Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Рекламната мрежа AdWords - най-доходоносното перо на Google

19 Март 2011 / 10:03:10  Иван Петков
4076 прочитания

Миналата седмица си говорихме за основите на интернет рекламата. Надявам се да съм успял да ви обясня ясно най-важните понятия, без които не може да се говори и обяснява какво представлява online рекламата, как функционира и какви модели следва. За да навлезем по-дълбоко в рекламирането в глобалната мрежа, реших да ви представя Google AdWords - услуга за рекламиране, базирана на най-голямата мрежа за интернет реклама в света. В процеса на запознаване с Google AdWords, ще ви представя и някои нови основни понятия, които допълват картината за това какво представлява рекламирането в интернет.

Нека започнем от там: какво представлява една рекламна мрежа? Очевидно е, че щом е мрежа, то тя ще свързва нещо - това което свързва една рекламна мрежа, са не друго, а сайтове или страници, на които може да се покаже вашата реклама или банер, който обясних какво представлява в предходната статия. Ако си спомняте, сайтовете или отделните страници в интернет имат рекламни позиции, в които могат да се поставят най-различни банери. Като се свържат много на брой сайтове рекламната мрежа предоставя на всеки рекламодател възможността да прави рекламни кампании и насочва своята реклама към точно определен кръг потребители. Дотук използвах всички обяснени термини от миналия път. Ако сте ги забравили, можете да си ги припомните.

Рекламната мрежа на Google има две основни услуги, чрез които свързва рекламодателите със сайтовете, на които да се поставят рекламите като в този процес Google се явява посредник между двете страни. Тези две услуги са Google AdWords и Google AdSense.

 google adwords

Най-общо казано AdWords стои в началото на рекламната мрежа и дава възможност на рекламодателите са въвеждат своите реклами и да определят на кои сайтове и срещу каква сума те ще се появяват. За Google AdSense ще говорим в следващи статии, затова за момента ще я оставим настрана.

С какво Google успя да спечели такава голяма популярност и да превземе пазара за онлайн реклама? Отговорът е прост - даде възможност на всека една от страните, рекламодателите и сайтовете бързо и лесно да се включат в рекламната им мрежа. И нещо много важно -  успя да наложи текстовите реклами и заплащането на клик (PPC=pay per click)

Сега ще обясня какво представлява всичко това. Няма начин да не сте попадали на реклама от мрежата на Google. Тя изглежда по следния начин:

 

 Всяка реклама се състои от няколко елементи:

Заглавие: Първият ред от рекламата действа като връзка към уебсайта на рекламирания продукт или услуга и в същото време е като заглавие на рекламата.

Редове с текст: Тези два реда се използват, за да се опише продуктът или услугата, които се рекламират. Тъй като мястото в рекламата е ограничено, трябва да се изрази главната информация и предимствата на продукта или услугата.

Показван URL адрес: Последният ред (зеленият текст) служи за показване на адреса на уебсайта, който се популяризира или където се намира (продава) рекламираният продукт. Целта на показвания адрес е да даде на потребителите ясна представа на кой уебсайт ще се озоват, когато кликнат върху рекламата.

Предимството на текстовата реклама е в нейната ненатрапчивост, което може да звучи нелогично, защото целта на всяка реклама е да бъде забелязана! Проблемът, който изтъкнах и в предишния материал е, че прекалено шарената и атрактивна реклама, която святка, издава звуци и привлича вниманието на потребителя дори първоначално да е забавна, когато се комбинират няколко такива реклами и потребителят ги вижда навсякъде из сайта, стават досадни, пречат за разглеждането на съдържанието и потребителите ги игнорират, дори търсят начини да ги скрият. На практика се оказва, че текстовите реклами се приемат много добре и макар и не толкова впечатляващи и атрактивни, привличат добър интерес от страна на посетителите.

Втората голяма причина, която им спечели популярност е добрата насоченост към потребителите (таргетиране на рекламата). Google са разработили техни механизми, според които рекламата се появява на страници, на които има сходно съдържание, свързано с това в рекламата. Примерно ако четете статия за здравословно хранене, то в рекламите на Google на същата страница ще се появят реклами за диети, за здравословни хранителни продукти и т.н.

Третата голяма причина за успеха на текстовите реклами, това е начинът на плащане. Google AdWords наложиха заплащането на клик или както е популярно със своето съкращение  PPC (pay per click). Това означава, че рекламодателят заплаща за показването на своята реклама на даден сайт и на Google като посредник и на предоставящия услугата само тогава, когато някои потребител, който е прочел рекламата и се е заинтригувал от нея кликне върху нея. Може рекламата да е показвана много пъти на съответната страница, но ако никой не е кликнал на нея не се заплаща.

Категории: Google AdWords рекламна мрежа PPC текстова реклама
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus