Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Яна Ангелопулу готви нова медия

19 Март 2013 / 19:03:11  GRReporter
1242 прочитания

Кризата засега сериозно медийния сектор в Гърция, но по всичко личи, че за някои медийният пазар има свободно пространство. От известно време сред журналистическите кръгове тече мълвата, че Яна Ангелопулу-Даскалаки обмисля сериозно вероятността да се върне в този бизнес.

Въпреки неуспеха на първия й опит с вестник „Елевтерос типос”, който фалира тя вече е започнала срещите с приближени до нея журналисти, се твърди в публикация на информационния блог parapolitika.gr. Според добре запознати източници г-жа „Олимпийски игри 2004” има намерението да създаде малък медиен консорциум с лявоцентристка насоченост.

В статията се обръща особено внимание на факта, че както тя, така и нейният син са в много тесни връзки с лидера на радикалната левица СИРИЗА Алексис Ципрас, който търси начини да се наложи в медийното пространство.

Така, въпреки несъгласието на съпруга си Яна Ангелопулу изглежда готова да инвестира отново в медиите. Говори се, че тя вече е обсъдила вероятността да закупи телевизионна честота заедно с известен медиен бизнесмен. Според други тя възнамерява да открие първия „уеб” медиен консорциум в Гърция.

Изданието констатира, че от всички тези откъслечни информации прозира намерението на Яна Ангелопулу да се занимае с медиите с цел да повлияе на бъдещите политически събития и създаването на нова политическа сцена.

Засега не е ясно дали тя ще създаде нов медиен комплекс или ще закупи някой вече съществуващ. По-вероятен е вторият сценарий, като политическите събития в Гърция ще изиграят решаваща роля за нейните действия. „Например можем да кажем със сигурност, че Алексис Ципрас би искал плановете на Яна Ангелопулу да бъдат задействани веднага. Други пък смятат, че зад неговия интерес към закритата наскоро телевизия 902-собственост на Комунистическата партия се крие именно фамилия Ангелопулос”, се подчертава в статията на parapolitika.gr.

В същото време атинската прокуратура започна разглеждането на докладите на комисията, която се бе наела със задачата да установи доколко са били оправдани от нуждите разходите за Олимпийските игри през 2012.

Прокурорът Сотирис Буюкос е поискал от парламента изготвените до 2007 доклади. Според източници той и колегите му са обезпокоени от факта, че окончателното становище на членовете на комисията сочи, че всичко е станало по законния начин, въпреки че по време на проверката са установили много нередности.

Според публикация във вестник „Real news” източници от прокуратурата поставят под съмнение изводите на разследващата комисия. „Фактът, че след толкова забележки членовете на комисията заключават, че не са установили проблеми в разпореждането с финансовите средства е най-малкото впечатляващ. Поискахме техните доклади, за да разберем как са стигнали до този извод”.

Не по-малко впечатление предизвиква фактът, че от самото начало на функционирането на фирмата Яна Ангелопулу-Даскалаки е побързала да създаде „стена” от правна защита, като е подписала „златни” договори с юридически кантори и бивши висши магистрати.

Показателно е, че само в рамките на един ден тя в подписала договорите на трима бивши съдии от Сметната палата. Малко по-късно същата институция беше тази, която трябваше да разследва как е бил използван бюджетът на Олимпийските игри в Атина. 

Категории: Медии Яна Ангелопулу СИРИЗА Алексис Ципрас Олимпийски игри в Атина 2004
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus