Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Windows 8.1 – крачка напред или продължаване в грешна посока?

05 Юли 2013 / 12:07:29  Иван Петков
4500 прочитания

За IT индустрията „Developers, developers, developers” е това, каквото е “Location, location, location” за недвижимите имоти. Всяка софтуерна компания е наясно, че разработчиците са основното ядро, което движи бизнеса, а това се отнася в най-голяма степен за операционните системи, независимо дали са мобилни или насочени към традиционния десктоп. Тази знакова реплика е казана не от друг, а от изпълнителният директор на Microsoft Стив Балмър. Започвам с нея, защото днес ще „говорим” за Microsoft и приключилата в Сан Франциско Build 2013 конференция за разработчици.  Централно място  в нея заемаше новата операционна система Windows 8.1. С  Windows 8 гигантът от Редмънт въведе нов цикъл на обновяване и развитие на своя най-популярен продукт. До сега, Microsoft имаше практиката да пуска нова версия през няколко години, а междувременно представяше сервизни пакети с актуализации и малки нововъведения.

Промяната в динамиката на пазара, сливането на десктоп и мобилните операционни системи и изоставането в мобилния сегмент принудиха Microsoft да изостави доскоро работещия за тях модел и да се насочи към нов, по-бърз и ускорен цикъл на разработка, при който нова версия на Windows ще се представя всяка година. Малко преди конференцията се появиха новини, че в компанията тече засилена реорганизация. Тя ще обедини звената, които се занимават с Windows и Windows Phone, десктоп и мобилната версии на операционни системи, така че сътрудничеството между различните екипи да се засили. Обединеният екип ще има грижата постепенно да слее мобилната и десктоп операционна система, като предостави изцяло унифицирано потребителско изживяване, независимо дали ползваме стационарен компютър, таблет или смартфон. Като изключим смартфоните, всички останали устройства обединяват новото разбиране за персонален компютър, което Microsoft се опитва да наложи.

Windows 8.1 – това, което трябваше да бъде Windows 8?

 

 

След като направиха радикална промяна, може би най-голямата в историята на Windows, неговият наследник идва, за да изглади ръбовете и да отговори на недоволството на не малка част от потребителите. Windows 8 се прие доста хладно и със смесени чувства, главно поради махането на Start Menu-то което присъства в операционната система от 1995 насам. То беше подменено с изцяло нова среда за работа, предназначена главно за устройства със сензорен екран и работа с пръсти. Недоволството на потребителите, ползващи главно лаптопи и десктоп компютри беше провокирано от факта, че работата със среда, предназначена за сензорни екрани не е подходяща за работа с мишка и клавиатура. Отделно промяната беше толкова драстична, че много от потребителите с основна компютърна грамотност срещнаха затруднения при разбирането и овладяването на новия потребителски интерфейс.

Критикувани бяха новото Charm меню, отсъствието на старт бутон, както и липсата на мултитаскинг в „Metro” (или както е новото му име: “Modern UI”) Оразмеряването на „плочките” (tiles) и отсъствието на базови възможности в новите „Метро”-приложения и стартирането на системата в новата Metro среда, част от която е традиционната десктоп среда, също бяха в основата на отрицателното приемане на Windows 8.

Microsoft побързаха да обявят, че работят по нова версия, с която да покажат, че се вслушват в препоръките на своите потребители. Имаха основание да бързат, защото през 2012, за пръв път в историята на персоналните компютри имаше спад в продажбите. Партньорите на Microsoft, които ги произвеждат, не закъсняха с критиките си, че вместо да съживи пазара, Windows 8 го забавя допълнително. Компанията от Редмънт, която държи над 90% от пазарния дял на операционни системи при традиционните компютри, беше притисната от две страни – от потребителите и от производителите. Не е никак чудно, че много хора очакваха представянето на Windows 8.1, за да видят дали MS ще съумее да успокои и ентусиазира както своите клиенти, така и своите партньори.

 

Много малки нововъведения за такъв голям ъпдейт.

Изглед и персонализация

Първата промяна, която посреща потребителя, е входния екран на новата операционната система. Има възможност за директно приемане на Skype разговори, без да се налага въвеждане на парола. Също така може да се правят снимки, нещо, което е полезно за мобилните устройства. Елемент на персонализиация е възможността да се направи колаж от снимки от галерията или SkyDrive (облачната услуга на Microsoft).

 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus