Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Социалните мрежи в плена на "Like" рекламата

10 Юли 2011 / 10:07:33  Иван Петков
4459 прочитания

Феноменът на “Like”(Харесва ми) бутонът направи възможно с едно натискане, всичките ми познати в социална мрежа да разберат какво харесвам  - всичко: храна, която обичам, сайт, който чета, статия, която харесвам, проблем, който ме вълнува, почивка, на която съм бил или ще ходя, какви дрехи харесвам или искам да си купя / какви джаджи ползвам или искам да притежавам и  т.н. и т.н. Това е един простичък свят далеч от супер-технологиите, в който потребителят сам споделя информация за своите интереси и желания.

Какво е възможното бъдеще? Къде ще се пресекат технологията и емоцията, желанието за себеизява и общуване с приятели с желанието на фирмите все повече и повече да знаят за своите потребители, за да могат да отговорят на техните вкусове, желания и очаквания?

Доскоро  Facebook беше безспорен лидер в социалните мрежи – стабилен ръст на потребителите, без изгледи някой да застраши неговото еднолично първенство. Единствените с такива претенции бяха Google,  но слуховете за подготвяна от тях социална мрежа не бяха толкова упорити, а предишните им опити (Wave, Buzz) не бяха особено блестящи, нито вълнуващи за мнозинството от потребителите. През изминалата седмица много се изписа за Google+, новата социална мрежа, която в момента не е отворена за публична регистрация и освен всичко видяно до момента предлага и видео конферентни разговори. Facebook  не остана по-назад и на свой ред обяви пускането на видео чат услуга в сътрудничество със Skype.

Социалната свързаност между хората, базирана на едно съвсем простичко кливане на бутон с надпис "Харесвам" пресъздаде във виртуалния свят старата максима за най-добрата реклама - тази на препоръката от приятел! Фирмите бързо усетиха възможните ползи и Facebook се изпълни с фирмени страници. Не е ли логично след видео разговорите, да станем свидетели на насочена видео реклама? А защо не и триизмерна такава?

Триизмерната технология е вече около нас. Изскочила от книгите и филмите, вече можем да я гледаме у дома, на компютъра, на мобилния си телефон, на таблета. Производителите се надпреварват кой да изкара пръв продукт в различните сегменти, който да предостави  3D изживяване на потребителя. Какво означава това за рекламния бизнес? Ще имаме ли холограмни фигури, които ни убеждават да си купим най-новата, полезна и революционна за нашето здраве  зърнена закуска? Дали няма пък снимките и видео материалите в следващото поколение печатни издания, които четем на таблета си, който ще подмени традиционните хартиени издания  да са „живи”?

От друга страна, рекламния и информационен бизнес отдавна се сблъскаха с явлението на претовареното от информация внимание на потребителите. Потребители започнаха да търсят всевъзможни начини да избегнат нежеланата и досадна реклама, която буквално ги засипва  отвсякъде! Дистанционното на телевизора вече служи като цензур на рекламите, на компютъра всеки търси начин и спасение от досадните реклами вградени както във софтуерни програми, така и като неделима част от сайтовете които посещаваме.

Най-важен фактор в бягството от рекламата сред потребителите е принудителният и насилствен елемент в предоставянето на същата тази реклама. Факт е, че в сайтовете за споделяне на видео, чийто най-емблематичен представител е YouTube рекламни спотове се гледат с удоволствие и се възприемат като интересни и забавни. Защо да не си представим една рекламна мрежа, базирана на препоръки  на наши познати. Хората се влияят от мнението на своите познати и са склонни да пробват непознати или нови за тях продукти, ако бъдат препоръчани от човек, чието мнение ценят. В тази светлина, не е ли това причината, заради която Google, гигантът в оналайн рекламата, създава собствена социална мрежа - мрежа в която хората да общуват, но и мрежа на "Like"-рекламата!  Преди известно време малко след появата на Facebook бях чел една статия, в която се казваше, че това е бъдещето на рекламата. Нещата не се развиха точно по предвижданията на авторите на статията, дори в следващите години имаше мнения, че социалните мрежи имат неясен бизнес  модел. Развитието на технологиите обаче, комбинирано с инерцията, която социалните мрежи натрупаха и тепърва ще засилват темпото, може би са втори шанс за един нов тип онлайн реклама, или дори един цялостен нов модел на реклама. Вижте клипа по-долу и си представете как във всичко това може да се интегрира една социална мрежа и "Like"-реклама:

Възможностите са неограничени! Използвайки новите технологии, било то двуизмерни или триизмерни, рекламата има възможност да не свързва продукта с потребителя, а да свързва човек с човека, дефинирайки полза за всеки от тях, а от там и двойна полза за продукта, който рекламира. Спомням си как стоях с отворена уста, когато за пръв път чух теорията за интерактивния интернет и как всеки потребител ще бъде едновременно източник и получател на съдържание. Струваше ми се невероятно, а беше само преди няколко години. Днес блоговете и коментарите по сайтовете са нещо нормално, да не говорим за 'стената', която всеки има в социалната мрежа, която ползва. Възможностите за стрийм на собствено съдържание са огромни! И за толкова години, рекламата, съществуваща в тази интерактивна среда, не се промени, а ползите биха били много големи!

Нека само си представим следния прост сценарий - търся си конкретен продукт, да кажем смартфон, но нищо не разбирам и питам свои приятели в някоя от социалните мрежи, да ми дадат съвет. В същото време, социалната мрежа има възможност, с която да прихване и разпознае моя въпрос и да ми предложи:

Категории: Реклама Харесвам бутон Like button Facebook Google plus
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus