Най-доброто от GRReporter
flag_bg flag_gr flag_gb
  • warning: array_reverse() expects parameter 1 to be array, null given in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 294.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 296.
  • warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/html/grreporter/sites/all/modules/GRGalleria_extra/GRGalleria_extra.module on line 300.

Всеки четири от десет домакинства са в интернет

03 Април 2009 / 12:04:27  GRReporter
866 прочитания

През последните четири години бе отбелязан най-големия скок от 17,6% в използването на интернет от гърците. Това показват данни на годишните измервания на Обсерваторията на Обществото на Информацията.


Всеки четири от десет домакинства вече са свързани с интернет, въпреки че с компютри разполагат едва 54% от гръцките домакинства. Данните показват, че поколението на възраст от 35 до 54 години е назад в употребата на новите технологии в сравнение със средно-статистическите европейци. Явно е, че това покачване на процента на увеличение на интереса към интернет идва от новото поколение – младежите на възраст от 16 до 24 години.


Всеки трети грък използва услугите на мрежата всяка седмица по веднъж, а всекидневната употреба се е увеличила с 66% през 2008 г. Най-важното е, че гърците вече не използват нета само, за да си изяснят някой въпрос чрез гугъл или да получат и изпратят мейл. 64% от юзърите вече се обаждат и по телефона чрез програми като скайп или използват видео-обаждания, обменят мнения на различни теми в блогове или форуми, всеки втори сваля музика, а пък всеки пети играе на мултиплейър игри. За съжаление, всичко това се случва най-вече в градовете, защото гръцката провинция все още се намира десетки години назад по отношение на развитията в сферата на технологиите.


В дигиталната сфера вече навлезнаха и услугите на обществените служби, но гърците са доста назад в употребата им в сравнение с останалите европейци. Трябва да се отбележи, че вече седем от двадесет от основните обществени служби са изцяло на разположение в интернет, но само един от пет души ги използва.


От друга страна услугата e-banking също не се използва максимално. Само 12% заявяват, че използват мрежата за банкови услуги, защото се страхуват най-вече от изтичане на информация на лични данни, като например кражба на пин кодове на картите. За разлика от гърците, 27% от европейците използват нета за банкови услуги.


Друг интересен извод е, че въпреки че електронната търговия продължава да бъде на много ниско ниво, гръцките фирми и най-вече тези, които наемат от десет души нагоре са си направили страници в интернет.

Категории:
ПОДКРЕПЕТЕ НИ!
Съдържанието на GRReporter достига до вас безплатно 7 дни в седмицата. То се създава от високопрофесионален екип от журналисти, преводачи, фотографи, оператори, софтуерни специалисти, дизайнери. Ако харесвате и следите работата ни, помислете дали да не ни подкрепите финансово със сума, каквато вие изберете.
Subscription
Можете да ни подпомогнете и еднократно:
blog comments powered by Disqus