Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Във Facebook се публикува 20 на сто от снимките

09 Април 2013 / 21:04:22  Анастасия Балездрова
2026 прочитания

Социалните медии не са нито евтини, нито пък е лесно да бъдат използвани за рекламни цели. Водещи експерти в областта представиха своя опит в управлението на рекламните стратегии в рамките на конференцията „Социални медии’ 13”, която организира в Атина компанията Boussias Conferences.

80 на сто от потребителите преглеждат своя профил във Facebook в първите 15 минути, след като се събудят, а 62 на сто дори и преди това. Следователно фирмите трябва да намерят начина да ангажират тяхното внимание във своята дейност. Facebook предоставя различни инструменти, но най-важните са непрекъснатите промени в начина, по който изглежда страницата с обновленията. „От няколко дни потребителите забелязаха, че снимките са по-големи, а текстът много по-малък. Това е, което потребителите искат. Според изследване 93 на сто разглеждат на първо място снимките, текстовете и видеата си поделят останалите 6 на сто”, заяви мениджъра по продажбите на компания Thinkdigital Ванина Лека в своето представяне. Следователно рекламодателите трябва да им предоставят именно това, което искат. За целта Фейсбук разработва различни инструменти. В няколко държави вече успешно се прилага появата на реклама, която потребителите виждат, когато „излизат” от социалната мрежа.

Engagement или ангажиране на вниманието на потребителите е целта на всички рекламодатели. Но по какъв начин? Според Ставрос Кондакцис от Avakon +, снимките на миловидни и пухкави котета не вършат дорба работа в тази насока, въпреки че обикновено печелят стотици like-ове. „Съдържанието на посланието е всичко, независимо кой начин избираме, за да представим даден продукт и да спечелим вниманието на потребителите”. Той представи кампанията на компания за производство на медицински материали, за която компанията му е решила да създаде блог, в който потребителите да описват своя опит. Съответно техните мнения и постове с благодарности са се появявали в страницата на компанията във Фейсбук и по този начин се е установила връзката помежду им.

„За да достигнем до тях и да вкараме компаниите в техните профили трябва да използваме правилно всички възможности, които ни предоставя технологията”. Разбира се целенасочено и по темата. В ситуации, където „заплахата” от хейтърски нападки е голяма може да се направи по шеговит начин, без изобщо да е необходимо компанията да организира конкурс с награди, за да спечели поддръжници и да се разпространи нейният бранд. Методът е много по- успешен от ефекта на скъпо платените рекламни банери.

За да бъде успешна една публикация тя трябва да бъде придружена от снимка или видео, нейното съдържание трябва да бъде конкретно и свързано с дейсността на компанията, а не директна реклама. „Потребителите влизат в социалните мрежи, за да се свържат с приятелите си, а не за да гледат реклами, както по телевизията. Целта не трябва да бъде да ги привлечем с един like, а да поддържаме интереса им с интересни идеи, в които да участват и те“, каза Димитрис Савакос от компания OlgivyOne.

Американският експерт Рубен Кинонес представи инструментите, които Facebook предоставя на потребителите, за да следят хода на своите публикации и според резултатите да променят своята стратегия. „От изследвания знаем, че едва 17 на сто от феновете ни ще видят нашия пост. В този смисъл like-овете не са показател за продължителен интерес“. Според Рубен Кинонес потребителите на социалните мрежи обръщат внимание на публикациите най-много в късните сутрешни и следобедните часове. Същото важи най-много в понеделник, а през останалите дни до петък интересът постепенно намалява. В същото време над 30 на сто от потребителите обръщат внимание на публикацията в първите 10 минути след нейната поява. Той също препоръча на компаниите да са внимателни за съдържанието, честотата и големината на публикациите и да се съсредоточат върху 3-5 теми, за които ще качват редовни обновления в страниците си в социалните медии. Неговите препоръки могат да бъдат открити безплатно в сайта socialtofu.com.

Учредителят на компания Rabbit, която наскоро беше обявена за „Компания за социални медии на годината“ Дърк Сингър представи решения за използването на снимките и видеото в публикациите на компаниите. „Появата на смартфоните промени начина ни на израз и света като цяло. Спроед изследвания повечето от мобилните телефони в Европа са смартфони“, заяви той и показа снимки от Ватикана при обявяването на името на папа Франциск. Смартфоните и таблетите, с които хората на площада снимаха контрастираха на дигиталните фотоапарати от инагурацията на папа Бенедикт 16-ти през 2005.

„Използваме смартфоните на първо място за да влизаме в интернет, на второ – за социалните мрежи, на трето – за да слушаме музика, на четвърто – за да играем на игри и едва на пета позиция идва използването им като телефони“. В резултат на този обрат миналата година съотношението между продажбите на смартфони и дигитални фотоапарати е било 6 към 1. Износът на фотоапарати от Япония е намалял с 42 на сто.

Това е довело до „бум“ на снимките, чийто брой достига до 300 милиона на ден. Изчислено е, че 20 на сто от снимките, които се правят всеки ден се публикуват във Facebook. Публикациите, които са придружени от снимка покачват ангажираността на потребителите към тях със 180, 120 и 100 на сто, а снимката е решаващ фактор в закупуването на стоки от интернет в 67 на сто от случаите.

Категории: Социални медии конференция експерти Дърк Сингър Рубен Кинонес
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus