Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Арогантността провали Ципрас и Варуфакис

25 Февруари 2015 / 18:02:45  GRReporter
2741 прочитания

Френското електронно издание Slate.fr, чийто шеф е бившият директор на вестник Le Monde Жан-Мари Коломбани, публикува най-критичната досега статия за гръцкото правителство.  

Заглавието на статията: «Традицията на Гърция»:

Ругатните срещу германците

Отрицателният отговор, който даде Волфганг Шойбле на първото гръцко искане за споразумение, лесно може да се обясни. Германският финансов министър бе наруган от гръцкия си колега, когото вече не иска и да вижда. Така Гърция трябваше да се върне към договора, подписан от предишното правителство. Точка. И това е споразумението, което Гърция подписа на 20 февруари, петък, въпреки комуникативните трикове, за да бъде преглътнат горчивият хап.

Истерията на германците срещу СИРИЗА се обяснява с факта, че те бяха наругавани, бяха сравнявани с нацистите и ги призоваваха постоянно да плащат за една страна, която непрекъснато краде и продължава да не спазва европейските правила.

«Виждах този гняв да се надига в Германия, но не си представях, че може да стигне толкова далече. В ЕС не бива да ругаеш никого от партньорите си. И гърците сега ще платят скъпо», пише журналистът Eric Le Boucher.

Вторият урок дойде от невероятната липса на подготовка на СИРИЗА. Тази популистка партия вярваше, че ще управлява страната в посока, различна от тази на предишните правителства. Вярваше, че има решение чрез икономическия растеж, въпреки подписаните европейски договори, въпреки икономическата зависимост на страната.  Вярваше, че гръцкият народ е гласувал за тях, и че всички останали европейски народи или ще въстанат, или ще приемат новата програма на забележителното правителство Ципрас.

Наивност и аматьорство

На практика става въпрос за абсолютна наивност, пълно непознаване на европейските правила, ужасна грешка относно съотношението на силите. И даже още по-лошо. Става въпрос уж за едно мнение, че има «друг път», друга политика, по-добра, по-малко болезнена, почти лесна. Коя ли? «Стига да се откажем от строгите икономии», да се върнем към миналото, да увеличим заплати и пенсии, на назначим отново уволнените държавни чиновници и ще започнем една политика на растеж „на кило“.

Трябва да признаем нещо: наложената политика на строги икономии в Гърция беше прекалена, тя доведе до голяма рецесия и отклони страната от всички поставени цели. Въпреки това конкурентоспособността се възстанови, както стана в Испания и Ирландия, и това искаше тройката. Но понеже производствената база в Гърция е много малка, тези строги икономии от германски тип не дават плодове, докато социалната цена е висока. Действително балансът не помага в посока на икономиите, и това се признава от мнозина в САЩ и Европа. Трябваше да се открие начин да се съчетаят строгите икономии и икономическият растеж.

Тръгвайки от тази констатация Алексис Ципрас вярваше, че е спечелил залога и че партньорите ще притиснат Берлин да приеме програмата им за растеж. Но всичко рухна поради лошата подготовка и арогантността.

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис използва времето си, за да се прави на хитър по време на заседанията, пред телевизионните камери и социалните медии. Той нямаше конкретна програма, която да бъде съчетана с предишните договори, подписани от страната и да бъде приета. Минаваше от един неопределен план към друг невероятен план, докато всичко рухна.

Измама

Днес Гърция плаща прескъпо многото приказки и абсолютната си неспособност.

Но това не е случайно.

Популистите прибягват до услугите на неизвестни икономисти, които наричат „алтернативни“. Явно имат интерес от това. Но повечето от тях не са компетентни, и само си мислят, че разбират нещата. До вчера предъвкваха неомарксистки глупости. Днес вече разбраха, че трябва да познаваш съвременната глобална икономическа действителност. Не може просто да изстрелваш неясни икономически предложения. Като например облигациите за икономически растеж. Никой не разбира какво означават, но ги показват като нещо много важно.

Янис Варуфакис е един от тези икономисти. Един от тези гурута мошеници, които обикалят от университет в университет, които поддържат успешни блогове за алтернативни икономисти, след като не разполагат с друго политическо предложение. Интернет е пълен с такива, напълнили са популистките партии, там, където икономистите реалисти са оставили свободно място. Това са партиите, които очакваха, че всички ще бъдат очаровани от вълшебните им мисли.

Янис Варуфакис трябва да е подлъгал (в оригинала е използвана думата  «empapahouter») Алексис Ципрас и останалите ръководни членове на СИРИЗА, точно както математиците брокери измислят „токсични“ продукти, за да ги пробутват на шефовете си. Илюзии, фалшиви решения, идеи, които изглеждат сериозни, но празни от съдържание.

Категории: Алексис Ципрас СИРИЗА Янис Варуфакис тройка договор провал
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus