Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Служителите в държавните медии получават заплати, докато стачкуват

16 Януари 2012 / 20:01:55  Анастасия Балездрова
2157 прочитания


Малко преди Коледа гръцкото правителство реши да направи един дългоочакван подарък на журналистите, които работят в държавните медии. Те бяха изтрити от списъка на държавните служители, чиито заплати ще се преизчислят в рамките на новата щатна таблица. Решението на кабинета бе обявено, докато течеше третата седмица от техните стачни действия.

Въпреки това протестите не стихнаха. Стачките продължават, зрителите не могат да следят програмите, за които плащат по 55 евро годишно и то задължително чрез сметката за електричество, а работещите в държавните радио и телевизия получават заплатите си, както в дните, когато работят.

По-конкретно по време на стачката на 30 ноември от общо 3 493 стачкуващи служители заплати не са получили само 7,16 на сто, т.е. 250 души. По време на стачките на 2,3 и 4 декември без заплащане са останали респективно 314, 77 и 77 служители.

Както се очакваше новината предизвика остри реакции сред обществото и GRReporter реши да потърси позицията на синдикалния орган на служителите ПОСПЕРТ. Председателят Панайотис Калфаянис заяви, че данните не са точни, понеже все още не е проведено уравняване на сметките относно заплатите на всички служители.

„Напълно наясно сме само със заплащанията на служителите с временни трудови договори, които изтичат на 18 януари. На много от тях ЕРТ дължеше почивни дни и отпуски от минали години, които задължително трябваше да вземат до тази дата”.

За останалите служители, които са получили заплатите си нормално, въпреки че са стачкували обяснението му беше, че те са били част от дежурния персонал. „В последно време непрекъснато имаме прекъсвания в стачните действия, за да предадем картина от важни срещи на премиера, политическите лидери, за събитията в ПАСОК. Не виждат ли това частните канали, които вземат този материал от нас безплатно? За да се осигури това са нужни хора, които е естествено да получат възнаграждение за труда си”.

Панайотис Калфаянис посочи като друга причина факта, че в стачките не участват еднакъв брой служители. „Някои от стачките бяха обявени от Съюза на журналистите, в който членуват около 500 от журналистите в държавната телевизия. Съвсем нормално е останалите категории служители и дори журналистите, които не са членове на Съюза да работят в този ден”.

Според синдикалистите оповестяването на „подправените” данни е опит на ръководството на ЕРТ да попречи на „усилията ни да спасим държавната телевизия”.

„И за коя стачкуваща ЕРТ говорим? По време на стачките зрителите проследиха мачове и баскетболни срещи за Шаmпионската и Eвропейката лига, проследиха пет радио и телевизионни маратони и други предавания за културата, оркестрите на ЕРТ забавляваха две хиляди посетители на Музикалната палата и десетки хиляди телевизионни зрители”, допълни Панайотис Калфаянис и посочи, че според колективния трудов договор, подписан от синдикалната организация и ръководството на ЕРТ по време на стачка 20 на сто от нейните служители трябва да са дежурен персонал.

Според данните, които синдикалистите смятат за подправени всички служители във всяка смяна са смятани за дежурен персонал. В същото време от ПОСПЕРТ са дали разрешение на стачкуващи служители, за да могат да работят за нуждите на спортния отдел, за краткотрайните новинарски емисии, както и на всички останали, които Панайотис Калфаянис посочи в интервюто за GRReporter.

Категории: Медии държавна телевизия радио ЕРТ синдикалисти стачка заплащане
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus