Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Самарас склонен да отстъпи за ЕРТ

15 Юни 2013 / 10:06:53  GRReporter
1157 прочитания

Премиерът Андонис Самарас предлага създаването на комисия, в която ще са представени всички партии, с цел назначаването на малък брой работещи, така че да започне незабавно излъчването на информационната програма на държавната телевизия. Това е опит да се намери решение на възникналия проблем. В изявлението си Самарас поясни, че комисията има временен характер и ще бъде съставена от национален „ликвидатор”, който ще бъде определен от министъра на финансите. Премиерът подчерта, че законопроектът за създаването на нова обществена телевизия, внесен от правителството, може да се гласува следващата седмица и заяви, че очаква политическите лидери да проявят съответната отговорност, за да продължи сътрудничеството между партиите-партньори, както и положителният ход на икономиката.

„Изявлението на министър-председателя не съответства на това, което са казали от ПАСОК”

ПАСОК обяви публично становището си, абсолютно ясно, и изявлението на Самарас не съответства на него, коментират от партията.

Демократичната левица: Националната телевизия да продължи да работи с ежедневната си програма 

В същото време от Демократичната левица подчертават, че ЕРТ трябва да продължи да работи с ежедневната си програма. Представителят на партията Андреас Пападопулос написа в личния си акаунт в туитър вечерта, че Демократичната левица настоява ЕРТ да бъде пусната отново, с пълната си програма и всички преструктурирания и промени трябва да се извършат при работеща телевизия. На обед председателят на партията се срещна със съветника на премиера Димитрис Стаматис. Според информациите Стаматис е представил предложение по темата ЕРТ с оглед на срещата на тримата политически лидери в понеделник следобед,  а Фотис Кувелис е повторил искането на партията за незабавно пускане на телевизията.

Всякакво обсъждане на реорганизацията на ЕРТ трябва да се провежда при работеща телевизия, повтори отново пред радио Алфа Андреас Пападопулос. Решението за затварянето на телевизията няма никакво законово основание, темата е политическа  и така трябва да бъде решена, а не в съдилищата, каза още той. 

Намесата на президента

На фона на бурните реакции по темата се намеси и президентът. Източници от президентството споменаха, че Каролос Папуляс е „за” преструктурирането на обществената телевизия, но ЕРТ трябва да остане отворена.

Журналисти от ЕРТ: „не” на преходната схема

Решени да се борят и да попречат на всякакви планове на  управляващите за преходна система на работа на телевизията са работещите в обществената телевизия.

На  решение, публикувано на страницата на Съюза на главните редактори на ежедневните вестници в Атина  се подчертава, че ще се противопоставят на всеки опит за сделка, който има за цел ЕРТ да бъде отворена с „правителствен печат”.

Какво още се казва в решението? Журналистите от ЕРТ продължават  борбата си, за да запазят обществената телевизия отворена и жива. С подкрепата на гражданите, трудещите се в цялата страна, научните и обществените организации, интелигенцията и хората на изкуството, те ще се противопоставят на осъществяването на правителственото решение да се сложат намордници на микрофоните на ЕРТ.  Със същата сила журналистите ще се борят за да попречат на плановете на правителството за преходна схема на работа на ЕРТ. Съюзът на главните редактори заявява категорично, че никой журналист няма да се поддаде на тази операция на купуване и на търговията с надежди срещу надница в една фалшива ЕРТ. Никой журналист, член на съюза, от ЕРТ или извън телевизията, няма да предложи услугите си на тази „операция-метла” на министъра на финансите с двумесечни и тримесечни договори. Борбата за отворена ЕРТ,с прозрачна работа, независимост, многогласие и уважение към труда на журналистите няма да се договаря. Това е борба на цялото общество.

снимка www.naftemporiki.gr

Междувременно стана ясно, че според инвестиционната банка JP Morgan темата за обществената телевизия може да се превърне в повратна за Гърция. Както се твърди в доклада на банката спирането на работата на телевизията крие рискове, които обаче премиерът Самарас си заслужава да поеме. „Затварянето на ЕРТ има противници и между правителствените партньори и предизвика силни обществени протести. Не изглежда обаче да е политически неуспех” твърдят от JP Morgan. Според тях правителството показва воля да се раздели с някои от свещените крави на държавния сектор. Ако успее да премине през тази криза, Нова демокрация ще излезе по-силна, тъй като ще е показала решителност да продължи с преструктурирането на държавния сектор. Като резултат, едно по-широко преструктуриране ще предизвика по-малко страх, се казва още в доклада.

Тримата лидери на партиите-партньори ще се срещнат в понеделник следобед. Правителствени източници заявиха пред агенция Reuters, че има възможност да се договорят и ЕРТ да започне отново да излъчва, без страната да бъде доведена отново до избори.

 

Категории: ЕРТ затваряне медии държавна телевизия журналисти JP Morgan
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus