Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb

Хаос с възстановяването на държавната телевизия ЕРТ

14 Март 2015 / 13:03:07  GRReporter
1356 прочитания

Няма да има надзорен съвет в държавната телевизия ЕРТ. Той ще бъде отменен с изменение в законопроекта за възстановяване на ЕРТ. Обсъждането му ще започне от понеделник.

Това се е наложило, тъй като се смята, че Надзорният съвет ще забави процедурите, а правителството иска да избегне „бюрократичните процедури и забавяне на много нива”.

С вмесеното изменение  се цели „подобряване на организацията и функционирането на държавната телевизия”.

Отговорностите на надзорния съвет се прехвърлят на управителния съвет на сегашния държавен канал НЕРИТ и на политическия му ръководител – държавния министър.

Това означава, че надзорният министър, в този случай Никос Папас, потенциално би могъл да се намесва във вътрешните дела на НЕРИТ. Макар че с последното изменение се цели, както се твърди, „постепенното поправяне на вредните намеси от миналото, които са пренебрегвали  институцията и са изкривили целите на  държавното радио и телевизия”.

Надзорният съвет, според закона за НЕРИТ, имаше двойна роля. От една страна, надзираваше работата на управителния съвет на компанията и се грижеше да се спазват правилата за прозрачност и за равни възможности. От друга страна, той имаше ролята на „стена”, която възпира евентуални политически и партийни намеси във вътрешните работи на компанията. На практика обаче имаше намеса в делата на НЕРИТ точно от членове на съвета.

В отговорностите на съвета беше например активирането на сложен процес, който според закона за НЕРИТ щеше да гарантира меритокрация  (равни възможности) и прозрачност при назначаването на членовете на управителния съвет (макар че след това тази разпоредба беше отменена от Нова демокрация, а  неговите членове бяха назначавани от  държавния министър, тогава София Вултепси).

Отменя се и съответната разпоредба, отнасяща се  до също толкова сложната процедура за избор на членове на Надзорния съвет.

Новата поправка според спекулациите има скрити мотиви. Например, държавният министър, отговарящ за медиите, да има възможност да определя състава на управителния съвет на НЕРИТ, който ще поеме плавния преход от една организационна схема към друга и ще покрие първия мандат като управителен съвет на ЕРТ с продължителност 1 година.  Говори се, че ще контролира и финансите на НЕРИТ.

Действията на правителството за възстановяване на ЕРТ чрез законопроекта, който е в процес на обсъждане, са приветствани от журналистите, уволнени при закриването на ЕРТ през юни 2013. Те подчертават, че ще продължат да се борят за държавната телевизия, за която са мечтали.

Журналистите подчертават, че законопроектът, внесен за обсъждане от държавния министър Никос Папас, е първата крачка към възстановяването на държавното радио и телевизия, и отбелязват: „Ние ще участваме в процеса, за да се изяснят или изменят конкретните прогнози в най-добрата посока”. 

Синдикалната организация на работещите в телевизията и радиото ПОСПЕРТ се обяви против законопроекта, защото нейните представители са изключени от управителния съвет. Но журналистите изглежда пренебрегват становището на синдикалистите.  Те искат да допринесат за диалога по предложения за гласуване законопроект и внасят предложенията си за  попълване на пропуските и премахване на сивите зони.

„Ние сме в контакт с депутати от всички партии, които искат да допринесат на практика, с предложения, по време на обсъждането на законопроекта. В консултациите с министъра и екипа му сме внесли подробни предложения и ще продължим с нови изменения  и подобрения, за да се изпълни онова, за което се борехме от 11 юни 2013, а именно: ние, работещи и общество, да поемем в ръцете си общественото благо на радиото и телевизията”.

Категории: държавна телевизия НЕРИТ ЕРТ законопроект надзорен съвет
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus