцкия радиотелевизионен пазар. Немският гигант промени частично инвестиционния си план още година след идването си в Гърция, като препродаде на Димитрис Кондоминас радио Alpha, което бе закупил по-рано като част от Alpha Media Group. През същия период разходите за реклами в радиото отбелязаха рязко понижение, въпреки че кризата все още не беше засегнала сериозно гръцката икономика.

RTL закупи Alpha Media Group, а заедно с медийната група и телевизия Alpha за сумата от 125,7 милиона евро. Към момента на продажбата задълженията на компанията възлизаха на 244,5 милиона евро, при размер на телевизионния пазар от порядъка на 550 милиона евро. Година по-късно и под управлението на немската медийна група  телевизията отчете задължения в размер 352,94 милиона евро.

Категории: Медии телевизия Alpha RTL оттегляне от гръцкия пазар приходи от реклами Димитрис Кондоминас
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus