Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Телевизия Alpha закри офиса си в Солун

20 Юли 2012 / 18:07:41  Анастасия Балездрова
2239 прочитания

Съвсем внезапно и без никакво предупреждение телевизия Alpha закри офиса си в Солун. Представителите на ръководството информираха 15 оператори и тоноператори и 3 журналисти, двама от които са кореспонденти в други градове, че са съкратени. На останалите четирима журналисти са предложили да подпишат индивидуални трудови договори. Ако откажат те ще последват своите довчерашни колеги, след като получат полагаемите им се обезщетения.

Задълбочаващата се рецесия продължава да утежнява финансовото състояние на гръцките частни компании. След огромния спад на рекламния пазар много от медиите се затрудняват финансово и затова освен намаленията на заплатите прибягват и до съкращения на персонала.

„Вятърът на промяната” започна да се усеща веднага след като стана ясно, че немският медиен гигант RTL, който бе купил Alpha Media Group, а заедно с нея и телевизия Alpha за сумата от 125,7 милиона евро се готви да се оттегли от гръцкия пазар, заради негативната икономическа ситуация в Гърция. От юни медийната група се завърна в ръцете на стария си собственик Димитрис Кондоминас, който реши да върне насочеността на телевизията отново към журналистически и информационни продукции. Но в същото време и да ограничи разходите.

Но Alpha далеч не е първата телевизия, чието ръководство решава да закрие солунския си офис и кореспондентските места в други градове. Преди повече от година началото бе поставено от телевизия Star. От тогава новините от Солун и северна Гърция се предават от двама нещатни репортери, предимно чрез телефонни кореспонденции. Днес на балкона, където се помещаваше нейният офис Съюзът на техниците от частните телевизии в северна Гърция е поставил голям плакат, на което пише: „Тук се намираше солунският офис на телевизия Star. Тя бе закрита за една нощ от фамилията Вардиноянис”. Тя е един от основните акционери в телевизията.

 

„Положението с частните телевизии в Солун е драматично. Ако приемем, че офисът на Alpha действително ще бъде закрит остават само офисите на телевизиите Mega и Antenna. Те обаче работят с много ограничен персонал – имат по двама журналисти. Техническият персонал е ограничен до минимум – те са между 10 – 12 души от 20 - 25 допреди известно време”, заяви за GRReporter председателят на съюза Димитрис Насиулис. Той определи като абсолютно неприемливи действията на ръководството на телевизия Alpha да закрие офиса в Солун без никакво предварително предупреждение. „Говорим за хора, които работят в телевизията от 15 – 20 години. Не можеха ли да ги предупредят поне месец - два по-рано, че подготвят това, за да могат да потърсят някаква друга работа?”.

Според Димитрис Насиулис „частните телевизии избират да нямат кореспондентски бюра в Солун, понеже могат във всеки един момент да използват безплатно кадри или предавания на живо от публичната телевизия ЕРТ. Нормално е техните собственици да се възползват от тази възможност и да си спестяват разходите, отколкото да имат свои телевизионни екипи. Те концентрират работата си в Атина и не го крият, без да се интересуват от провинцията. Като че ли тук няма хора с проблеми, които трябва да бъдат чути”.

В миналото съюзът е отправил искане да се въведе като условие за получаването на разрешително задължение към частните телевизии, които излъчват на територията на цялата страна да имат кореспондентски бюра в провинцията, но то не е било прието. В действителност разрешителни никога не са били издавани. Частните гръцки телевизии, от самото си създаване в началото на 90-те години на 20-ти век функционират с временни разрешителни, които непрекъснато се подновяват от компетентното министерство.

Междувременно реакциите в солунския офис на телевизия Alpha вече започнаха.  Съюзът на журналистите в Македония и Тракия обяви провеждането на стачка на 27 юли и призова ръководството да анулира съкращенията и да не закрие филиала. Техниците също не възнамеряват да останат със скръстени ръце, а синдикалният им орган заяви, че ще подкрепи всяко тяхно протестно действие.

В радио Alpha 98,9, където също бяха направени мащабни съкращения на персонал бе обявена 10-дневна стачка, която ще продължи до 29 юли. Сред исканията на служителите е изплащането на дължими възнаграждения от минали месеци, връщането на работа на съкратените, както и да престане натискът към служителите да подпишат индивидуални трудови договори. 

Категории: Медии телевизия Alpha съкращения офис в Солун индивидуални трудови договори стачка
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus