Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Данъкоплатците плащат почти 97% от издръжката на гръцката държавна телевизия

25 Януари 2016 / 17:01:56  GRReporter
959 прочитания

По повод навършването на една година функциониране на обновената държавна телевизия, депутатът от ПАСОК Одисеас Константинопулос окачестви предлагания от ЕРТ продукт като прекалено скъп за гражданите спрямо слабите резултати, които показва като рейтинг.

Според Одисеас Константинопулос, показателен е фактът, че 96,4%от общите очаквани приходи на телевизията (или 177 милиона евро от 183,65 милиона евро) идват от данъците на гражданите.

По-конкретно в свой въпрос, отправен към ресорния министър Никос Папас, депутатът от ПАСОК коментира, че «за съжаление въпреки изявленията на правителството, гражданите не са удовлетворени от това, което управляващите представят като независима държавна телевизия». «Резултатите са слаби, а процентите на гледаемостта много ниски, защото ЕРТ се използва на практика за патерица на правителството. Въпреки това обаче крайният продукт е много скъп: само за извънреден труд през 2015, и то само в рамките на 6 месеца, са изплатени 2,7 милиона евро», възмущава се депутатът.

«Явно е, че въпреки очакванията, създадени от съответните правителствени изявления, през 2015 ЕРТ не отговори на нуждите на гръцката телевизионна публика, нито от гледна точка на информирането, нито на забавлението. Следователно гражданите плащат данък без никаква възвръщаемост за нещо, което мнозинството от тях не гледат», подчертава депутатът от ПАСОК.

Както обяснява Одисеас Константинопулос «в цяла Европа рекламните разходи се разпределят въз основа на измервания на рейтинга, извършвани предимно сред най-активната публика – от 15 до 44 години. При тази публика рейтингът на ЕРТ е от нисък до незначителен: 3,6% за ΕΡΤ1 и 1% за ΕΡΤ2. За останалите телевизионни канали този процент е: 16,2% за ΑΝΤ1, 16% за Alpha, 14,6% за MEGA, 11% за STAR, 6,9% за SKAY, 3,4% за «Ε» (източник: Nielsen audience measurement). Едновременно с това делът на рекламните разходи, насочени към държавната телевизия, е явно незначителен – дори не се появява в съответната страница. Явно ЕРТ не се нуждае от реклами, след като плащат данъкоплатците.

Общите рекламни разходи в Гърция за периода януари-ноември 2015 са били в размер на 650 870 000 евро (329 061 000 евро за телевизията), а оценките за 2016 са, че те ще възлизат на 651 200 000 евро.

На този фон Одисеас Константинопулос пита министър Никос Папас:

1. Какъв точно е размерът на приходите на ЕРТ от реклами за 2015?

2. Колко души са заети в ЕРТ на щат или на граждански договор?

3. Ще бъде ли извършена оценка на данните, и главно на ръководството на ЕРТ заради слабите телевизионни резултати?

4. Какви инициативи ще предприеме правителството, за да обърне тази негативна тенденция?

 

 

 

Категории: ЕРТ държавна телевизия рейтинг депутат ПАСОК питане
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus