Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Работата от дома е бъдещето. Добре дошли в него!

03 Юли 2011 / 13:07:57  Иван Петков
6656 прочитания

Все повече фирми на Балканите обръщат внимание на този модел на работа и разчупват установените модели и традиции. Катализатор е кризата, която принуждава всеки да търси начини да оптимизира разходите си, но в действителност този модел на работа не е компромисен и временен вариант, а е може да се окаже също толкова ефективен и продуктивен, а в някои случаи дори повече.  В случая не става въпрос за самостоятелна работа от дома, а за  работа в екип - нещо, което на пръв поглед изглежда немислимо.

След близо 3 години работа от дома мисля, че е време да ви разкажа за своя опит -  какво е нужно, за да работим комфортно и ползотворно, като превърнем част от жилището си в работно място, както и каква нагласа трябва да имаме.  Има три основни аспекти, които трябва да разгледаме:

1.Работно място и условия

Да се работи от вкъщи има своите големи предимства и преодолими недостатъци. Предимствата са следните:

  • Избягват се задръстванията и времето за пътуване до работа.
  • Разчупено работно време.
  • Относителна свобода в организирането на работния график.
  • Липса на суматохата и напрежението в офиса.
  • Липсват всякакви ограничения за стила на обличане и за корпоративния етикет.
  • Няма забрана на сайтове, чат програми.

 С хубавите неща бързо се свиква. През първия месец от работа вкъщи човек има усещането, че има много повече време, че е много по-работоспособен. След това неусетно се отпуска… Как да запазим своята работоспособност и да се предпазим от отпускане?

На първо място, помнете, че вие сте на работа! Затова си осигурете „работно място” и атмосфера. Направете си място вкъщи, стая и кът в някоя стая, където ще бъде вашето работно място. Подсигурете си удобно бюро, офис стол, подходящо осветление. В никакъв случай не работете на дивана, неудобно преведен над ниската холна маса, при спуснати завеси и ограничено осветление. Осигурете си спокойствие и ако освен вас в дома ви има и други роднини, обяснете им, че вие сте на работа и не могат да ви безпокоят по всяко време и всеки повод.

На второ място не минавай на режим отпуск – късно ставане, закуска в леглото, разкарване по нощница или халат… Ставайте по същото време, когато сте ставали за работа, за която сте пътували. Правете сутрешна гимнастика  за тонус и раздвижване. Закусвайте спокойно и започнете работа навреме, дори по-рано. Ще откриете колко работоспособни сте сутрин рано.

На трето място направете си график на работа, ползвайте „обедна почивка”. Когато почувствате, че се преуморявате, ставайте и се раздвижете. Приключвайте работа навреме и не отлагайте задачи за вечерта. Колкото е вредно да се отпускате, толкова е вредно за „домашната” ви кариера да се претоварвате и да сте постоянно на работа!

На четвърто място не излизайте вечер до късно да се забавлявате. Много хора казват, че да си работиш от дома, това ти дава възможност да излизаш и да се забавляваш до малките часове вечер. Ако работите самостоятелно, да кажем, че това е ваше право. Ако обаче работите в екип, скоро ще разберете, че сте също толкова уморен, както ако излизахте по време на седмицата, при съвсем „нормална” работа в офис. Колегите ви разчитат на вас!

На пето място намерете си социални занимания след работно време. Нарочно ги отделям от излизането с приятели след работа (но без да се знае до колко часа), защото вие имате освен потребност от общуване и необходимост да се раздвижите! Работата у дома ще ви обездвижи допълнително. Затова комбинирайте общуването с движението. Запишете се на нещо да спортувате или на някакъв вид танци. Поддържайте своята физическа форма, тя има пряко влияние върху тонуса и желанието за работа.

На последно място, събирателно за всичко казано по-горе, вие се нуждаете от дисциплина!  В известен смисъл вие сте си началник и определяте много от нещата, които трябва да свършите. Бъде си строг началник, за да сте добър работник.

2. Технически пособия

Това, от което има нужда всеки домашен „офис” са няколко неща. Бюро и удобен стол ги споменах. Ще ви трябват всякакви канцеларски материали, ако се занимавате с документи. Осигурете си приличен компютър или лаптоп, удобна клавиатура за писане, малък домашен принтер, ако имате документи, които да принтирате. Не правете компромис и изберете точните неща, които ще ви вършат работа, защото те са ви основното средство за работа.

Важно нещо е и интернет свързаността. В момента скоростите, които се предлагат са задоволителни за работни цели. Това, което ви интересува е стабилността на връзката. Бързо ще се убедите, че ако често интернетът ви прекъсва, това ще влияе зле на работата ви и е много по-критично, отколкото прекъсванията, когато го ползвате за домашни нужди.

 3. Програми за съвместна работа

Категории: Работа от дома работа от вкъщи дистанционна работа как да работим от дома
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus