Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Гъркът, който откри Холивуд за интернет

08 Декември 2014 / 11:12:47  GRReporter
1899 прочитания

Тед Сарандос – човекът, който промени коренно правенето на телевизия е един от най-мощните и влиятелни гърци в света. Мениджърът на интернет – платформата Netflix е смятан за гуру, който открива нови хоризонти на неумолимия телевизионен пазар.

Миналата година влиятелното списание TIME включи Сарандос в списъка със 100-те най-влиятелни личности на планетата. Британското издание Guardian пък използва за него определението „дяволски”.

Обективната страна на историята е, че с премерените си действия Тед Сарандос успя да превърне интернет канала във водеща телевизия в областта на забавните предавания. Netflix се конкурира наравно с най-големите телевизионни мрежи в САЩ, а продукциите, много от които са дело на самия Сарандос спечелиха голям брой международни филмови награди – от „Златен глобус” до „Еми” в рамките на само две години.

Кой всъщност е той? Теодорос Андониос Сарандос джуниър или просто Тед е трето поколение американец от гръцки произход. Започнал професионалната си кариера като обикновен служител във видео клуб, той успя да достигне до позицията на главен директор на програмата на бързо развиващата се компания Netflix. Тя е създадена през 1997 като компания за наемане на филми в интернет.

Сарандос прави революционния ход през 2007, като предоставя на регистрираните потребители на платформата възможността да гледат предавания и филми на компютрите и смарт телевизорите си. На практика, той просто оползотворява предоставените от технологичното развитие възможности и превръща интернетната платформа Netflix в нормална телевизия със завидно голяма публика.

Тед Сарандос с президента на САЩ Барак Обама и съпругата си Никол Ейвънд, която бе назначена за посланик на страната на Бахамските острови

Днес компанията е регистрирана на борсата Nasdaq и представлява истински медиен гигант с над 53 милиона абонати в 52 държави, които гледат филми, шоу програми и сериали с продължителност от 2 милиарда часа на месец.

Под ръководството на Сарандос през 2012 платформата започва и продуцентска дейност, като създава уникална програма, която привлича все повече зрители. Същевременно започва да работи с големи филмови студия и така покачва своя авторитет на пазара. Сериалите House of Cards и Orange is The New Black са изключително популярни сред милиони зрители по целия свят. В същото време компанията обяви, че работи по десетки нови продукции, които ще бъдат излъчени през 2015 – 2016.

Тед Сарандос с актьорите Робин Райт и Кевин Спейси - изпълнители на главните роли в култовия сериал на Netflix, House of Cards

Показателен за успеха на Netflix е фактът, че наскоро медийният магнат Рупърт Мърдок призова международните традиционни медии да се обединят, за да се изправят заедно срещу противника, който заплашва тяхното съществуване. „Работим на най-тежкия медиен пазар в света и имаме вече много конкуренти. В същото време имаме и сключени договори с Мърдок и компанията му. Така сме и конкуренти, но и сътрудници”, казва от своя страна Тед Сарандос. Той допълва, че платформата не заплашва напълно устойчивостта на традиционните телевизии. „Netflix излъчва и сериали на филмовата компания 21st Century Fox, която принадлежи на Мърдок. След 5 години платформата ни ще се превърне в международна и ще бъде достъпна на повечето, но не и на всички пазари в света. Със сигурност ще увеличим продължителността на нашите филмови продукции повече, отколкото която и да е друга мрежа, но от друга страна няма да се основаваме само на тях. Ще продължим да откупуваме правата за излъчване на сериали от други телевизионни мрежи”.

В интервю за гръцкия вестник "Етнос" Сарандос посочва: „Хората вече гледат на телевизията по различен  начин, отколкото в началото на 21-ви век. Причината за това не е само платформата Netflix, но появата на кабелната телевизия и интернет като цяло. Изправени сме пред огромните изисквания на едно поколение, което иска да може да гледа всички телевизионни предавания „по поръчка”.

Тед Сарандос с Винс Вон и Джон Траволта

От 2012 насам Netflix се намира и на европейския пазар с навлизането си във Великобритания, Ирландия и скандинавските страни. Наскоро платформата стана достъпна и във Франция, Германия, Австрия, Швейцария, Белгия и Люксембург. „Възнамеряваме да дойдем и в Гърция, но не зная кога точно ще стане това. Целта ни е Netflix да се намира навсякъде”, допълва Сарандос. Респективно растат и печалбите. Само през 2014 бюджетът за програмата е достигнал до 3 милиарда долара. Според Сарандос той се очаква да се увеличи според покачването на броя на абонатите.

Тед Сарандос е роден през 1964 във Финикс, в щата Аризона и гръцкият му произход е по линията на дядо му от страната на баща му. „Дядо ми Алекс Кириазакис е роден на остров Самос. Дошъл е в Америка още като тийнейджър и променил фамилията си на Сарандос. Знаете, името „Сарандос” е много популярно име на острова и затова дядо ми решил да го използва”, разказва внукът, станал един от най-успешните мениджъри в света.

Категории: МедииМедийни вести интернет платформа телевизия по поръчка Netflix Тед Сарандос мениджър
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus