Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Технологичните журналисти ще са най-търсената професия през 2014

13 Декември 2013 / 14:12:37  Иван Петков
3523 прочитания

Отношението ми към сайтовете за технологични новини е по-специално. То е формирано в следствие на обстоятелствата в моя живот. В края на '90 години на миналия век, по времето когато нямах компютър и смартфон, единственият начин да се информирам за ставащото в света на технологиите бяха специализираните вестниците и списания, които купувах редовно и следях с голямо удоволствие и страст. Поради това, натрупвах огромно количество хартия, което се налагаше периодично да предавам за рециклиране, ако не исках да бъда затрупан. В един момент се сдобих с персонален компютър и страстта ми към печатните издания заглъхна с времето, но не защото ги подмених с електронни. Трябваше да се дипломирам, да си намеря работа и житейските проблеми ме отвяха в посока, в която нямах много време и желание да следя новини.

Преди 7-8 години все още имах само стария ми компютър и телефон, който беше от най-евтините модели, но прекрасно пасваше на единственото ми изискване: батерията да държи "по цяла седмица". Появилите се смартфони ми се струваха като скъпи играчки, нямах телевизор, не се интересувах от каквато и да е технологична джаджа. По това време се наложи да сменя остарелия компютър и се оказа, че трябва да ползвам помощ от приятели, защото въобще не бях в час. Направих си акаунт в популярни технологични форуми, а малко по-късно открих и несъществуващия вече Google Reader, чрез който си направих мой стрийм от новини. Подбирането на любими технологични сайтове стана постепенно и неусетно, заедно със завръщането на удоволствието от следенето на технологичните новини.

Днес не мога да си представя какво бих правил без смартфон в джоба, с който синхронизирам календари, бележки, събития и се е превърнал в мой личен асистент. Причината за това, в голяма степен се дължи на статиите и съветите, които открих в технологичните медии.

Вълната на започналата през 2007 мобилна революция ме понесе заедно с милиони хора по света и технологичните медии бяха основният барометър, чрез който измервах случващото се. В началото скоростта не беше много голяма и ставащото по света идваше с не малко закъснение на Балканите. По онова време, основният начин да се сдобиеш с нова и модерна мобилна джаджа беше някой да ти я донесе от чужбина. В противен случай се налагаше да чакаме с месеци, за да се появи по официалните канали. През това време технологичните медии отново бяха единствен източник за информация, снимки, видео ревюта, дискусии, слухове... Начин, по който да се докоснем до новостите в бранша, които обещаваха да променят възприятието ни за световната мрежа, общуването помежду ни, споделянето на съдържание и всичко това в движение.

Защо технологичните медии и новини са толкова важни? Защото технологиите се преплетоха с начина ни на живот и създадоха свой специфичен стил. Вярвате или не, но днес можеш да подариш таблет или смартфон на жена и тя ще бъде щастлива поне толкова, колкото ако й подариш някой от традиционните подаръци. Нещо, което не беше толкова вероятно допреди няколко години. Представителките на нежния пол започнаха да възприемат технологичните джаджи не само като признак на социален статус, а като полезни и практични вещи, които им помагат в ежедневието. И тук виждам резултат от дейността на технологичните медии, които съумяха да достигнат, да навлязат и да се превърнат в част от живота на обикновените хора. По този начин промениха и отношението на масовия потребител към света на високите технологии и превърнаха мобилните джаджи в едни от най-желаните подаръци.

От друга страна, тези медии отразяват развитието на едни от най-печелившите компании в момента в света. Начинът по който го правят, имиджът който създават е от голяма важност за самите компании. Технологичните медии отвъд океана стават все по-важни. Вала Афшар (Vala Afshar), смятан за един от пионерите в облачните технологии, управлението на връзките с клиенти (CRM) и корпоративното разузнаване споделя в Twitter, че сред петте най-важни маркетинг умения през 2014 ще е създаването на съдържание, свързано с новите технологии. Нещо повече: журналистическите умения в отразяването на технологичните събития, анализиране на тенденциите и поднасянето на интересна информация от света на технологиите ще е най-важното от изброените пет умения.

Смятам мнението му за напълно основателно. Когато, преди време, Опра  Уинфри се появи с актуалния iPhone в шоуто си, продажбите на смартфона хвръкнаха до небето. Разбира се, не всеки журналист или медия имат такова осезаемо влияние, но е безспорно, че медиите влияят върху продажбите.

Ето и моя личен списък със щатски  онлайн медии, които смятам за едни от най-добрите в света:

C|NET

Американска технологична медия, която публикува статии, новини, ревюта, блогове и подкаст-излъчвания, свързани с потребителска техника. Медията е създадена през далечната 1994 и е истински ветеран в света на технологичните вести. Понастоящем е собственост на CBS Interactive. Свързана е и със софтуерния каталог download.com

ZDNet

Бизнес технологичен уебсайт, основан през 1991. Част от CNET Networks и собственост на CBS Interactive. Фокусът е насочен към бизнес технологични новини. Има подразделения по цял свят.

Mashable

Технологичен сайт, който предлага новини за социалните медии, технологии и уеб култура. Не е необходимо да сте специалист за да разберете или да се насладите на съдържанието, което сайтът предлага. Можете да откриете ревюта, статии и множество свързани с уеб и други технологии новини.

Wired

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus