Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Възходът на Ципрас не е устойчив

21 Май 2012 / 17:05:48  Анастасия Балездрова
2733 прочитания

До повторните парламентарни избори в Гърция остава по-малко от месец. Поляризацията в обществото е голяма, а социологическите проучвания, които поставят радикалната левица СИРИЗА на първо място предизвикват смут в голяма част от гърците. За евентуалния изход от изборите, партийните съотношения, политическата система и повтарящата се история GRReporter разговаря с преподавателя по политическа история в Атинския унверситет Танос Веремис. На изборите на 6-ти май той се кандидатира за депутат с партията на Стефанос Манос, Драси. Сега обаче няма да участва, „защото залогът е много голям. От тях зависи оставането на Гърция в еврозоната и Европейския съюз".

Г-н Веремис, на какво се дължи възходът на СИРИЗА? Смятате ли, че той е само временен или ще е в сила за дълъг период от време?

Впечатлителният възход на радикалната Левица от една страна се дължи на много лошото икономическо състояние на страната, което създава чувство на безнадеждност. Но преди всичко се базира на страха на държавните служители, че в даден момент ще загубят работните си места. В момента безработните в страната, които са над един милион са бивши служители от частния сектор. Досега държавният сектор не бе докоснат. Затова и работещите там се обединяват около СИРИЗА, откъдето им обещават много и различни неща. Основното е, че ще когато вземат властта ще анулират меморандума за финансова помощ. Сега виждаме една промяна в тона, но това все пак остава основното им обещание.

Другото зло е, че както Нова демокрация, така и ПАСОК се намират в състояние на спад, а техните ръководства са много проблемни. Алексис Ципрас изглежда млад, красив, енергичен и симпатичен на момичетата. Как биха могли да се справят с него Евангелос Венизелос и най-вече Андонис Самарас, който е загубил самообладание? Той така или иначе не вдъхновяваше особено последователите на Нова демокрация, а сега вече не вдъхновява никого.

Смятам, че явлението СИРИЗА е напълно временно. Алексис Ципрас няма никаква идея как да се справи с вероятността партията му да поеме властта. Той гледа на нещата от позицията на партия, която събира около себе си протестиращите граждани и силата й не е повече от 4 на сто. Алексис Ципрас и групата водещи фигури около него определям като невежи и това е най-малкото, което мога да кажа за тях. Изричат един куп крайности и с тях плашат хората. СИРИЗА се състои от 12 съставни части, всяка от които има своите идеи и там цари един голям хаос. Като започнем от маоистите и преминем към неомаоистите, троцкистите, почитателите на Фидел Кастро. Просто е невъзможно един обикновен човек да се ориентира и да разбере какво изразява всяка от съставните части на тази коалиция. Както вече казах, самият Алексис Ципрас е симпатичен на средностатистическия гражданин. Той е един млад и неопитен политик, който обаче е достатъчно умен, за да научи нещата с времето.

Възходът му няма да просъществува за дълго, поне не повече от 1-2 седмици. Мнението ми е, че СИРИЗА няма да спечели изборите и ще е втора по брой гласове партия.

Това означава, че смятате, че на първо място ще е Нова демокрация.

Да, така мисля. Тя ще спечели около 26 - 27 на сто от гласовете, а СИРИЗА между 22-23 на сто. Тогава вече ще може да се сформира кабинет, защото ако не го направят политиците ни ще са за убиване. Нова демокрация, ПАСОК и Демократичната Левица трябва да могат да сформират кабинет.

Утре ще бъде обявен съюз между партия Драси, с която вие участвахте на изборите на 6-ти май и партията „Пресъздай Гърция” на Танос Дзимерос. Мислите ли, че те биха участвали в коалиционен кабинет?

Ако успеят да преминат границата от 3 на сто – да, със сигурност ще участват. Но не съм сигурен, че ще успеят да достигнат този процент в тези, толкова поляризирани избори. Не е изключено, но е трудно.

Вие ще участвате ли в изборите отново?

Не, няма да участвам, защото смятам, че залогът на изборите на 17-ти юни ще е много по-голям в сравнение с предишните. На изборите на 6-ти май всички знаехме, че хората ще гласуват, за да накажат политическата система. Така и стана. Вотът в полза на СИРИЗА беше по-скоро наказателен, отколкото конструктивен. Този път обаче смятам, че залогът е оставането или не на Гърция в еврозоната.

В контекста на участието на Гърция в международни организации, в американското списание Foreign policy бе публикувана анкета, проведена сред 59 анализатори, политици и специалисти. 18 от тях са посочили, че ако една от страните в НАТО трябва да бъде изгонена, това е Гърция. Как коментирате това?

От НАТО? Тези хора са напълно глупави. Ако бяха казали това за Европейския съюз щях да го приема, защото има причина за подобно действие. Но какво общо има това със Северноатлантическия алианс, на който Гърция винаги е била вярна и е участвала по консктруктивен начин. Каква е причината за това? Какво е направила Гърция срещу НАТО? Нямам друг коментар за хората, които са направили тази анкета.

На какво се дължи според Вас неуспехът за създаване на един широк проевропейски фронт с участието на дясноцентристките сили и ПАСОК с цел подсигуряването на членството на Гърция в европейските структури?

Категории: Политика избори СИРИЗА Алексис Ципрас Нова демокрация Андонис Самарас Костас Караманлис Дора Бакояни Танос Веремис
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus