Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Работи ли системата на play-offs във футболното първенство на Гърция

06 Юни 2009 / 19:06:31  GRReporter
1355 прочитания

Иван Колев

Инфарктното за футбола в Гърция лято на 2006 година, когато ФИФА дисквалифицира футболната федерация на страната, доведе до съществени промени в първенството.  До дисквалификация се стигна, след като Министерството на спорта и културата изготви проектозакон за спорта, в който специална глава бе посветена на футбола.  В нея се открояваха два конфликтни момента.

Първият бе процедурата за избор на президент на футболната федерация.До този момент той се извършваше от 54 души, представители на различните области на Гърция. Правителството заложи в проектозакона в избора за президент да участват 350 души с аргумента, че това е по-демократично. От своя страна тогавашният президент на гръцката футболна федерация се противопостави на предложението.

Вторият спорен момент бе, че в Гърция се създаде една Суперлига, която администрира шампионата на водещите 16 отбори. Гръцката професионална футболна лига се занимава с управлението на първенства в "Б" и "В"-групите. При учредяването на Суперлигата бе заложено държавата да вземе участие в нея срещу финансиране.

Това също породи много дебати. Лигата в днешния си вид бе създадена на 16 юли, 2006 година за да замени предишната Национална А футболна група. Участниците са 13-те най-добри отбори за сезона и трите най-добри отбора от Националната Б футболна група.

Сезонът 2008-09 бе третият от създаването на Супер Лигата Той започна на 31 август 2008 г. и приключи на 26 април 2009. Отборите от 2-о до 5-о място в редовния сезон играят допълнителен срещи по системата всеки срещу всеки при разменено гостуване за определяне на още един участник в Шампионската лига, както и на двама от тримата представители на страната в турнира за купата на УЕФА. Именно тези срещи носят името плей-оф.

Съобразно класирането си в редовния сезон, отборите стартират с точков бонус, определен чрез следната схема.Заелият пета позиция влиза в групата на плейофите с 0 точки. Четвъртият влиза в групата на плейофите с точки, равни на разликата в точките между него и петият, разделена на 3.Третият влиза в групата на плейофите с точки, равни на разликата в точките между него и четвъртия, разделена на 3. Вторият влиза в групата на плейофите с точки, равни на разликата в точките между него и третият, разделена на 3.

Победителят от плейофите влиза директно в квалификациите за Шампионската лига на УЕФА. Класиралият се на втора позиция минава през квалификации в трети квалификационен кръг на Шампионската лига на УЕФА.

Третият ще участва във втория кръг на УЕФА, а четвъртият има право на участие в турнира Интертото. В първенства, в които системата на плейофите не е въведена достигането до участие в европейските турнири е съпроводено от един процес, наречен «нормален ход на първенството», от остарели турнирни процедури, които траят 7-8 месеца, и в голямата си част дискредитирани.

Системата на плейофите бе въведена във футболното първенство на Гърция с цел да се увеличи конкуренцията вътре в групите, а от там и зрителският интерес и повишаването на финансовите приходи от различни източници (телевизионни права, реклама и т.н.).

От друга страна очакванията към нея са да намали възможностите за дирижиране и продажба на мачове. Дали успя в добрите си намерения след три години приложение на системата на плейофите е време да се разбере. Грешка, която бе допусната в Гърция при прилагането й е, че никой до тоя момент не си направи труда да изчисли ползите и вредите от въвеждането, отнесени както към турнирните двубои - подобряване качеството на футбола, техническото майсторство, зрителския интерес, така и във финансов план.

 

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus