Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Журналистите от държавната телевизия ЕРТ ще се жалват в европарламента

12 Юни 2013 / 21:06:24  Анастасия Балездрова
1084 прочитания

За втори пореден ден в двора и сградата на ЕРТ се събраха служители, обикновени и политически ангажирани граждани. С червени знамена, флагове на СИРИЗА и комунистическия синдикат ПАМЕ в ръце те изразяват недоволството си за решението на правителството да закрие държавната медия.

След дългия нощен протест протестиращите започнаха да се събират бавно в двора на държавните радио и телевизия в Атина. В късния следобед те не бяха повече от 2 000 души, а силният дъжд разреди още повече техните редици.

Малко преди 17:00 различни хора преминаваха свободно порталната врата, за да се отправят към входа на сградата, пред която бяха заели позиция членове на комунистическия синдикат ПАМЕ. Както по оградата, така и на самата сграда са закачени десетки лозунги в подкрепа на служителите на ЕРТ, много от които са силно язвителни към управляващите.

В антрето на телевизията могат да се срещнат всякакви хора: млади, възрастни, компания, която седи на земята под написания на лист лозунг „Occupy ERT”, други пият кафе или хапват нещо, а трети  са събрани около пианото и пеят под акомпанимента на един пианист. Всички са обединени от идеята, че закриването на ЕРТ е равно на престъпление срещу свободата на словото и достъпа до информация в Гърция.

Ситуацията е подобна и по стълбите, и по горните етажи. Единственото, което различава служителите от дошлите да изразят солидарността си с тях граждани е един закачен на гърдите надпис: „Наблюдаващ персонал”. Те са по няколко на всеки от етажите и задачата им е да пазят имуществото на медията. Служителка заяви пред GRReporter, че ценният архив и филмотеката на ЕРТ са заключени и напълно предпазени.

В отговор на плана за създаването на нова държавна медия синдикалистите от ЕРТ и жуналистическите съюзи свикаха пресконференция за чуждестранните кореспонденти в Гърция. На нея председателят на Журналистическия съюз в Атина Димитрис Тримис заяви, че зад закриването на ЕРТ се крият съмнителни мотиви. „ЕРТ не е губеща и е най-добрият платец в осигурителните каси на журналистите, за разлика от фалиралите частни телевизии, много от собствениците на които би следвал ода бъдат изпратени в затвора в Коридалос”, заяви той и допълни, че без ЕРТ гръцкото общество остава без обективна информация, понеже по думите му в частните медии новините са продукт на пропаганда.

„Ще продължим борбата си с непрекъснати 24-часови стачки. Тя не е случайна борба и няма да престане, докато не бъдат прекъснати всички политики на меморандума в страната”, заяви предедателят на федерацията на журналистическите съюзи в Гърция Георгиос Савидис. Той допълни, че двата големи синдиката на работещите в частния и държавния сектор ГСЕЕ и АДЕДИ са обявили за утре стачка в подкрепа на служителите на ЕРТ. „По-рано днес полицията в Солун нахлу в помещението, където се намират предавателите и принуди служителите да излязат навън. Ако това се случи тук, площадът в Агия Параскеви (предградието, където се намира сградата на ЕРТ – б.а.) ще се превърне в нашия площад Таксим”, предупреди той.

„Правителството се нуждае от подчинени на него медии. То реши да закрие ЕРТ, защото нямаше да има подкрепата, от която се нуждае в случай, че бъдат проведени избори”, бе мнението на председателя на синдикалната организация на работещите в държавните радио и телевизия ПОСПЕРТ, Панайотис Калфаянис.

„Но тази политика няма да бъде приложена. Обществената подкрепа към нас показва, че хората са против това управление”, допълни той и обяви, че през следващите дни в двора на ЕРТ ще бъдат организирани концерти, а следващата седмица група представители на служителите ще представят събитията пред европейския парламент.

На пресконференцията присъстваха няколко депутати от СИРИЗА, а междувременно партийният лидер Алексис Ципрас замина за Солун, където се срещна със служителите на телевизия ЕТ3. До момента двата канала на ЕРТ – НЕТ в Атина и ЕТ3 в Солун продължават да излъчват програма на живо и тя се предава от различни сайтове и по-малки телевизии.

„Да закрият ЕРТ по този начин се равнява на хунта. Това е напълно неприемливо”, е мнението, което се чуваше навсякъде в и около сградата на ЕРТ в Атина.

В социалните медии продължават бурните дискусии около това дали трябваше или не да бъдат закрити държавните радио и телевизия, без до момента в този двубой да прозира победител. „Парадокс: Хунта закрива пропагандния си механизъм и връща пари на народа, а народът да иска пропагандата”, бе един от коментарите в отговор на реториката за обективността на държавната медия.

Въпросът около закриването на ЕРТ продължава да е водещ и на политическата сцена. На днешната си среща лидерите на ПАСОК и Демократичната левица Евангелос Венизелос и Фотис Кувелис се споразумяха да поискат реорганизация на държавната медия, без да я закрият. В същото време премиерът Андонис Самарас държеше реч, в която застана твърдо зад решението на правителството и заяви, че новата държавна медия ще бъде напълно прозрачна и няма да пилее безразборно държавни пари, както досегашната. 

Категории: Медии ЕРТ държавна телевизия закриване синдикалисти стачки
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus